Στην Εντατική «χαροπαλεύουν» τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα

Στην Εντατική «χαροπαλεύουν»  τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα

Με 4 «σαράβαλα» προσπαθούν να σώσουν ζωές!
 
Με την «ψυχή στο στόμα» αγωνίζονται καθημερινά τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα, καθώς τα ασθενοφόρα που έχουν απομείνει προς χρήση, σε μια περιοχή χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών, μπορούν να χαρακτηρισθούν επιεικώς «σαράβαλα».
Από τα εννέα ασθενοφόρα που διαθέτει αυτή την περίοδο το ΕΚΑΒ Καλαμάτας μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο τα τέσσερα! Και πρόκειται για οχήματα που έχουν γράψει χιλιάδες χιλιόμετρα και μετρούν πάνω από 30 χρόνια ζωής!
Με πόση ασφάλεια και ταχύτητα μπορεί ένα τέτοιο ασθενοφόρο να κάνει διακομιδή επείγοντος περιστατικού, είναι άξιο απορίας.
Πάντως, το επόμενο διάστημα αναμένεται διαγωνισμός για προμήθεια νέων ασθενοφόρων, αλλά χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό πότε ακριβώς και πόσα θα διατεθούν για τις ανάγκες της Μεσσηνίας.
 
Τριτοκοσμικές καταστάσεις
Μόλις τον προηγούμενο μήνα έγινε βασικό θέμα η βλάβη του μοναδικού ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, αφήνοντας για κάποιες μέρες ακάλυπτη όλη την περιοχή της Μάνης στη Μεσσηνία. Τα περιστατικά μέχρι να επισκευαστεί το ασθενοφόρο καλύπτονταν είτε με ασθενοφόρο που ξεκινούσε από Καλαμάτα είτε από συγγενείς που μετέφεραν τους ασθενείς με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.
Αυτές είναι οι τριτοκοσμικές καταστάσεις στην Ελλάδα του 2018, που ούτε η κρίση δικαιολογεί (καθώς για άλλα πράγματα μικρότερης σημασίας υπάρχουν κονδύλια), σε μια περιοχή όπως η Μάνη που βουλιάζει από τουρισμό τους θερινούς μήνες.
 
Μόνο τέσσερα!
Κι αν αυτό κάποιος το χαρακτηρίσει μεμονωμένο περιστατικό, επειδή το ασθενοφόρο στον Άγιο Νικόλαο Μάνης έπαθε βλάβη, τι θα πει για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ Καλαμάτας; Αυτή την περίοδο διαθέτει συνολικά εννέα ασθενοφόρα. Τα δύο είναι παροπλισμένα και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν. Από τα επτά που απομένουν, τα τρία είναι καινούργια, αλλά δεν κυκλοφορούν, γιατί δεν έχει γίνει η συντήρηση που απαιτείται λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Απομένουν, λοιπόν, τέσσερα, τα οποία μετρούν το καθένα πάνω από 30 χρόνια ζωής! Ασθενοφόρα, δηλαδή, που υπό φυσιολογικές συνθήκες, και αν σέβεσαι ως κράτος τις υπηρεσίες υγείας που παρέχεις στους σκληρά φορολογούμενους και «κατακρεουργημένους εισοδηματικά» πολίτες σου, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί.
Το, δε, Νοσοκομείο Καλαμάτας δε διαθέτει δικά του ασθενοφόρα σε κυκλοφορία, πλην ενός που χρησιμοποιείται για μικρές μεταφορές και όχι διακομιδές ασθενών.
Αλλά και στην υπόλοιπη Μεσσηνία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Στην Τριφυλία, για τα δύο ασθενοφόρα του νοσοκομείου υπάρχουν δύο οδηγοί, οι οποίοι εργάζονται 5νθήμερο και, φυσικά, μία βάρδια (πρωινή). Η όποια, δε, διακομιδή μπορεί να γίνει από αυτά είναι εντός νομού.
Το ΕΚΑΒ Φιλιατρών, πάλι, έχει άλλα δύο ασθενοφόρα, τα οποία δουλεύουν καθημερινά, αλλά μόνο το ένα σε 24ωρη βάση. Τα δε χιλιόμετρα που έχει «γράψει» το κάθε ασθενοφόρο είναι αμέτρητα.
 
Νέα ασθενοφόρα
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια 28 επιπλέον ασθενοφόρων για τις ανάγκες των παραρτημάτων Πάτρας, Τρίπολης και Λαμίας. Μάλιστα, έχουν αποσταλεί για δημοσίευση στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρεις διαγωνισμοί για συμπληρωματική προμήθεια ασθενοφόρων για τα εν λόγω παραρτήματα.
Ο προϋπολογισμός αυτή τη φορά είναι ύψους 1.978.000 ευρώ, από ίδιους πόρους, δηλαδή με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ. Η προμήθεια περιλαμβάνει ασθενοφόρα οχήματα για τα τρία παραρτήματα και συγκεκριμένα για την Τρίπολη είναι επτά ασθενοφόρα επειγόντων, προϋπολογισμού 467.480 ευρώ. Το ΕΚΑΒ Καλαμάτας ανήκει διοικητικά στο παράρτημα της Τρίπολης και εκτιμάται ότι θα πάρει το μερίδιο που του αναλογεί από τα επτά νέα οχήματα.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη