Μεσσηνία: 500 επιχειρήσεις άνοιξαν, 138 έκλεισαν

Μεσσηνία: 500 επιχειρήσεις άνοιξαν, 138 έκλεισαν

Εστίαση και τουρισμό επέλεξαν οι νέοι επαγγελματίες
Τα επίσημα στοιχεία για το 2018 που έχουν να κάνουν με τις συστάσεις νέων επιχειρήσεων, αλλά και τις διαγραφές, δημοσίευσε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).
Συνολικά στη χώρα συστάθηκαν 32.379 επιχειρήσεις, ενώ λουκέτο έβαλαν 18.632. Σε επίπεδο Μεσσηνίας άνοιξαν 500 επιχειρήσεις, ενώ τερμάτισαν τη λειτουργία τους 138, με το ισοζύγιο να κλείνει στο +362.
Όσο για την πλειοψηφία των 500 επιχειρήσεων, σχετίζεται με το χώρο της εστίασης και του τουρισμού, κάτι σύνηθες, βέβαια, τα τελευταία χρόνια στο νομό.
Ακολουθούν οι αναλυτικοί πίνακες για τη Μεσσηνία, όπως και για όλη τη χώρα, με τις επιχειρήσεις που άνοιξαν και έκλεισαν το 2018:
 

Νομός Μεσσηνίας ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 2018 Νομός Μεσσηνίας ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 2018 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ / ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ 
Νομού Μεσσηνίας
ΑΕ 3 ΑΕ 1 2
Αστική Εταιρεία 784 Α.Κ. 0 Αστική Εταιρεία 784 Α.Κ. 0 0
ΑΤΟΜΙΚΗ 340 ΑΤΟΜΙΚΗ 108 232
ΕΕ 35 ΕΕ 13 22
ΕΕ ΚΑΤΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 0 ΕΕ ΚΑΤΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 0 0
ΕΠΕ 3 ΕΠΕ 0 3
ΙΚΕ 70 ΙΚΕ 1 69
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 1 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 2 -1
ΟΕ 48 ΟΕ 13 35
Συνεταιρισμός 0 Συνεταιρισμός 0 0
ΣυνΠΕ 0 ΣυνΠΕ 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 500   138 362

 
 
 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 2018   ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 2018   ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ / ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
ΑΕ 672   ΑΕ 651   21
Αστική Εταιρεία 784 Α.Κ. 47   Αστική Εταιρεία 784 Α.Κ. 83   -36
ΑΤΟΜΙΚΗ 16396   ΑΤΟΜΙΚΗ 11964   4432
ΕΕ 2533   ΕΕ 1069   1464
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 0   ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ 13   -13
ΕΠΕ 295   ΕΠΕ 663   -368
ΙΚΕ 8789   ΙΚΕ 961   7828
ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 51   ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 57   -6
ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. 2   ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. 0   2
ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝ 14   ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝ 413   -399
ΟΕ 3573   ΟΕ 2744   829
Συνεταιρισμός 1   Συνεταιρισμός 3   -2
ΣυνΠΕ 6   ΣυνΠΕ 11   -5
ΣΥΝΟΛΟ 32379     18632   13747

Γιώργος Κυριακόπουλος
Σχολιάζοντας τα παραπάνω νούμερα ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Κυριακόπουλος, παρατήρησε ότι το ισοζύγιο είναι αυξημένο και θετικό για τη Μεσσηνία.
Όσο για την πλειοψηφία των συστάσεων, αλλά και των διαγραφών, ο κ. Κυριακόπουλος μας είπε ότι αφορά επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, καθώς υπάρχουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις που είναι εποχιακές.

Σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία, σχολίασε ότι αγγίζουν τις 10.200, ενώ όσες πέρυσι άνοιξαν είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με το 2017.
Να σημειωθεί πως στις 10.200 επιχειρήσεις περιλαμβάνονται από περίπτερα μέχρι και Α.Ε., ενώ δε συγκαταλέγονται επαγγέλματα όπως πολιτικοί μηχανικοί, ιατροί, φαρμακοποιοί κ.λπ., που ανήκουν στα δικά τους αντίστοιχα Επιμελητήρια.
 Ένας μικρός απολογισμός από τον Βαγγέλη Ξυγκώρο
Στο χώρο του Επιμελητηρίου συναντήσαμε και τον πρόεδρό του Βαγγέλη Ξυγκώρο, o οποίος συμπλήρωσε πριν από λίγο καιρό ένα χρόνο στη θέση αυτή.
Μιλήσαμε μαζί του, λοιπόν, και του ζητήσαμε να κάνει ένα σύντομο απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, αναφέροντας παράλληλα τα σχέδια του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για το μέλλον.
Κατά τον κ. Ξυγκώρο, το 2018 έκλεισε θετικά για το Επιμελητήριο. Στη διάρκειά του διοργανώθηκε πλήθος συμβουλευτικών ημερίδων για πάρα πολλά θέματα που αφορούν στη λειτουργία μιας σύγχρονης επιχείρησης, καταγράφηκαν υψηλά νούμερα στα ποσοστά επιτυχίας των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ από το Ν. Μεσσηνίας, με εντατικοποίηση των σεμιναρίων από τη Διαχειριστική Αρχή προς τους ενδιαφερόμενους, ενώ έγινε μεγάλη προσπάθεια με τη σύνταξη νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούσαν στα πυρόπληκτα και τα «κόκκινα» δάνεια σε συνεργασία με τα πέντε ακόμα Επιμελητήρια τα μέλη των οποίων έχουν το ίδιο πρόβλημα, αν και ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε σχετικά ότι παρατηρείται απροθυμία από τις τράπεζες.
Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας, κατέθεσαν δύο μεγαλόπνοα σχέδια ανάπλασης εμπορικών περιοχών στη Μεσσήνη και την Κυπαρισσία, τα γνωστά δηλαδή ανοιχτά κέντρα εμπορίου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ειδικότερα, ανέφερε ότι έγινε μεγάλος αγώνας από την πλευρά των Εμπορικών Συλλόγων των δύο παραπάνω περιοχών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, καθώς, όπως εξήγησε, ήταν πολύ δύσκολη προκήρυξη, ενώ ελπίζει ότι θα εγκριθούν και οι δύο προτάσεις.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι έγινε ένα ξεκαθάρισμα στην οικονομική κατάσταση του Επιμελητηρίου και τη διαχείριση της περιουσίας του, έτσι ώστε από την επόμενη χρονιά να έχει τις οικονομικές δυνατότητες να προβεί σε ενέργειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Μάλιστα, το Επιμελητήριο έχει διπλασιάσει το διατιθέμενο ποσό για τις εκθέσεις που θα συμμετάσχει.
Κλείνοντας το οικονομικό κομμάτι, ο κ. Ξυγκώρος είπε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο προβλέπει αύξηση εσόδων στο 55%, ενώ αύξηση εξόδων μόλις 4%.
Η σχέση των επιχειρηματιών με το Επιμελητήριο
Επειδή πολλοί επαγγελματίες αδιαφορούσαν για τον επιμελητηριακό θεσμό, ρωτήσαμε τον κ. Ξυγκώρο αν διακρίνει κάποια αλλαγή ως προς αυτό. Όπως απάντησε, «σταδιακά η αντίληψη αυτή αλλάζει. Η Διοίκηση αλλά και τα υπηρεσιακά στελέχη προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι δίπλα και να αφουγκράζονται τις ανάγκες των συναδέλφων μας. Αυτό φαίνεται και στην ανοιχτή επικοινωνία που υπάρχει κάθε Τετάρτη, οπότε το κάθε μέλος του Επιμελητηρίου μπορεί να βρεθεί εκεί και να ρωτήσει ό,τι θέλει σε σχέση με την επιχείρησή του, για χρηματοδοτικά προγράμματα, για τραπεζικά ζητήματα, αλλά και να προτείνει παρεμβάσεις που το Επιμελητήριο μπορεί να κάνει».
Μάλιστα, κάλεσε τους επαγγελματίες να είναι κοντά στο Επιμελητήριο. Όπως είπε, είναι «το σπίτι τους», μιας και είναι ο μοναδικός θεσμοθετημένος φορέας από την Πολιτεία που συλλογικά μπορεί να προωθήσει τα θέματά τους σε κεντρικό επίπεδο.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι επιστρέφουν στο Επιμελητήριο
Συνεχίζοντας ο κ. Ξυγκώρος έκανε γνωστό ότι στις 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια με όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους του νομού, κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια, διότι κατά το 2018 άνθρωποι του Επιμελητηρίου βρέθηκαν στις έδρες των Συλλόγων, συζήτησαν και συγκέντρωσαν τα προβλήματα και τις προτάσεις των ανά περιοχή επαγγελματιών. Όλα αυτά, λοιπόν, θα συζητηθούν στην ολομέλεια, ενώ ήδη κάποια αιτήματα έχουν προωθηθεί προς επίλυση στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Έτσι, όλοι μαζί συντεταγμένα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κοινή ατζέντα θεμάτων και αναπτυξιακών προτάσεων για το μέλλον της Μεσσηνίας.


Τα σχέδια
Όσο για τα σχέδια του Επιμελητηρίου, παρατήρησε ότι είναι πολλά και όταν ανέλαβε την εν λόγω θέση, πέραν του στρατηγικού σχεδιασμού, τέθηκε ο στόχος της παρεμβατικότητας στα ζητήματα που αφορούν τους επιχειρηματίες. Έτσι, γίνεται προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Επιμελητηρίου, να βρίσκονται λύσεις για ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τις επιχειρήσεις, κάτι που θα συνεχίσουν να κάνουν με μεγαλύτερη ένταση και τη νέα χρονιά.
Πρόσθεσε, δε, ότι στα σχέδια εντάσσεται και η διάθεση του Επιμελητηρίου να βοηθήσει πραγματικά και ουσιαστικά τους επιχειρηματίες της περιοχής, κυρίως, στον τομέα της εξωστρέφειας και της τουριστικής ανάπτυξης. Όπως σχολίασε ο κ. Ξυγκώρος, στόχος είναι να υπάρχει ένα πλάνο «από εμάς για εμάς και όχι χωρίς εμάς».

Η ανάπτυξη, η ομαλότητα στην οικονομία και κατά πόσο θα επηρεάσουν οι εκλογές
Ζητώντας από τον κ. Ξυγκώρο να μας σχολιάσει τα περί ανάπτυξης και ομαλότητας στην οικονομία, σχολίασε αρχικά ότι οι εκλογές πάντα φέρνουν στη χώρα μας μια αστάθεια, «αφού ξεφεύγουμε πολλές φορές από την ουσία των προβλημάτων και ο γόνιμος προγραμματικός διάλογος είναι ανέφικτος».
Όσο για την ανάπτυξη, είπε ότι ο ίδιος δε θεωρεί ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί ούτε ότι το χρηματοπιστωτικό τμήμα της λειτουργεί όπως θα έπρεπε να λειτουργεί σε μια χώρα που προσπαθεί «να σταθεί στα πόδια της» και, μάλιστα, αυτό αποτελεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Θεωρεί, λοιπόν, ότι οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή θεωρούνται βιώσιμες κρατούνται ανοιχτές και συντηρούν θέσεις εργασίας με πραγματικά ηρωικό πολλές φορές τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η άποψη ότι το επιχειρείν σε αυτή τη χώρα είναι κατακριτέο και καταδικαστέο, κι αυτό πρέπει να αλλάξει.
Αν θέλουμε-παρατήρησε- επενδύσεις και να μπει φρέσκο χρήμα στη χώρα, ώστε να παραχθεί πλούτος, να μείνουν και να δημιουργήσουν οι νέοι άνθρωποι, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το επιχειρηματικό κλίμα, που είναι εντελώς αντιεπενδυτικό.

 
Ο τουρισμός και ο πλούτος
Σχετικά με το κεφάλαιο «τουρισμός», ο κ. Ξυγκώρος είπε ότι υπάρχει και αναπτύσσεται, όμως όχι όπως θα έπρεπε, δηλαδή συντεταγμένα και με σχεδιασμό. Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και σοβαρότητα στην αναδόμηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, ειδάλλως η χώρα δε θα μπορέσει «να σταθεί στα πόδια της».

Οι 500 νέες επιχειρήσεις
Ζητώντας, τέλος, να σχολιάσει τα στοιχεία για την αύξηση των επιχειρήσεων τη χρονιά που πέρασε, εξήγησε ότι οι περισσότερες αφορούν στην εστίαση- παροχή υπηρεσιών, αλλά και τα τουριστικά καταλύματα.
Όσο για το καταγραφέν θετικό ισοζύγιο, για τον ίδιο είναι κάτι ελπιδοφόρο για την περιοχή, καθώς δείχνει ότι υπάρχει μια τάση από τον κόσμο να επενδύει στην τουριστική ροή που υφίσταται στη Μεσσηνία.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η αύξηση αυτή να γίνει δομημένα και όλες αυτές οι νέες επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες, ενώ μαζί με αυτές να υπάρξουν και νέες, που θα έχουν ως αντικείμενο τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, προκειμένου να είναι εφικτή μια πολύπλευρη και βιώσιμη ανάπτυξη για τη Μεσσηνία. 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση