«Βάκχες»: Μια ανατρεπτική έκθεση κρασιών με «έντονη» μεσσηνιακή παρουσία στην Αθήνα!

«Βάκχες»: Μια ανατρεπτική έκθεση  κρασιών με «έντονη» μεσσηνιακή παρουσία στην Αθήνα!

Μια εναλλακτική και έξω από τα συνηθισμένα παρουσίαση κρασιών πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, 1η Μαρτίου, στον πολυχώρο του περιοδικού «Ρομάντσο» στην περιοχή της Ομόνοιας στην Αθήνα. Το όνομα αυτού του event, «Βάκχες»…
Εμπνευσμένοι από τις «Διονυσιακές γιορτές» οι διοργανωτές ετοιμάζονται για μια ολοήμερη έκθεση από 14 Έλληνες παραγωγούς κρασιών, συνοδεία ζωντανής μουσικής από συγκροτήματα και dj Sets.
Περισσότερα, όμως, γι’ αυτή την «ανατρεπτική» έκθεση, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, μας είπε ο Πέρης Παναγιωτακόπουλος, ιδιοκτήτης του «Wine Kiosk» στην Καλαμάτα, που είναι κι ένας από τους διοργανωτές.
 
Τι είναι οι «Βάκχες»
«Αυτό το event αφορά μια δοκιμή ενός συγκεκριμένου στυλ κρασιών, που προέρχονται από μια ήπια και φυσική οινοποίηση. Ταυτόχρονα από τις 12.00 το μεσημέρι που θα ξεκινήσει η εκδήλωση 5 μπάντες θα συνοδεύουν μουσικά την έκθεση, ενώ μετά το τέλος της δοκιμής, το βράδυ, θα ακολουθήσει πάρτυ με 2 Dj Sets. Συνολικά 14 παραγωγοί απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας συμμετέχουν στην έκθεση και όσοι παρευρεθούν θα έχουν την τύχη να δοκιμάσουν περισσότερες από 70 ετικέτες, κυρίως ελληνικές ποικιλίες, καθώς οι περισσότεροι εκ των παραγωγών ασχολούνται με γηγενείς ποικιλίες. Αξίζει, τέλος, να τονίσουμε ότι η αφίσα της εκδήλωσης είναι δημιουργία της Καλαματιανής ζωγράφου Στεφανίας Μπρέγιαννη που ζει στο Παρίσι».

VAKXES POSTER.jpg
 
Πώς προέκυψαν
«Θέλαμε να κάνουμε μια διαφορετική δοκιμή κρασιών, να μπλέκονται μαζί η μουσική, το κρασί και η καλοπέραση. Mastermind πίσω από αυτή την εκδήλωση είναι ο Γιάννης Σιγανός ιδιοκτητης του “Mr. Vertigo”, επίσης συμμετέχουν ο Γιάννης Παππάς, η Σώτια Δαβάκη, ο Γρηγόρης Μιχαήλος, ο Φώτης Βαλλάτος που έστησε τα της μουσικής και μας βοηθάει αρκετά γενικά και η “αφεντιά” μου. Σκοπός μας είναι αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί και να αποκτήσει και διεθνή εμβέλεια, με τη συμμετοχή στο μέλλον και παραγωγών εκτός Ελλάδος».
 
Ποιοι παραγωγοί συμμετέχουν

Aνατολικός Αμπελώνας (Ξάνθη)
Επιμένοντας στην παραγωγή φυσικών κρασιών ο Ανατολικός Αμπελώνας είναι υπεύθυνος για την αναβίωση της γηγενούς ποικιλίας «Μαυρούδι».

Οινοποιείο Γκαράλης (Λήμνος)
Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το γνωστό από την αρχαιότητα Λημνιό βιολογικής καλλιέργειας είναι οι δύο ποικιλίες που θα σας επιβεβαιώσουν ότι η Λήμνος διεκδικεί δυναμικά μια ξεχωριστή θέση στον οινικό χάρτης της Ελλάδας.

Οινοποιείο Δαλαμάρα (Νάουσα)
Άξιος εκπρόσωπος της νέας γενιάς οινοπαραγωγών της ιστορικής Νάουσας ο Κωστής Δαλαμάρας στα ηνία του οικογενειακού οινοποιείου παράγει κρασιά μεγάλης ωριμότητας. Το σχέδιό του; Να καταργήσει τη χρήση σκευασμάτων, ακόμα και των φυσικών.

Κτήμα Ζαφειράκη (Τύρναβος)
Το οινοποιείο που αναβίωσε την περίφημη πλέον ποικιλία Λημνιώνα ακολουθεί τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας αναδεικνύοντας το terroir του Τυρνάβου.

Αμπελώνες Θυμιόπουλου (Νάουσα)
Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος καλλιεργεί τα αμπέλια του με βάση το βιοδυναμικό ημερολόγιο και παράγει διαφορετικές εκφράσεις από το γοητευτικό Ξινόμαυρο. Με το «Γη & Ουρανός» να αποτελεί τη ναυαρχίδα του κτήματος ακολουθούν και τα υπόλοιπα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος.

Κτήμα Καρανίκα (Αμύνταιο)
Μάλλον οι συστάσεις είναι περιττές όταν μιλάμε για το κτήμα που κρατάει τα σκήπτρα των ελληνικών αφρωδών οίνων. Αμύνταιο, Ξινόμαυρο και παραδοσιακή μέθοδος είναι σίγουρα η συνταγή της επιτυχίας του χωρίς όμως να λείπουν και εξαιρετικά ήπια κρασιά από τη γκάμα του.

Οινοποιείο Σκλάβου (Κεφαλονιά)
Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη βιοδυναμική καλλιέργεια κρασιών από γηγενείς ποικιλίες της Κεφαλονιάς το οινοποιείο του Σκλάβου παράγει μερικά από τα πιο περίφημα κρασιά στο είδος

Κτήμα Τάτση (Γουμένισσα)
Τα αδέλφια Τάτση πρωτοπόροι και ένθερμοι υποστηρικτές  της βιολογικής καλλιέργειας οινοποιούν ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα Γουμένισσας που από την πρώτη γουλιά προδίδει το terroir της.

Οινοποιείο Τετράμυθος (Άνω Διακοπτό)
Οι αμπελώνες, το μικροκλίμα της Ορεινής Αιγιαλείας και η δεξιοτεχνία του οινολόγου Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλου, έχουν σαν αποτέλεσμα τα εξαιρετικά κρασιά του μοναδικού ερυθρού μονοποικιλιακού κρασιού από το σπάνιο Μαύρο Καλαβρυτινό.

X-Βourgo (Τήνος)
Το μικρό, θαυματουργό Χ-Bourgo από την Τήνο παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ήδη καταφέρει να απασχολήσει το οινικό και όχι μόνο κοινό. To εκρηκτικό Ασύρτικο αλλά και το ερυθρό κρασί του οινοποιείου βασισμένο στο δυναμικό Μαυροτράγανο επιβεβαιώνουν το θόρυβο που γίνεται γύρω από την ανερχόμενη δύναμη της Τήνου στον οινικό χάρτη.

The Knack Project
Μια νέα ανακάλυψη αποτελεί το project του WSET Dip, Χρήστου Κουλουριώτη ο οποίος μετουσίωσε τις γνώσεις του και την αγάπη του σε δυο φυσικές οινοποιήσεις, μια λευκή και μια ερυθρή πολύ μικρής παραγωγής.

Oenos Nature
Η εταιρεία Oenos Nature του Γιώργου Ιωαννίδη έχει κάτω από τα φτερά της μια γκάμα κρασιών φυσικής οινοποίησης από μερικά από τα καλύτερα ελληνικά terroir. Μερικά διαμάντια από τη Νάουσα, την Λήμνο και τη Ζάκυνθο.

Οικογένεια Γεώργα (Σπάτα)
Η οικογένεια Γεώργα παράγει και οινοποιεί εδώ και τέσσερις γενιές σταφύλια από τους πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες της στα Μεσόγεια Αττικής χωρίς επεμβάσεις και προσθήκες ουσιών. Πρωταγωνιστής το άψογα προσαρμοσμένο στον Αττικό αμπελώνα Σαββατιανό.

Πετρακόπουλος (Κεφαλονιά)
Στον Θηραμόνα Κεφαλονιάς τα αδέρφια Νίκος και Παναγής Πετρακόπουλος συνεχίζουν μια οικογενειακή παράδοση χρόνων οινοποιώντας πειραματικά και σε μικρές ποσότητες, κυρίως κρασιά από τοπικές ποικιλίες όπως Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και Ζακυνθινό.
 
Ομιλίες και συζήτηση από επαγγελματίες του χώρου
«Καλαματιανή» αναφορά έχουμε όμως και στους ομιλητές της εκδήλωσης, καθώς ένας είναι ο Ηλίας Αναγνωσταράς από το Βecky Wasserman & Co. Επίσης οι οινοποιοί Ευρυβιάδης Σκλάβος, Περικλής Τάτσης, Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, οι σομελιέ Γιώργος Μιχελής (Oinoscent), Μιχάλης Παπατσίμπας (Materia Prima), ο αρθογράφος και ιδιοκτήτης του Heteroclito Δημήτρης Κούμανης, o ιδιοκτήτης της Oenos Nature Γιώργος Ιωαννίδης θα συζητήσουν θέματα γύρω από τη βιοδυναμική καλλιέργεια και το αμπέλι, θα αναλύσουν την εμπορική σημασία των φυσικών κρασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα υπερασπιστούν τη δική τους οπτική πάνω στον τρόπο που οι ίδιοι βλέπουν το κρασί.

bakx3.jpg
 
Ζωντανή μουσική
Παράλληλα με την έκθεση στον πολυχώρο θα εμφανιστούν ζωντανά μερικοί από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της αθηναϊκής εναλλακτικής σκηνής, όπως ο Larry Gus σε ένα διονυσιακά electro live set, το jazz supergroup TFATFY, ο ψυχεδελικός Anatolian Weapons και η Venus Volcanism σε μια avant garde σπουδή πάνω στα ριζίτικα τραγούδια. Η βραδιά θα κλείσει με ένα after party με djs τους Andreas Palmer και το ντουέτο των The Prudence Tapes.
 
*Η εκδήλωση θα αρχίσει στον πολυχώρο του περιοδικού «Ρομάντσο» στην Ομόνοια στις 12.00 μ.
 
 *Το “Wine Kiosk” στην Καλαμάτα, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, υποστηρίζει αυτό το στυλ κρασιών, παρουσιάζοντας σχεδόν όλα όσα κάνουν οι Έλληνες παραγωγοί.

 
Του Κώστα Γαζούλη