Γιάννης Λάιος: Δεν θα ερχόμουν αν δεν πίστευα στην παραμονή…

Γιάννης Λάιος: Δεν θα ερχόμουν αν δεν πίστευα στην παραμονή…

Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ ο προπονητής της Καλαμάτας ’80, Γιάννης Λάιος, μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα τόνισε ότι ήταν μια νίκη ψυχολογίας, ο ίδιος αναφέρθηκε στα λάθη που θα πρέπει να διορθώσουν οι παίκτες και τη δουλειά που θα πρέπει να γίνει και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, ενώ μετέφερε την πεποίθησή του ότι η τοπική μας ομάδα θα καταφέρει να ανανεώσει το «εισιτήριό» της στην Α2 βόλεϊ των ανδρών. Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του θρύλου του ελληνικού βόλεϊ, που έχει την τύχη αυτόν τον καιρό η Μεσσηνία να τον φιλοξενεί, παίρνοντας από τα «φώτα» και τη λάμψη του έχουν ως εξής:
«Η νίκη ήταν πιο πολύ για την ψυχολογία της ομάδας και όχι για την βαθμολογική κατάσταση, αφού η προκήρυξη τα έχει κάνει μπερδεμένα τα πράγματα, δηλαδή θα έχουμε ένα βαθμό διαφορά στα πλέι άουτ. Άρα ήταν σημαντικό να νοιώθουμε ότι τους κερδίζουμε.
Σήμερα δεν παίξαμε όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε γιατί δεν ήμασταν πάλι τόσο καλά συγκεντρωμένοι, όπως έχουμε τονίσει και στην προπόνηση και στην ανάλυση, αλλά τους πιέζω πολύ σε αυτό το κομμάτι για να βάλουν πιο πολλή σκέψη στο παιχνίδι μπλοκ και άμυνα. Το παιχνίδι της επίθεσης δεν είναι ακόμα αυτό που θέλω, είναι πάρα πολύ μακριά, αλλά δεν έχω και χρόνο να καθίσω να τους αλλάξω το βόλεϊ που ξέρουν. Πρέπει να πάω με μικρές διορθώσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, αλλιώς θα τα χαλάσουμε όλα. Ελπίζω να έχουν υγεία και οι υπόλοιποι παίκτες και να αμς βοηθήσουν στο επόμενο παιχνιδι, το οποίο επίσης δεν είναι σημαντικό για τη βαθμολογία, καθώς η Ερυθραία έχει περάσει από πάνω, αλλά θα είναι σημαντικό για εμάς να βρούμε ρυθμό παιχνιδιού –άρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα κι ας χάσουμε, αλλά να μπορέσουμε να τα κάνουμε για να αποκτήσουμε σιγά σιγά αυτοπεποίθηση οτι μπορούμε να παίξουμε.
Σήμερα παραλίγο να μπαίναμε σε περιπέτειες, καθώς χάσαμε 1-2 εύκολες μπαλιές, κι αντι να τελειώσει ευκολα το σετ το καναμε δύσκολο. Ένα άλλο κομμάτι στην αρχη ήταν του πρώτου σετ ξεκινήσαμε με οκτω λάθη και μετά τα σταματήσαμε και άλλαξε το σκορ. ‘Έχω πει στα παιδιά ότι μέχρι έξι λάθη είναι αποδεκτά σαν μέσος όρος, αλλά όχι παραπάνω. Και φτάσαμε στο 12 και είχαμε κάνει 8-9 λάθη, πάρα πολλά. Ελπίζω να το κατανοήσουν, το παιχνίδι αν δεν μπορείς εσύ να το τελειώσεις δίνεις στον άλλο γιατί κι ο άλλος δεν ξέρουμε να το τελειώσει, άρα αντί να πετάς τις μπάλες με λάθη άσε τον άλλο να παίξει να δούμε αν μπορεί.
Οι ομάδες στην επίθεση στηρίζονται στη δυνατότητα του πασαδόρου και στη δυνατότητα της υποδοχής, δηλαδή αν πάει η υποδοχή στον πασαδόρο τότε κάνουμε ένα οργανωμένο παιχνίδι. Όταν δεν γίνεται αυτό πρέπει να παίζουμε με ψηλές μπαλιές κι εκεί εμφανίζεται το ατομικό παιχνίδι του καθενός, δηλαδη πόσο καλά είσαι μόνος σου εναντίον έξι. Η Καλαμάτα ’80 έχει ένα ποσοστό 70% του παιχνιδιού της που είναι αυτό, ψηλά τη μπάλα. Η απειρία –γιατί πρέπει να ξέρεις καλή μπάλα, πρέπει να είσαι μάστορας με την τεχνική για να μην κάνεις λάθος- δημιουργεί τα εύκολα λάθη κι εγώ νευριάζω σαν προπονητής γιατί αυτά μου φαίνονται απλά, γι’ αυτούς όμως είναι βουνό. Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε. Οι μικροί δικαιολογούνται ως προς την ηλικία να κάνουν μερικά λάθη, οι μεγάλοι όμως δεν δικαιολογούνται…».
Χ.Ε.



Νίκη ψυχολογίας εν όψει των πλέι άουτ για την Καλαμάτα ’80, 3-0 την Ολυμπιάδα
 
Νίκη χωρίς βαθμολογικό, όμως με σημαντικό ψυχολογικό αντίκρυσμα πέτυχε χθες το απόγευμα στο Κλειστό της Παραλίας η Καλαμάτα ’80, επικρατώντας με 3-0 σετ σε βάρος της Ολυμπιάδας, που επίσης θα εμπλακεί στη διαδικασία, μαζί με τον Φαίβο Μελισσίων και τον ΑΟ Αιγιαλέων.
Με τον μεγάλο Γιάννη Λάιο για δεύτερο συνεχή αγώνα στον πάγκο –πρώτο μέσα στην Καλαμάτα- η τοπική μας ομάδα δεν κατόρθωσε να πιάσει σταθερή απόδοση, έκανε αρκετά λάθη, αλλά έκανε αυτό που έπρεπε για να πάρει την 3ποντη νίκη, χωρίς να χρειαστεί να παιχθεί τέταρτο σετ: 25-21, 25-20, 25-23.
Διαιτητές: Καραγιαννόπουλος-Τσουμελέας.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ’80: Μανιατέας, Αλεξάκης, Μπεσής, Μπιρμπίλης, Σπ. Χανδρινός, Μπουσούνης, Σιδηρόπουλος, Καπίρης, Μαδούρας, Ντάκουρης λ., Αρ. Χανδρινός, Κατσιαφλάκας.