Ενημερωτική εκδήλωση για ρύθμιση χρεών και εργασιακά θέματα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο χώρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Ομιλητές ήταν ο ειδικός τομεακός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ο εργατολόγος Ιωάννης Καρούζος, ο λογιστής φοροτεχνικός Κωνσταντίνος Κρανιώτης και η δικηγόρος -Σουζάνα Κλημεντίδη.
Ο κ. Κουρμούσης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και στο σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς και πώς μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό καθιστούν τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.
Για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, ο ειδικός γραμματέας είπε ότι επίκειται τις επόμενες ημέρες να ψηφιστεί ένα νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και έτσι θα μπορεί κάποιος να ρυθμίσει το στεγαστικό του δάνειο χωρίς να χρειάζεται να πάει στα δικαστήρια.
Από την πλευρά του, ο εργατολόγος Ιωάννης Καρούζος μίλησε για τις αλλαγές στο εργατικό δίκαιο, που- όπως είπε χαρακτηριστικά- πλήρωσε από τα πρώτα την κρίση, με τις όποιες συνέπειες για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Κατά τον ίδιο, είναι ένα όπλο για τον εργαζόμενο να γνωρίζει τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις του.
Σε ερώτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Καρούζος απάντησε ότι ήταν αναγκαίο να γίνει, αλλά συμπλήρωσε ότι από τα 500 ευρώ που παίρνει ένας εργαζόμενος στην τσέπη, πληρώνει το 40% σε υποχρεώσεις στην εφορία και στον ΕΦΚΑ.
Επιπρόσθετα, ο εργατολόγος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πόσο θα ισχύσει τελικά αυτή η αλλαγή. Όπως είπε, θα πρέπει να δούμε τους επόμενους μήνες κατά πόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φέρει συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αλλάζοντας το 8ωρο, αφού η επιχείρηση θα αντιμετωπίζει ένα πραγματικά επιπλέον κόστος.
Τέλος, από πλευράς Επιμελητηρίου, ο Παύλος Κρανιώτης ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ο κόσμος να θέσει τα δικά του ερωτήματα και απορίες, αφού τα χρέη είναι πάρα πολλά και είναι πολύ δύσκολο για αρκετούς να τα εξοφλήσουν.
Π.Μπ.