Η Καλαμάτα τιμά σήμερα την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή

Η Καλαμάτα τιμά σήμερα την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή

Η Καλαμάτα τιμά, σήμερα, τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, καθώς και την Πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή. Χθες, παραμονή της εορτής, κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό, ενώ σήμερα, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθούν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Nαό, Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Τις ιερές εκδηλώσεις θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ αναμένεται να παραστούν πολλά μέλη της πολιτικής ηγεσίας.
Στις 11.00 το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iερής Eικόνας με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό.
Για τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς: Υπαπαντής – 23ης Μαρτίου – Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητροπολίτου Μελετίου.
Η απόφαση αυτή θα ισχύσει σήμερα, από 06:00 έως 13:00 όσον αφορά στην απαγόρευση στάθμευσης και από 10:00 έως 13:00 όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιερής Εικόνας, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν.
Επίσης, σήμερα και ώρα 13:00, θα εγκαινιασθεί – με ανοικτή τελετή – το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.
 
Συναυλία με την ΚΟΑ 
Το βράδυ και ώρα 20:00, θα δώσει για πρώτη φορά συναυλία στην Καλαμάτα η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμβάλλει στον πανηγυρικό χαρακτήρα της βραδιάς, επιλέγοντας έργα χαρμόσυνα αλλά και συνθέσεις που συνδέονται με την Τέχνη του Χορού.
 Η βραδιά ανοίγει με τον αρμόζοντα τελετουργικό στόμφο της Εισαγωγής από «Τα εγκαίνια του οίκου» του Μπετόβεν αλλά και το εορταστικό «Celebration I» του διακεκριμένου Στάθη Γυφτάκη.
Συνεχίζει με δύο αναγνωρισμένα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τουςΝίκο Μάνδυλα (βιολί) και Μάνο Γουβέλη (βιόλα), οι οποίοι θα αναμετρηθούν με την ιδιαίτερη Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα του Μότσαρτ που τους επιτρέπει να αναδυθούν μέσα από το σώμα της Ορχήστρας ως ίσοι συνομιλητές.
Ολοκληρώνεται με τους Χορούς – αρχής γενομένης με τους 36 Ελληνικούς Χορούς τουΣκαλκώτα- που ακολουθούνται από τον Μακάβριο Χορό του Σαιν- Σανς αλλά και επιλογές από τους Σλαβικούς και Ουγγρικούς Χορούς των Ντβόρζακ και Μπραμςαντίστοιχα. Διευθύνει ο έμπειρος Νίκος Χαλιάσας.
Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Σήμερα, η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μέχρι τις 13.00 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και το απόγευμα θα συνεχιστεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας Καλαμάτας μέχρι τις 20:00.

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την Πολιούχο της Καλαμάτας Παναγία Υπαπαντή 
Με κατάνυξη και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Υπαπαντής του Χριστού, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Καλαμάτας, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης  Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Νικαίας Αλεξίου, Ιλίου Αθηναγόρα, Μεγάρων Κωνσταντίνου, Καρθαγένης  Μελετίου, Ιεραπύτνης Κυρίλλου, Σταγών  Θεοκλήτου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης Κύριλλος, αναφερόμενος στην εορτή της Υπαπαντής του Χριστού και στα μηνύματά της, καθώς και στο ιστορικό της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας την οποία κατέχει η Καλαμάτα ως πολυτιμότατο θησαυρό.