Με κεράσματα , κέφι και χορό το «τσίκνισε απ’ άκρη σ’ άκρη όλη η Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Με κεράσματα , κέφι και χορό το «τσίκνισε απ’ άκρη σ’ άκρη όλη η Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Από νωρίς το πρωί άναψαν τα κάρβουνα σε πολλές γειτονιές της Καλαμάτας και τα κρέατα είχαν την τιμητική τους. Κεράσματα, άφθονο κρασί, μουσική και πολύς χορός συνέθεσαν στο «σκηνικό» που στήθηκε σε κάθε γειτονιά της πόλης
Το γλέντι που έχει στηθεί από το πρωί αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα ξημερώματα, με τις ταβέρνες και τα «κουτούκια» να παίρνουν τη «σκυτάλη»

Και του χρόνου λοιπόν!
 


 
 Τι είναι η Τσικνοπέμπτη

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη σύμφωνα με το sansimera.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.


 
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας