Παναγιώτης Νίκας: «Πολιτικοί Μαυρογιαλούροι» οι Γιώργος Δέδες και Πέτρος Τατούλης

Παναγιώτης Νίκας: «Πολιτικοί Μαυρογιαλούροι» οι Γιώργος Δέδες και Πέτρος Τατούλης

-Σφοδρή επίθεση για την εξαγγελία δημοπράτησης του δρόμου Καλαμάτα- Ριζόμυλος – Μεθώνη 
-Σακούλια με χρήματα, για ψηφοθηρικούς λόγους, μοιράζει ο Π. Τατούλης
Μετά τις εξαγγελίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Γιώργου Δέδε, για το δρόμο Καλαμάτα- Ριζόμυλος – Μεθώνη, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας πέρασε χθες στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το συνυποψήφιό του ότι ρίχνει πολιτικά πυροτεχνήματα, αφού, όπως είπε, είναι αδύνατον να γίνει δημοπράτηση ενός έργου για οποίο δεν υπάρχουν καν οι μελέτες, χαρακτηρίζοντας το μεγάλη κοροϊδία!
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, από την απελευθέρωση της Ελλάδας και πάντα κατά την περίοδο των εκλογών συμβαίνουν διάφορα γεγονότα, που είναι κωμικά αλλά και τραγικά μαζί, κι αυτά είναι οι εξαγγελίες των πολιτικών.
Έτσι, με λύπη του, όπως είπε, διαπιστώνει ότι επανερχόμαστε στις εποχές των υποσχέσεων, και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Με αφορμή, μάλιστα, αυτές τις εξαγγελίες έδωσε το λόγο του ως δήμαρχος, οι εκλογές να γίνουν με αντικειμενικότητα, με τις παροχές να είναι απολύτως ελεγχόμενες.
 
Κατά Δέδε
Τα παραπάνω ο κ. Νίκας τα χρησιμοποίησε ως εισαγωγή για να εκφράσει δύο πράγματα που τον στενοχώρησαν, όπως είπε. Το πρώτο είναι οι εξαγγελίες του Γιώργου Δέδε για το δρόμο Καλαμάτα- Ριζόμυλος- Μεθώνη, για τον τρόπο που αυτές έγιναν, αλλά και για το περιεχόμενό τους.
Όπως ανέφερε, για το έργο αυτό γίνονται συζητήσεις εδώ και 8 χρόνια, με προτάσεις που αφορούν στο ΣΔΙΤ να υφίστανται πάνω από 5 χρόνια. Τόνισε, μάλιστα, ότι για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος υπήρχε ολοκληρωμένη μελέτη, πληρωμένη από τον Καπεταν Βασίλη, η οποία είχε εγκριθεί από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια και είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του κράτους χωρίς χρήματα, κάτι που- εξήγησε- διορθωνόταν. Έτσι χάθηκαν 4 χρόνια και πλέον βρισκόμαστε ξανά στην αρχή.
Εν όψει των εκλογών, συνέχισε ο κ. Νίκας, έρχεται ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών και λέει ανεφάρμοστα πράγματα.
Τόνισε δε, ότι αν υπάρχει στο έργο κινητικότητα είναι καλό, αφού είναι εθνικής σημασίας, το ζήτημα όμως είναι πώς θα γίνει αυτό. Έτσι θέλησε να θέσει ερωτήματα δημόσια, αφού κατά τον ίδιο όσα ακούστηκαν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Όπως ανέφερε, ο κ. Δέδες πήγε στο Δημαρχείο Μεσσήνης και στη συνέχεια στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, αλλά δεν επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας, κι ενώ πρόκειται για δρόμο που αφορά και στην Καλαμάτα.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη μελέτη, παρότι ο ίδιος έχει πάει στο υπουργείο και έχει ζητήσει στοιχεία, μιας και ο δρόμος αφορά στο Δήμο Καλαμάτας και ειδικότερα τις περιοχές του Ασπροχώματος και της Δυτικής Παραλίας, με τη δεύτερη περιοχή, μάλιστα, 7 χιλιομέτρων, να χρειάζεται ένα έργο υποδομής. Ο δε δρόμος με το προηγούμενο σχεδιασμό θα ήταν ένα τέτοιο και θα έλυνε το ζήτημα. Πρόσθεσε, δε, ότι μετά το αεροδρόμιο ο Δήμος γνωρίζει, έστω στο περίπου, τι θα γίνει με το δρόμο.
Επίσης, παρατήρησε ότι, εκτός από τις μελέτες που παραμένουν κρυφές, τα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχουν ενημερωθεί. Δε θέλει, σχολίασε εν συνεχεία, να μπλοκάρει κανένα έργο, να βοηθήσει θέλει, αλλά θεωρεί αδιανόητο η τοπική κοινωνία της πρωτεύουσας του νομού να μη γνωρίζει από πού θα περάσει ο συγκεκριμένος δρόμος. Μάλιστα, χαρακτήρισε υψίστη περιφρόνηση προς τα Δημοτικά Συμβούλια αν η μελέτη δεν πάει σε αυτά για συζήτηση, ενώ θα περίμενε από τους άλλους δύο δημάρχους μιαν επικοινωνία, για να υπάρχει ενιαία στάση.
Γεμάτος απορία ο κ. Νίκας αναρωτήθηκε πώς θα γίνει η δημοπράτηση ενός έργου για το οποίο δεν έχουν εκπονηθεί οι μελέτες, ή δεν έχουν γίνει γνωστές. Για να γίνει μια δημοπράτηση, εξήγησε, είναι αναγκαία και μια σειρά από προαπαιτούμενα, με κυριότερο την πρόσκληση ενδιαφέροντος, που και αυτή χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα.
Σχολιάζοντας, δε, το χρονικό ορίζοντα του κ. Δέδε, που αναφέρει ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2020, τόνισε ότι τότε θα είναι άλλα τα πολιτικά όργανα, άλλες κυβερνήσεις, άσχετα με το κόμμα.
Κλείνοντας το ζήτημα με τον κ. Δέδε, ο κ. Νίκας σχολίασε ότι δε γίνεται να πορεύεται έτσι η πολιτική ζωή, επειδή ο συνυποψήφιός του έχει αυτή τη στιγμή την πολιτική δυνατότητα, το σακούλι με τα χρήματα και γενικότερα υπόσχεται πράγματα που συνδέονται με την προεκλογική του εκστρατεία.
Σε ερώτηση, αν ακόμα πιστεύει ότι η παραλιακή χάραξη είναι η καλύτερη λύση, ο κ. Νίκας απάντησε ότι αν δε δει τη νέα μελέτη, δεν μπορεί να πάρει θέση, συμπληρώνοντας πως την Καλαμάτα συμφέρει η παραλιακή χάραξη, καθώς υπάρχει μια μεγάλη περιοχή που, αν ο δρόμος περνούσε από εκεί, θα αναβαθμιζόταν.
 
Επίθεση και σε Τατούλη
Εκτός από τον Γιώργο Δέδε στο στόχαστρο του Παναγιώτη Νίκα μπήκε και ο επίσης συνυποψήφιός του, Πέτρος Τατούλης.
Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι ο κ. Τατούλης έχει στα χέρια το χρηματοκιβώτιο της περιφερειακής εξουσίας, έτσι περιφέρεται αυτός και οι αντιπεριφερειάρχες του (όσοι είναι πιστοί σε αυτόν, όπως τόνισε ο κ. Νίκας) και μοιράζουν σακούλια με χρήματα. Χρήματα για τραπέζια, για μουσικές, για παροχές, για εκθέσεις επί εκθέσεων. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, όλα αυτά έχουν μία και μοναδική στόχευση: την επιρροή των ψηφοφόρων. Κάτι που, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν, ενώ συμπλήρωσε ότι έθεσε το συγκεκριμένο θέμα και υπ’ όψιν της κυβέρνησης.
Πρέπει, κατά τον κ. Νίκα, να ελεγχθεί η κατάσταση, αφού σε μια χώρα ρημαγμένη, όπου η φτώχεια κάθε μέρα αυξάνεται και ο μηνιαίος μισθός είναι περίπου 500 ευρώ, είναι ανήκουστο να ξοδεύονται 15.000 και 20.000 ευρώ για να γίνει ένα «τραπέζωμα» ή 100.000 ευρώ για μια μελέτη. Και πρόσθεσε πως αυτός ο τόπος έφτασε εδώ που έφτασε με την «πολιτική των Μαυρογιαλούρων» που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση