Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού


Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου για την αυριανή της συναυλία στην Καλαμάτα λόγω των εγκαινίων του Μεγάρου Χορού.
“Η Καλαμάτα, πόλη ταυτισμένη με την τέχνη του χορού, εγκαινιάζει το επιβλητικό Μέγαρο Χορού της και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα είναι εκεί, βάζοντας μουσική σε αυτά τα κομβικής σημασίας εγκαίνια, που ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική ιστορία, όχι μόνο της περιφέρειας, αλλά και της χώρας.
Έπειτα από είκοσι τέσσερα χρόνια παρουσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποκτά επισήμως στέγη που θα του επιτρέψει να διατηρήσει και να εξελίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην παγκόσμια χορευτική και χορογραφική δημιουργία. Με αυτά τα δεδομένα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμβάλλει στον πανηγυρικό χαρακτήρα της βραδιάς, επιλέγοντας έργα χαρμόσυνα αλλά και συνθέσεις που συνδέονται με την Τέχνη του Χορού.
Η βραδιά ανοίγει με τον αρμόζοντα τελετουργικό στόμφο της Εισαγωγής από «Τα εγκαίνια του οίκου» του Μπετόβεν αλλά και το εορταστικό «Celebration I» του διακεκριμένου Στάθη Γυφτάκη.
Συνεχίζει με δύο αναγνωρισμένα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τους Νίκο Μάνδυλα (βιολί) και  Μάνο Γουβέλη (βιόλα), οι οποίοι θα αναμετρηθούν με την ιδιαίτερη Συμφωνία κοντσερτάντε για βιολί, βιόλα και ορχήστρα του Μότσαρτ που τους επιτρέπει να αναδυθούν μέσα από το σώμα της Ορχήστρας ως ίσοι συνομιλητές.
Ολοκληρώνεται με τους Χορούς – αρχής γενομένης με τους 36 Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα- που ακολουθούνται από τον Μακάβριο Χορό του Σαιν- Σανς αλλά και επιλογές από τους Σλαβικούς και Ουγγρικούς Χορούς των Ντβόρζακ και Μπραμς αντίστοιχα.  Διευθύνει ο έμπειρος Νίκος Χαλιάσας.
Πληροφορίες εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ. Διάθεση εισιτηρίων: Από 30.01- 01.02 (ώρες: 10:00-13:00 και 18:00-21:00) στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή», Αριστομένους 33.
Την ημέρα της συναυλίας (2/2) η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται 10.00-13.00 στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και το απόγευμα θα συνεχιστεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, μέχρι τις 20:00.
 
Για την ιστορία…
Το πρόγραμμα της συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας εμπεριέχει, όπως είναι και το αναμενόμενο, έργα πανηγυρικού χαρακτήρα, δύο εκ των οποίων συνδέονται άμεσα με την έννοια των εγκαινίων.
Πρώτο εξ αυτών είναι η Εισαγωγή Τα εγκαίνια του οίκου, η οποία γράφτηκε από τον Μπετόβεν το 1822 για τα εγκαίνια του Theater in der Josefstadt της Βιέννης (Οκτώβριος 1822).
Το δεύτερο, ανάλογου περιεχομένου έργο, είναι το Celebration I, το οποίο συνετέθη από το διακεκριμένο συνθέτη και πιανίστα Στάθη Γυφτάκη το Νοέμβριο του 2018 για την πρεμιέρα της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας, που έδωσε την πρώτη συναυλία της στις 27 Δεκεμβρίου 2018 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Έχει έναν εορταστικό χαρακτήρα με αφηγηματική διάθεση και χρώματα «κινηματογραφικά» άλλοτε με τρυφερή διάθεση, άλλοτε με νοσταλγία και άλλοτε με πανηγυρικό χαρακτήρα.