Έκρηξη αιτήσεων, ακόμα και ελλιπών, την τελευταία ημέρα στα υπερχρεωμένα

Έκρηξη αιτήσεων, ακόμα και ελλιπών, την τελευταία ημέρα στα υπερχρεωμένα

Με πάνω από 200 αιτήσεις για ένταξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τις 120 να κατατίθενται μόνο την Πέμπτη που ήταν η τελευταία ημέρα ισχύος του Νόμου «Κατσέλη», έκλεισε και για τη Μεσσηνία η κατάθεση στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Μέσα σε ελάχιστες μέρες κατατέθηκαν σχεδόν όσες είχαν κατατεθεί ολόκληρο το προηγούμενο έτος, ενώ το αρμόδιο γραφείο στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας στενάζει πια από τον όγκο των φακέλων, με μόνο έναν υπάλληλο να προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε σειρά.
Πολλοί φαίνεται πως έσπευσαν να καταθέσουν αιτήσεις στο νόμο για τα υπερχρεωμένα όπως όπως. Κι όπως σημείωσε μιλώντας και στο «Θ» ο δικηγόρος Αριστομένης Σκούλικας, πολλοί από τους φακέλους που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή έχουν ελλιπή δικαιολογητικά και δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο.
 
120 σε μια ημέρα
Φέτος, από την 1η του έτους μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, κατατέθηκαν συνολικά 35 αιτήσεις. Το βράδυ της Πέμπτης που έληξε η δίμηνη και τελευταία παράταση για το νόμο «Κατσέλη» ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στις 230 αιτήσεις.
Η τελευταία μέρα, η Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, ήταν και η κορύφωση, καθώς κατατέθηκαν περίπου 120 αιτήσεις.
Να σημειωθεί ότι το 2018 στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατατέθηκαν 286 αιτήσεις για ένταξη στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ το 2017 κατατέθηκαν 181 αιτήσεις.
Για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν τις δύο τελευταίες μέρες που έληγε η προθεσμία, εκκρεμεί ο έλεγχος των φακέλων και ο προσδιορισμός, ενώ αυτό θα γίνει τις αμέσως προσεχείς μέρες.
Άλλωστε, μόνο ένας υπάλληλος στελεχώνει το συγκεκριμένο τμήμα του Ειρηνοδικείου και τις τελευταίες μέρες «χτυπά» διπλοβάρδιες, για να καταφέρει να εξυπηρετήσει όλο αυτό τον όγκο δουλειάς.
 
Λίγες θα ευδοκιμήσουν
Ο δικηγόρος Αριστομένης Σκούλικας, που έχει ασχοληθεί συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια με το νόμο «Κατσέλη», σημείωσε ότι υπήρξε αυτές τις ημέρες έξαρση κατάθεσης αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας από αρκετούς δικηγόρους, όμως σημείωσε ότι η πλειοψηφία αυτών των αιτήσεων έχει ελλιπή έγγραφα στο φάκελο, προκειμένου αυτές να ευδοκιμήσουν. Μετά την τροποποίηση του νόμου το 2016 ήταν υποχρεωτική η κατάθεση πολλών δικαιολογητικών, ώστε ο φάκελος της αίτησης να πάρει το «πράσινο φως» και να προχωρήσει στο στάδιο του ορισμού προσωρινής συζήτησης. Βέβαια, υπάρχει δυνατότητα – μέχρι ενός σημείου- συμπλήρωσης των φακέλων με τα ελλιπή δικαιολογητικά.
«Ωστόσο, κατά την προσωπική μου άποψη, με μαθηματική ακρίβεια οι περισσότερες από αυτές τις αιτήσεις θα απορριφθούν. Λίγες είναι αυτές που θα ευδοκιμήσουν. Είμαστε, βέβαια, σε αναμονή για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει και το οποίο ακόμα είναι ασαφές», τόνισε ο κ. Σκούλικας.
Επίσης, εξήγησε ότι ακόμα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας συζητούνται αιτήσεις με το παλιό καθεστώς και δεν έχει φτάσει ακόμα ο χρόνος συζήτησης περιπτώσεων μετά τις τροποποιήσεις που ίσχυσαν από το 2016. Η δε διαδικασία για τις αιτήσεις μετά το 2016 είναι πιο αυστηρή και αναμένεται σημαντικός αριθμός να μην κριθεί θετικά.

Της Βίκυς Βετουλάκη