Αναμορφωτικά μέτρα αντί για ποινική δίωξη σε ανήλικους

Αναμορφωτικά μέτρα αντί για ποινική δίωξη σε ανήλικους

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία με επίκεντρο τους ανήλικους παραβάτες, αναλαμβάνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενεργοποιώντας συγκεκριμένη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία μας, με αποχή από την άσκηση ποινικής δίωξης για ορισμένα αδικήματα, όπως οι παραβάσεις του ΚΟΚ και την εφαρμογή άλλων αναμορφωτικών μέτρων για το συνετισμό τους.
Το εγχείρημα έχει ξεκινήσει με ενέργειες της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Καλαμάτας Σοφίας Γκουγκουλιάνα, η οποία ήδη έχει κάνει επαφές με φορείς, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα οργανώθηκε και συνάντηση που αφορούσε το διαδίκτυο και τη διασπορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων.
 
Αναμορφωτικά μέτρα
Καθώς, όλα και περισσότερα περιστατικά με ανήλικους απασχολούν την τοπική μας κοινωνία, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών προχωρά στην ενεργοποίηση του άρθρου 45α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με αυτό, αν ανήλικος τελέσει αξιόποινη πράξη, η οποία είναι πταίσμα ή πλημμέλημα, ο εισαγγελέας μπορεί να απόσχει, αν κρίνει, από την άσκηση ποινικής δίωξης, ερευνώντας τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε η πράξη και την όλη προσωπικότητα του ανηλίκου, ότι η άσκησή της δεν είναι αναγκαία για να συγκρατηθεί ο ανήλικος από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Απαιτείται σε κάθε περίπτωση ακρόαση του ανηλίκου. Με το ίδιο άρθρο στον ανήλικο μπορεί να επιβληθούν με διάταξη του εισαγγελέα ένα ή περισσότερα από τα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα, καθώς και η καταβολή χρηματικού ποσού μέχρι 1.000 ευρώ σε μη κερδοσκοπικό ή κοινωφελές νομικό πρόσωπο. Με την ίδια διάταξη ορίζεται και η προθεσμία συμμόρφωσης. Αν ο ανήλικος συμμορφωθεί με τα μέτρα και τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν, ο εισαγγελέας θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Σε αντίθετη περίπτωση ο εισαγγελέας κινεί την ποινική δίωξη εναντίον του ανηλίκου.
Τα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπει ο νόμος για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι: α) η επίπληξη του ανηλίκου, β) η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς ή στους επιτρόπους του, γ) η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, δ) η ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε επιμελητές ανηλίκων, ε) η συνδιαλλαγή μεταξύ ανήλικου δράστη και θύματος για έκφραση συγγνώμης και εν γένει για εξώδικη διευθέτηση των συνεπειών της πράξης, στ) η αποζημίωση του θύματος ή η κατ’ άλλον τρόπο άρση ή μείωση των συνεπειών της πράξης από τον ανήλικο, ζ) η παροχή κοινωφελούς εργασίας από τον ανήλικο, η) η παρακολούθηση από τον ανήλικο κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων σε κρατικούς, δημοτικούς, κοινοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς, θ) η φοίτηση του ανηλίκου σε σχολές επαγγελματικής ή άλλης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ι) η παρακολούθηση από τον ανήλικο ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, ια) η ανάθεση της εντατικής επιμέλειας και επιτήρησης του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε επιμελητές ανηλίκων 
 
Ακρόαση με τον ανήλικο
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, όταν για παράδειγμα ένας ανήλικος υποπέσει σε παράβαση του ΚΟΚ, μετά το σχηματισμό δικογραφίας από την Αστυνομία και την ενημέρωση της Εισαγγελίας, αφήνεται ελεύθερος και ορίζεται ακρόαση του ενώπιων της Εισαγγελέως, μαζί με κάποιον από τους γονείς.
Σε αυτή την ακρόαση θα κρίνεται η προσωπικότητα του ανήλικου, οι μαθησιακές του επιδόσεις, κι αν πρόκειται για ένα παιδί που δεν έχει παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά.
Τότε, η Εισαγγελέας θα απέχει από την άσκηση ποινικής δίωξης και θα ορίζει αναμορφωτικό μέτρο. Ή ένα από αυτά που ορίζει ο νόμος ή την καταβολή ενός ποσού, το οποίο θα κατευθύνεται στην Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Μεσσηνίας, προκειμένου να καλύπτονται έξοδα της κοινωφελούς εργασίας που ορίζεται σε άλλους ανηλίκους, όπως παροχή υλικών, γάντια κ.λπ. Το αναμορφωτικό μέτρο θα στοχεύει στο να συνειδητοποιήσει ο ανήλικος πως δεν έχει περιθώριο επανάληψης της συμπεριφοράς του.
Στόχος είναι η πρωτοβουλία αυτή να εφαρμοσθεί και για ανήλικους που συλλαμβάνονται με μικροποσότητες ναρκωτικών, σε συνεργασία πάντα με ειδικούς του ΚΕΘΕΑ και την Επιμελήτρια Ανηλίκων.
Η Εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να θέσει την υπόθεση στο αρχείο εάν τηρηθούν τα μέτρα που θα επιβληθούν, ενώ σε διαφορετική περίπτωση να ασκήσει κανονικά ποινική δίωξη.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης έχει ορισθεί για παράδειγμα κοινωφελής εργασία του ανηλίκου (όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες με τον ανήλικο Ρομά που κατηγορείται για κλοπές) θα είναι διαφορετικά να φαίνεται στο δικαστήριο ότι ήταν συνεπείς και εφάρμοσε τις υποχρεώσεις που του ορίσθηκαν.

Της Βίκυς Βετουλάκη