Ανοίγει η πρόσκληση για αντιδιαβρωτική προστασία στον Άγιο Ανδρέα Αίπειας

Ανοίγει η πρόσκληση για αντιδιαβρωτική  προστασία στον Άγιο  Ανδρέα Αίπειας

Το δρόμο της υλοποίησης φαίνεται πως θα βρει, επιτέλους, ένα έργο του οποίου η αναγκαιότητα είχε διαπιστωθεί από τη δεκαετία του 1990, ενώ από πριν το 2000, από εποχής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ξεκίνησαν προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης. Πρόκειται για την αντιδιαβρωτική προστασία της περιοχής στην Αίπεια του Δήμου Μεσσήνης, που χρόνια τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διάβρωσης.
Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα δημοσιευθεί η πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή για χρηματοδότηση έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας και όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η Περιφέρεια θα καταθέσει δύο προτάσεις στη συγκεκριμένη πρόσκληση. Η μία θα αφορά έργο στην Αργολίδα και η δεύτερη την αντιδιαβρωτική προστασία στην Αίπεια.
Οι προτάσεις θα κατατεθούν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση της πρόσκλησης και σε ό,τι αφορά την Αίπεια, θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην περιοχή.
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη της Αναπτυξιακής Εταιρείας από την πολιτικό μηχανικό, εξειδικευμένη σε τέτοια έργα, Μαριλένα Φράγκου.
Η μελέτη έχει επικαιροποιηθεί με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, αλλά και τις επιπτώσεις από καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Ο προϋπολογισμός του έργου κυμαίνεται στα 800.000 ευρώ.
 
Σειρά προβλημάτων
Για την υλοποίηση του έργου από το 2018 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεσσήνης και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας.
Η παράκτια ζώνη του Δήμου Μεσσήνης τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή στην οποία καταγράφεται ζήτηση για δημιουργία υποδομών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αναγκαιότητας του έργου, η ένταση στη χρήση των ακτών προκαλεί μια σειρά από προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η παράκτια διάβρωση, η έλλειψη παραλιών κατάλληλων για χρήσεις αναψυχής, η υποβάθμιση της ποιότητας των ακτών κ.λπ.
Στόχος των έργων είναι ο περιορισμός των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας και της αισθητικής της παραλίας. Επίσης, επιδιώκεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
 
Αντιδιαβρωτική προστασία
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου που είχε γίνει το 2014, η παραλία της Αίπειας οριοθετείται από την εκβολή του Έπη στα νότια και την εκβολή του ρέματος Ακόνια στα βόρεια. Η παραλία διαχωρίζεται από το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα σε δύο διακριτά τμήματα. Το ένα, το βόρειο (οριοθετείται από το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα στα νότια και την εκβολή του ρέματος Ακόνια στα βόρεια), με μήκος 1,50 χλμ., και το άλλο, το νότιο, (οριοθετείται από τον ποταμό Έπη στα νότια και το λιμενίσκο του Αγίου Ανδρέα στα βόρεια), που έχει μήκος 500 μέτρων περίπου.
Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης πριν από την κατασκευή του λιμενίσκου, το οποίο έγινε εντονότερο μετά την κατασκευή του προσήνεμου μόλου στη δεκαετία του 1950. Μετά και την ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης του λιμενίσκου το 2002, εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα της διάβρωσης.
Στο βόρειο τμήμα παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης και ιδιαίτερα στα βόρεια του λιμενίσκου και σε μήκος περίπου 250 μέτρων. Στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής, προς τα βόρεια, η διάβρωση προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς.
Στη νότια περιοχή παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης προ της εκβολής του ρέματος Έπη σε μήκος 300 μέτρων προς τα βόρεια. Στο υπόλοιπο τμήμα της ακτής και προς το λιμενίσκο παρατηρείται μικρή απόθεση ιζήματος. Η μείωση του εύρους της ακτής θέτει σε κίνδυνο τις παραλιακές ιδιοκτησίες, στις οποίες παρατηρούνται πλημμύρες σε περιόδους έντονης θαλασσοταραχής.
 
Επικαιροποίηση
Η ακτομηχανική μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου εκπονήθηκαν το 2010, γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο να συγκεντρωθούν, να καταγραφούν και να οργανωθούν όλα τα νέα στοιχεία και πληροφορίες της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σήμερα, έτσι ώστε να μελετηθεί η διαχρονική εξέλιξη της διάβρωσης και να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης.
Επίσης, μέσω της προγραμματικής σύμβασης έχει γίνει σύνταξη τοπογραφικών-βυθομετρικών διαγραμμάτων στην περιοχή μελέτης.
Σημειώνεται ότι το 2014 τα έργα που προτείνονταν να κατασκευασθούν ήταν:
-Τρεις ύφαλοι κυματοθραύστες (κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).
-Έναν έξαλος πρόβολος (πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).
-Ενίσχυση του υφιστάμενου προβόλου στη ρίζα του προσήνεμου μόλου του λιμενίσκου του Αγίου Ανδρέα
-Ενίσχυση βραχώδους ύφαλου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη