Απόλυτα επιτυχημένος ο 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Απόλυτα επιτυχημένος ο 1ος Εθνικός Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου

Στη σκιά της Ελλάδας, της απαισιοδοξίας, της γραφειοκρατίας και της ατελείωτης γρίνιας, ζει και αναπνέει μιαν «άλλη» Ελλάδα, αυτή που έχει ως στόχο την εξωστρέφεια και τη στήριξη στις δικές της δυνάμεις. Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου μπορεί να βρίσκεται εκτός των… ραντάρ της επικαιρότητας, αφού ζούμε σε μια απόλυτα αθηνοκεντρική χώρα,  αλλά συνεχίζει να παράγει ιδέες και πρωτοβουλίες, να καινοτομεί και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Βέβαια, δεν είναι το μοναδικό. Κατάφερε, όμως, να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, ένα από τα τρία Εργαστήρια Γευσιγνωσίας στην Ελλάδα που είναι αναγνωρισμένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και, μάλιστα, το μοναδικό στην χώρα μας εκπαιδευτικό ίδρυμα (σ.σ. τα άλλα δύο εργαστήρια είναι του ΣΕΒΙΤΕΛ και του αρμόδιου υπουργείου).
Το 2018, μάλιστα, το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας τιμήθηκε με το βραβείο ποιότητας για τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την προώθηση της ποιότητας του ελαιολάδου από το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής.
Το περασμένο Σάββατο, με τη χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας αλλά και την οικονομική συνδρομή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, διοργάνωσε στους χώρους του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με ιδιαίτερη επιτυχία, τον 1ο Εθνικό Διαγωνισμό Γευσιγνωστών, σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό International Extra Virgin Olive Oil Savantes.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τεχνική Επιτροπή, νικήτριες ομάδες του Εθνικού Διαγωνισμού Ομάδων Γευσιγνωστών Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου – Ελλάδα 2019 είναι οι: Πρώτη Θέση: Νίκος Πολυχρονόπουλος, Γιάννης Αγγελής, Παύλος Παναγιωτόπουλος. Δεύτερη Θέση: Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, Έφη Ζωντανού και Τάκης Δημητρακόπουλος.
Επίσης, οι Νίκος Πολυχρονόπουλος – Nikos Polichronopoulos (22), Κωνσταντίνος Τσορώνης – Konstantinos Tsoronis (22), Τάκης Δημητρακόπουλος – Takis Dimitrakopoulos (19) και Ελένη Δεδούση – Eleni Dedousi (18), με βαθμολογία από 18 και πάνω στην ενότητα των ατομικών δοκιμών καταχωρήθηκαν στον κατάλογο του Extra Virgin Olive Oil Savantes ως Associate Savantes.
Να σημειώσουμε ότι οι δύο πρώτες ομάδες γευσιγνωστών με την υψηλότερη βαθμολογία “απέκτησαν” το δικαίωμα συμμετοχής στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ομάδων Γευσιγνωστών Ελαιολάδου που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο 2019 στην Ισπανία. Τα εισιτήρια των νικητριών ομάδων είναι ευγενική χορηγία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη