Με ένα «κλικ», πιλοτικά από Μάιο οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Με ένα «κλικ», πιλοτικά από Μάιο οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ηλεκτρονικά πλέον οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών. Θα βγαίνει με ένα… κλικ και ο φόρος, που πρέπει να πληρωθεί. Να “βρει” μαύρο χρήμα και όσους φοροδιαφεύγουν θέλει η ΑΑΔΕ.
  
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ & ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
Η τεχνολογία κυριαρχεί στην καθημερινότητα και όποιος δε γνωρίζει τα στοιχειώδη νιώθει λειτουργικά αναλφάβητος. Έτσι, δε θα μπορούσε να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα η διατήρηση του καθεστώτος μεταβίβασης ακινήτων με τόσο μεγάλη γραφειοκρατία και με τόσα πολλά χαρτιά.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το Μάιο και ενδεχομένως και πριν από τις ευρωεκλογές, θα ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του τον προσεχή Οκτώβριο.
Στόχος είναι μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα τέλη Μαΐου, τον προσεχή Οκτώβριο οι καθολικά ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων να αφορούν εκτός από τις αγοραπωλησίες κάθε πράξη μεταβίβασης περιλαμβανομένων κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.
Η πρώτη διάσταση της αλλαγής έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Η δεύτερη σχετίζεται με τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.
 
«ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ» ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Η διαδικασία μιας μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δε θα χρειάζεται να επισκέπτεται την εφορία, αφού οι δηλώσεις θα συντάσσονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το συμβολαιογράφο.
Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργεί το σύστημα, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής για την καταβολή του φόρου, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.