Ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με κίνδυνο επεισοδίων

Ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με κίνδυνο επεισοδίων

Σήμερα ξεκινούν επίσημα οι εργασίες του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, το οποίο, έπειτα από χρόνια, θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα. Η έναρξη θα γίνει το απόγευμα στο Μέγαρο Χορού, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ όμως να δηλώνουν αντίθετες, καθώς το θεωρούν «νόθο». Μάλιστα, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 6.30 στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί, με πορεία, θα μεταβούν στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, μέλη του ΠΑΜΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο συνέδριο και, όπως είπαν, αν δεν αποκλειστούν συγκεκριμένοι σύνεδροι, δε θα επιτρέψουν να γίνει.
Όπως είναι λογικό, αυτές οι δηλώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και έτσι αναμένεται στην πόλη να φτάσουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
 
Παναγιώτης Καράμπελας
Ειδικότερα, χθες ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας, Παναγιώτης Καράμπελας, κάλεσε τους εργαζομένους της πόλης στο Εργατικό Κέντρο με σύνθημα της συγκέντρωσης «έξω οι νόθοι και η εργοδοσία από το συνέδριο της ΓΣΕΕ. ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών». Πρόσθεσε, δε, ότι στο συνέδριο της ΓΣΕΕ θα κριθεί τι είδους εργατικό κίνημα θα υπάρξει, κατηγορώντας τη Συνομοσπονδία ότι είναι ένας εργοδοτικός μηχανισμός ορισμένων συνδικαλιστών που αμείβονται με παχυλούς μισθούς, πολλοί εκ των οποίων είναι και εργοδότες.
Επίσης, ανέφερε ότι από αυτό το συνέδριο θα εξαρτηθεί αν η ΓΣΕΕ παραμείνει ξεκομμένη από τα πραγματικά προβλήματα και βάσανα των εργαζομένων ή αν θα γίνει πραγματική οργάνωση εργατών, αποκούμπι των αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Μιλώντας για το τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο κ. Καράμπελας είπε ότι αυτό έγινε με την Αστυνομία, την Ασφάλεια και ένοπλους μπράβους της νύχτας. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ζήτημα αφορά σε όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως πολιτικής πεποίθησης και παράταξης. «Αφορά όποιον σήμερα δίνει τη μάχη της επιβίωσης ενάντια στις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων και εργοδοσίας. Αφορά και στο μέλλον των παιδιών μας, τη νεολαία, που με ευθύνη της σημερινής ηγεσίας η ΓΣΕΕ έχει γίνει άγνωστη λέξη, όπως άγνωστες έχουν γίνει, ιδιαίτερα για τους νέους, οι λέξεις δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μόνιμη δουλειά και τόσα άλλα που έχουν κλέψει για χάρη των αφεντικών» σχολίασε.
Κάλεσε, δε, τους εργατοϋπαλλήλους της Καλαμάτας να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.
 
Για τον Σωτήρη Τσώνη
Ο κ. Καράμπελας σχολίασε και τις τελευταίες κινήσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρη Τσώνη. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου δίνει αλλεπάλληλες έκτακτες συνεντεύξεις Τύπου. Ο ίδιος καταλαβαίνει την προσπάθεια του κ. Τσώνη να εμφανίσει ένα κλίμα πόλωσης και έντασης, μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, στοχοποιώντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Όμως, ο κ. Καράμπελας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι από τη μεριά του ΠΑΜΕ δεν υπάρχει καμία ένταση. Απεναντίας, παρατήρησε, με ψυχραιμία, εδώ και μήνες, το ΠΑΜΕ αποκαλύπτει το όργιο νοθείας που εξελίσσεται σε μια σειρά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, με ευθύνη των παρατάξεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που στόχο έχουν να συνεχίσει η ΓΣΕΕ να είναι «πατερίτσα των αφεντικών».
Τέλος, ο κ. Καράμπελας μοίρασε μια λίστα με 53 αντιπροσώπους οι οποίοι, όπως είπε, δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν στο συνέδριο, γιατί είναι «νόθοι».
Οι μόνοι που δημιουργούν ένταση, συμπλήρωσε, είναι ο κ. Τσώνης, η παλιά παράταξή του, η ΔΑΚΕ, η καινούρια, ΠΑΣΚΕ, και οι ένοπλοι μπράβοι που έφερε ο συνυποψήφιός του Καραγεωργόπουλος στο συνέδριο  της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
 
Παναγιώτης Κουφαλάκος
Από την πλευρά του, το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας, Παναγιώτης Κουφαλάκος, θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σωτήρη Τσώνη, λέγοντας πως τις έκανε για να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης, κάτι που δεν έπρεπε να κάνει.
Κατά τη γνώμη του, ο κ. Τσώνης πρέπει να απαιτήσει στο συνέδριο να μην μπουν 53 αντιπρόσωποι, τους οποίους με τη σειρά του χαρακτήρισε «νόθους», αφού είναι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ενώ κάλεσε τους κ.κ. Τσώνη, Κανέλλη να ζητήσουν στο χώρο του συνεδρίου να μείνουν οι πραγματικοί αντιπρόσωποι, «ώστε να είναι γνήσιο». 
Διαφορετικά, όπως είπε, τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ έχουν ιστορική ευθύνη να μην αφήσουν να εισχωρήσουν οι εργοδότες στα συνδικάτα και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να γίνει ένα τέτοιο συνέδριο.
Δήλωσε, δε, διατεθειμένος να γίνει το συνέδριο, αφού αυτό είναι κάτι που και ίδιος θέλει, αλλά όχι με «νόθους αντιπροσώπους».
Όσο για το πώς θα αποτρέψουν το συνέδριο, ο κ. Κουφαλάκος σημείωσε ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ έχουν τον τρόπο να το κάνουν χωρίς βανδαλισμούς και να πετάξουν έξω μπράβους και ασφαλίτες
 
Το υβριστικό σχόλιο για τον Σωτήρη Τσώνη
Όσο για το ζήτημα που προέκυψε με το σχόλιο κατά του κ. Τσώνη, ο κ. Κουφαλάκος δήλωσε αρχικά ότι καταδικάζει τέτοια σχόλια, ενώ ως μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου μπορεί να καταθέσει στη μήνυση που ο πρώτος θα κάνει.
Κλείνοντας είπε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το καθήκον της και μπορεί, μάλιστα, αυτεπάγγελτα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση