Περ. Ξηρογιάνης: «Οι προτάσεις για κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας εξυπηρετούν μόνο το Κράτος στην αντιδικία του με τον πολίτη»

Περ. Ξηρογιάνης: «Οι προτάσεις για κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας εξυπηρετούν μόνο το Κράτος στην αντιδικία του με τον πολίτη»

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου για τη μελέτη της «διαΝΕΟσις»
 
 
Τους λόγους που δε θα αποδώσει υπέρ του πολίτη και των δικηγόρων η κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Καλαμάτας και η μεταφορά του στην Τρίπολη, σύμφωνα με την πρόταση ομάδας δικαστών, σε έρευνα της  «διαΝΕΟσις», που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αναπτύσσει μιλώντας στο «Θ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης.
Η ομάδα των δικαστών στις συγχωνεύσεις δικαστηρίων που προτείνουν μεταξύ άλλων μιλούν για κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας (όπως και του Ναυπλίου) και μεταφορά στην Τρίπολη, και κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης και μεταφορά στην Πάτρα.
 
Οικονομική επιβάρυνση
Όπως εξήγησε ο κ. Ξηρογιάννης, ο στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η διευκόλυνση του Έλληνα πολίτη στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και όχι η δημιουργία περαιτέρω εμποδίων, επιβαρύνοντάς τον με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και κόστος και πρόσθεσε:
«Και μάλιστα, στο  Διοικητικό Δικαστήριο που είναι υποχρεωτική η μετάβαση την προηγούμενη μέρα της συζήτησης για κατάθεση εγγράφων, μετάβαση τη μέρα της συζήτησης, και μετάβαση τη μέρα του υπομνήματος (τρεις μέρες μετά), (στις ακυρωτικές έξι  μέρες πριν), ενώ υπάρχουν πολλές φορές και αναβολές λόγω καθυστέρησης υποβολής φακέλου από τη Διοίκηση).
Αντιλαμβάνονται όσοι συντάσσουν τέτοιες προτάσεις την οικονομική επιβάρυνση; Ενδεικτικά, ο δικηγόρος και ο πολίτης της Καλαμάτας  για το Διοικητικό Εφετείο Πάτρας θα χρειάζεται από τον ασφαλή νέο αυτοκινητόδρομο μέσω Κορίνθου, 290 χλμ., (580  με επιστροφή) 3 ώρες (6 ώρες με επιστροφή) και 110 ευρώ με επιστροφή, (και αυτό ίσως τρεις φορές σε μία εβδομάδα), ενώ τώρα για το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης χρειάζεται 82 χλμ.,  διάρκεια 50 λεπτά και κόστος 30 ευρώ με επιστροφή. Ο δικηγόρος και ο πολίτης της Πύλου θα πρέπει να διανύσει για υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρίπολης περίπου 120 χλμ, (240 με  επιστροφή), με περίπου 1.45 λεπτά (3.30 ώρες με επιστροφή) και με κόστος άνω των 50 ευρώ με την επιστροφή (και αυτό ίσως 3 φορές σε μία εβδομάδα) ενώ για υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας χρειάζεται να διανύσει 50 χλμ., με περίπου 50 λ. και κόστος 12 ευρώ με την επιστροφή!».
 
Υποδομή
Επίσης, ο κ. Ξηρογιάννης υπογράμμισε ότι τέτοιες εκτιμήσεις δεν έχουν λάβει υπόψη τους την υποδομή που υπάρχει στην Καλαμάτα, (σύγχρονο κτίριο, τεράστιο, με κάμερες ασφαλείας, ράμπες ΑΜΕΑ, υπόγειο χώρο στάθμευσης, κυλικείο), ύπαρξη των γραφείων και των αιθουσών στο ίδιο κτίριο, τεράστια βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου για εξυπηρέτηση Δικηγόρων και Δικαστών, με συνολική επιφάνεια του κτιρίου 11.860,95 τ.μ.
Κι όπως συμπλήρωσε, σε αντίθεση με τα κτίρια που αναφέρονται σε άλλες περιοχές και που είναι κυρίως παλαιά, μικρά, και μισθωμένα, διαμερίσματα επιφάνειας λίγων τ.μ. και απομακρυσμένα από τις αίθουσες εκδίκασης, με συνωστισμό υπαλλήλων και φακέλων σε μικρά δωμάτια, καθώς και την γενικότερη εξυπηρέτηση που παρέχει η πόλη της Καλαμάτας και την ευκολία πρόσβασης με το αεροδρόμιο.
«Είναι βέβαιο ότι οι προτάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε εξυπηρέτηση μόνο του κράτους και των φορέων του στην αντιδικία τους με τον πολίτη, δυσκολεύοντας τον τελευταίο στην επιδίωξη της προστασίας του.
Είναι βέβαιο ότι οι προτάσεις αυτές θα οδηγήσουν σε νέες υπέρογκες εργολαβίες για δικαστικά μέγαρα, τις οποίες ως Έλληνες φορολογούμενοι δεν μπορούμε να υποστούμε, ειδικά σε περιοχές που ήδη έχουν δημιουργηθεί τέτοια όπως αυτό της Καλαμάτας», κατέληξε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
 
 
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη