Προβλήματα υγείας από σωματίδια και οσμές στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Προβλήματα υγείας από σωματίδια και οσμές στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Αναζητείται υπεύθυνος για να απαντήσει σοβαρά για τη λειτουργία των Πυρηνελαιουργείων                                                                                   
Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε επιστολή διαμαρτυρίας στην εφημερίδα μας από τον κ. Χαρικλή Μαρινόπουλο, ο οποίος διαμένει στη Σκάλα – Οιχαλίας, για το θέμα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Το ίδιο συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες.
 Στην επιστολή του, στην οποία φυσικά αναφέρει προσωπικές και μόνο απόψεις καταλήγει: “Επειδή το πρόβλημα είναι υπαρκτό και επιδεινώνεται συνεχώς, προκαλώντας τη δυσφορία όλων των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο σ’ αυτή, τολμώ να υποθέσω ότι τα αυξημένα αναπνευστικά προβλήματα και οι θάνατοι από καρκίνο τα τελευταία χρόνια οφείλονται στη διαμορφωμένη κατάσταση. Εμείς όμως έχοντας ηθική υποχρέωση θα προσπαθήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο να εξασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής, την ίδια τη ΖΩΗ μας”.
Επί χρόνια το πρόβλημα που “βασανίζει” τους κατοίκους είναι συγκεκριμένο: “«Πάνω στο κεφάλι μας υπάρχει ένα κατάμαυρο ‘μανιτάρι’ κατά την ελαιοκομική περίοδο, το οποίο εκτός από καπνό έχει και άσχημη μυρουδιά» σημείωνε ο κ. Όθωνας Παπαδόπουλος, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βήμα.
Παράλληλα, αισθάνεται εγκαταλελειμμένος από την Πολιτεία και αναφέρει ότι πολλοί συμπολίτες του αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, το πρόβλημα αγγίζει κυρίως τα χωριά Μελιγαλάς, Σκάλα, Κατσαρός, Σολάκι, Ζευγολατιό και Τσουκαλαίικα, σημείωνε το ρεπορτάζ.
Κι εδώ φυσικά τίθεται και το μεγάλο ερώτημα: Υπάρχει σχέση ανάμεσα στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και στα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν κάτοικοι από την περιοχή;
Πριν από τρία χρόνια περίπου σε αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ο “Δημόκριτος” επιβεβαίωσε με επιστημονικά στοιχεία τη σοβαρή ρύπανση -οπτική αλλά και οσμές- από τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Η ρύπανση εκτείνεται σε μια μεγάλη ακτίνα από το Σολάκι μέχρι την Ανάληψη του Δήμου Μεσσήνης και περιφερειακά της Καλαμάτας. Η άσχημη αυτή κατάσταση επιδεινώνεται από τη χωροθέτηση, τον τόπο εγκατάστασης των συγκεκριμένων πυρηνελαιουργείων.
Οι προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης που κατέθεσε ο “Δημόκριτος” είναι από βραχυπρόθεσμες μέχρι μεσο-μακροπρόθεσμες, οι οποίες απαιτούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και ψήφιση νόμων στη Βουλή, με αποτέλεσμα αρκετές απ’ αυτές να είναι αμφίβολες όσον αφορά την προώθηση και την υλοποίησή τους.
Αυτή η προσπάθεια έχει στόχο να βελτιώσει την υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση και δεν είναι ικανή να την εξαλείψει. Ακόμα, η μελέτη του “Δημόκριτου” δεν έδειξε αν όλη αυτή η ρύπανση έχει -και ποιες- επιπτώσεις, πόσο σοβαρές δηλαδή είναι στην υγεία των πολιτών, ενώ περιορίστηκε στον έλεγχο της ρύπανσης των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και δεν έγινε για όλα τα πυρηνελαιουργεία και τα ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μάκαρης, με την ιδιότητα και του καρδιολόγου, που παρευρέθη στην παρουσίαση της μελέτης, είπε ότι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή και αυτό το αντιμετωπίζουν στο νοσοκομείο, ενώ παρατήρησε πως πρέπει να υπάρξει κλινική μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία.
Όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ στην εφημερίδα Το Βήμα, ένα χρόνο πριν, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά κ. Ηλίας Σακελλαριάδης, αν και δεν έχει γίνει επιδημιολογική μελέτη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του τα τελευταία 15 χρόνια, έχει σημειωθεί αύξηση σε πνευμονοπάθειες σε δύο-τρία χωριά της περιοχής (Τσουκαλαίικα, Κατσαρό, Ανθούσα και Σκάλα), όπως και καρκίνου του λάρυγγα στη Σκάλα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής.
Φτάνουν  οι ενδείξεις για να εξάγουμε συμπεράσματα για την υγεία των κατοίκων; Δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε τους γιατρούς.
Απορούμε, όμως, γιατί ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Διεύθυνση Υγείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και αυτό της Υγείας δεν έχουν διατάξει μια μελέτη, ώστε να διαπιστώσουμε όλοι, αν οι φόβοι των κατοίκων είναι βάσιμοι ή στηρίζονται σε…δοξασίες.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη