Σπεύσατε για έλεγχο στο Κτηματολόγιο – Με τη συμπλήρωση 15ετίας Καλαμάτα και Θουρία «κλειδώνουν»

Σπεύσατε για έλεγχο  στο Κτηματολόγιο – Με τη συμπλήρωση 15ετίας Καλαμάτα και Θουρία «κλειδώνουν»

Έλεγχος περιουσιών στο Κτηματολόγιο, τώρα ή ποτέ! 
 
Έλεγχο στα περιουσιακά τους στοιχεία στα Κτηματολογικά Γραφεία Καλαμάτας και Θουρίας πρέπει να κάνουν οι πολίτες άμεσα και σίγουρα πριν από τις αρχές Μαΐου, καθώς έκπληκτοι ορισμένοι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν πως τα πράγματα στο Κτηματολόγιο, που σύντομα οριστικοποιείται στις δύο αυτές περιοχές, δεν είναι έτσι όπως νομίζουν. 
Αν στα 15 αυτά χρόνια που λειτουργούν τα δύο Κτηματολογικά Γραφεία οι ιδιοκτήτες δεν έχουν προβεί σε κάποια συναλλαγή ή δεν έχουν πάρει κάποιο πιστοποιητικό, ώστε να έχουν δει τις εγγραφές, πρέπει να προβούν σε έλεγχο για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.
 
Οριστικοποίηση
Τα Κτηματολογικά Γραφεία Καλαμάτας και Θουρίας είχαν ως ημερομηνία οριστικοποίησης των εγγραφών τους τις  αρχές του χρόνου, Ιανουάριο το ένα και Φεβρουάριο το δεύτερο.
Οριστικοποίηση σημαίνει ότι στη συνέχεια δε θα μπορούν να γίνονται κάποιες διορθώσεις σε εμπράγματα δικαιώματα. Δηλαδή, θα οριστικοποιηθούν ιδιοκτησιακά τα ακίνητα που αναφέρονται εκεί. Με τροπολογία όμως που κατατέθηκε δίνεται παράταση μέχρι τη συμπλήρωση 15ετίας από την έναρξη των φορολογικών γραφείων. Αυτό, πλέον, σημαίνει ότι οι εγγραφές θα οριστικοποιηθούν το Μάιο. 
 
Να τα ελέγξουν
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, ειδικά στα ακίνητα που έχουν εγγραφεί είτε ως αγνώστου ιδιοκτήτη είτε σε άλλον κύριο, γιατί κι αυτό μπορεί να έχει συμβεί, δηλαδή μπορεί να έχει εγγραφεί εσφαλμένα ο ιδιοκτήτης, μετά το Μάιο δεν θα είναι δυνατή η διόρθωση.
«Θα υπάρχει, δηλαδή, μετά ένα τεκμήριο ιδιοκτησίας και για τα δικαιώματα επ’ αυτών των ακινήτων θα γίνονται μόνο αγωγές απαίτησης αποζημίωσης. Είναι φρόνιμο, λοιπόν, όποιοι συμπολίτες μας στα 15 χρόνια που λειτουργεί το κτηματολογικό γραφείο δεν έχει τύχει να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους με αφορμή κάποια συναλλαγή, να το ελέγξουν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποια ιδιοκτησία τους να έχει εκ παραδρομής καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Η προθεσμία λήγει αρχές Μαΐου και, άρα, υπάρχει ακόμα περιθώριο. Θεωρώ ότι είναι φρόνιμο ο καθένας να ελέγξει τα περιουσιακά του στοιχεία στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας», τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη