Στα Κολοκοτρωναίικα Ταμπούρια Μεσσήνιοι και Αρκάδες ορειβάτες

Στα Κολοκοτρωναίικα Ταμπούρια Μεσσήνιοι και Αρκάδες ορειβάτες

«Πατρίς, να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ’ αναστήσουνε, να ξαναειπωθείς άλλην μίαν φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνε χαμένη και σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών. Όλους αυτούς να τους μακαρίζεις», απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη.
Διατηρώντας στη μνήμη τους τα λόγια του μεγάλου αγωνιστή, παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, σαράντα πέντε φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» επισκέφτηκαν τα Κολοκοτρωναίικα Ταμπούρια στα Τρίκορφα Αρκαδίας, προσκαλεσμένοι από τον Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης.
Ανηφορίζοντας το μονοπάτι, κάτω από τη σκιά πανύψηλων πεύκων, μέσα από την εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων του αρχηγού της εξόρμησης Αθανάσιου Χωματά, είναι σαν να ξεπηδούν εικόνες αγωνιστών που μάχονται το 1821 ενάντια σε άνισες δυνάμεις, διεκδικώντας την ελευθερία.
Το ανοιξιάτικο αεράκι καθιστά ευχάριστη την ανηφορική διαδρομή ως τα Κολοκοτρωναίικα Ταμπούρια κι εκεί έσκυψαν με σεβασμό όλοι οι ορειβάτες στη γη, την ποτισμένη με αίμα και θυσίες για μια ελεύθερη πατρίδα.
Επόμενος σταθμός το ορεινό χωριό Σιλίμνα. Στη μέση της πλατείας ένα μνημείο: Η προτομή και ο τάφος του Πάνου Κολοκοτρώνη, πρωτότοκου γιου του Γέρου του Μωριά, θύμα της εμφύλιας σύρραξης των Ελλήνων.
Σε κλίμα κατάνυξης εναποθέτουν τα δάφνινα στεφάνια τους και ψάλλουν τον εθνικό μας ύμνο.
Ευχάριστη έκπληξη το κέρασμα από τους ευγενικούς κατοίκους του χωριού.
Ανηφορίζοντας για το Κάστρο οι συνοδοιπόροι δεν μπορούν παρά να σκεφτούν ότι ο δρόμος για την ελευθερία στάθηκε μακρύς και το σύνθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ εκφράζει την ηρωική γενιά του 1821.
Τέλος, οι Μεσσήνιοι ευχαρίστησαν θερμά για τη ζεστή φιλοξενία τους Αρκάδες, οι οποίοι έκαναν την εξόρμηση στο λιτό αρκαδικό τοπίο πολύ ευχάριστη, ιδιαιτέρως τον πρόεδρο του Σ.Α.Ο.Ο. Αθανάσιο Μπουζέτο, τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Δέδε και τον αρχηγό της εξόρμησης, Αθανάσιο Χωματά.
 
Της Αγγελικής Ματσούκα
Ταμία και εφόρου εκδρομών