Στο Κτηματολόγιο και η Μεσσηνία αναστενάζει…

Στο Κτηματολόγιο και η Μεσσηνία αναστενάζει…

Μπορεί να είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο το θέμα που κυριαρχεί και στη Μεσσηνία (φυσικά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας) δεν είναι οι επερχόμενες εκλογές (περιφερειακές, δημοτικές και εθνικές), αλλά το… Κτηματολόγιο!
 
ΑΝΟΙΞΑΝ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ ΜΕ… ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ
Έπειτα από 10ετίες πλήρους νιρβάνας και υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών, το επίσημο ελληνικό κράτος αποφάσισε επιτέλους να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη δημιουργία κτηματολογίου.
Δυστυχώς, όμως, όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, έτσι και το κτηματολόγιο στήνεται στο… πόδι. Με ελάχιστη προετοιμασία και χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κάποιους, αν δεν πράξουν τα δέοντα να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία.
Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την προσπάθεια καταγραφής της περιουσίας, άνοιξαν οι ντουλάπες με τους… σκελετούς: κακή ενημέρωση των πολιτών για την ενεργοποίηση της τελικής φάσης κτηματογράφησης, έλλειψη τοπογραφικών, αδυναμία ακριβούς απεικόνισης της περιουσίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δυσκολίες στις κατοχυρώσεις ιδιοκτησιών που έχουν μεταβιβαστεί «δια λόγου», απουσία εγγράφων που να αποδεικνύει την κυριότητα του ακινήτου, διπλές και τριπλές διεκδικήσεις των ίδιων περιουσιακών στοιχείων.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων κτηματογράφησης ενεργοποιήθηκε, έστω και με προβλήματα, ωστόσο η προσέλευση των ιδιοκτητών είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Ήδη τα σενάρια για παράταση έχουν ξεκινήσει…
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Το Κτηματολόγιο είναι η γενική, ενιαία, συστηματική και διαρκώς ενημερωμένη καταγραφή της κτηματικής περιουσίας.
Περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε οικοπέδου – γεωτεμαχίου στην Ελλάδα.
 
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τη Μεσσηνία, ξεκίνησε ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου και είναι υποχρεωτική. Θα διαρκέσει (σύμφωνα με την αρχική εξαγγελία… χωρίς τις παρατάσεις) 3 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.
Είναι μια απαραίτητη διαδικασία, καθώς όποιος δε δηλώσει με στοιχεία και τίτλους την ιδιοκτησία του, δε θα μπορέσει να την κατοχυρώσει και μακροπρόθεσμα θα γίνει ιδιοκτησία του Δημοσίου.
 
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ;
Πρώτο και κύριο στάδιο της διαδικασίας κτηματογράφησης είναι η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία.
Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από ένα άτομο, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό, να το δηλώσουν (π.χ. αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα και αυτός που έχει την επικαρπία του ακινήτου).
Επίσης η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα των υπό κτηματογράφηση περιοχών, εντός και εκτός σχεδίου, είτε είναι αστικά, είτε είναι αγροτικά, είτε είναι οικοδομημένα, είτε όχι. Η δήλωση ιδιοκτησίας αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά στο ακίνητο στο μέλλον, όπως π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή, δωρεά, έκδοση οικοδομικής αδείας.
 
ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Το Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας λειτουργεί (για ενημέρωση και καταθέσεις δηλώσεων) στη Λεωφόρο Αθηνών, στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας (έναντι καπνεργοστασίου Καρέλια).
Παράλληλα, είναι σε λειτουργία 11 Μονάδες σε Αρφαρά, Κάμπο, Εύα, Αριστομένη, Πεταλίδι, Σουληνάρι, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Δώριο και Μελιγαλά.
 
ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Μπορείτε να υποβάλετε τη δήλωση ιδιοκτησίας σας με δύο τρόπους:
•Πηγαίνοντας ο ίδιος ή κάποιο τρίτο πρόσωπο στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Στην περίπτωση που τρίτος απλώς καταθέτει τη δήλωση αντί για εσάς απαιτείται απλή εξουσιοδότηση (χωρίς θεώρηση του γνησίου της υπογραφής). Στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει τη δήλωση αντί για εσάς απαιτείται συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
•Ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου, γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Taxis.
Οι δημιουργοί της πλατφόρμας υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι εύκολη καθώς παρέχονται online οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. Επίσης, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί ώστε οι αιτήσεις να μην προχωρούν χωρίς να γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε πέντε βήματα τα οποία έχουν ως εξής:
1. Πληκτρολογείτε για να εισέλθετε στην ιστοσελίδα του φορέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr. Η σύνδεση γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis. Στο πρώτο βήμα, εντοπίζεται τον νομό και τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο.
2. Στο 2οβήμα, δηλώνονται τα στοιχεία του δικαιούχου.
3. Στο 3ο βήμα γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου ο οποίος είναι υποχρεωτικός.
4. Εκτός από τον εντοπισμό ο οποίος είναι υποχρεωτικός, πρέπει να υποβληθούν και τα απαιτούμενα έγγραφα.
5. Το τελευταίο στάδιο αφορά στον έλεγχο πληρότητας της δήλωσης, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης το οποίο ανέρχεται στα 35 ευρώ.
 
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
Το πιο δύσκολο είναι να γίνει ο εντοπισμός του ακινήτου. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο ιδιοκτήτης, έχει στη διάθεσή του τις ακόλουθες εναλλακτικές μεθόδους:
•Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος.
•Μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής /αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
•Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF).
•Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.
•Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολύγωνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα.
•Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη.