Το Κύπελλο Μεσσηνίας στην τροπαιοθήκη της Μαύρης Θύελλας…


Πήρε το κύπελλο πάει για πρωτάθλημα
Γιορτινή η χθεσινή ημέρα για το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο, τον Απόλλωνα και κυρίως την Καλαμάτα που στέφθηκε κυπελλούχος ΕΠΣΜ για το 2019.
Ο μεγάλος τελικός του θεσμού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου στο αθλητικό κέντρο της Ένωσης στον Κορδία, παρουσία εκατοντάδων φιλάθλων που γέμισαν την κερκίδα.
Αν και ο Απόλλωνας άνοιξε πρώτος το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό του αγώνα, η γρήγορη ισοφάριση και η διαφορά δυναμικότητας και κατηγορίας των δύο ομάδων οδήγησε στη συνέχεια στην εύκολη επικράτηση της Μαύρης Θύελλας, με σκορ 1-5. Ήταν το τρίτο σερί κύπελλο που κατέκτησαν οι «μελανόλευκοι», εκπληρώνοντας τον πρώτο φετινό τους στόχο και μετά από λίγες ακόμα ώρες πανηγύρια, θα στραφούν αποκλειστικά στη διατήρηση της πρωτιάς στον 8ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής και την κατάκτηση του τίτλου που οδηγεί στην άνοδο.
Όσον αφορά στο κύπελλο, η Καλαμάτα πέρυσι κέρδισε στον τελικό τον Πάμισο με 2-1 και πρόπερσι την Αναγέννηση με 1-0, σε δύο πολύ διαφορετικά παιχνίδια που κρίθηκαν στην παράταση.
Χθες ο Απόλλωνας ήταν εκείνος που μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και ως αποτέλεσμα του ενθουσιασμού της ομάδας του Τάκη Σακελλαρόπουλου ήρθε μόλις στο 3ο λεπτό το 1-0, μετά από μια παλικαρίσια προσπάθεια του Δημήτρη Τσουλάκου από δεξιά και σέντρα σουτ που στο 2ο δοκάρι, όπου ο Νέστορας Μπάκας έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.
Οι τυπικά γηπεδούχοι δεν είχαν την ευκαιρία να χαρούν για πολύ το προβάδισμα, καθώς μέσα στο επόμενο 10λεπτο (13’) ο Ζελέκου ανατράπηκε από τον Καραχάλιο μακριά από την εστία, αλλά εντός περιοχής, με τον διαιτητή Δημήτρη Πλακογιάννη να δείχνει αμέσως το σημείο του πέναλτι και τον Ρόνι Κάρλος που ανέλαβε την εκτέλεση να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του νεαρού Παναγιώτη Γιακουμή.
Ένα πολύ δυνατό ευθύβολο φάουλ του Ηλία Κουντάνη δεν απέφερε κάτι στον Απόλλωνα, καθώς πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ηλία Βούρα, ο οποίος επανεμφανίστηκε στο τέρμα της Καλαμάτας 3 μήνες μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.
Στο 19’ γύρισμα του Ιβάν Πέριτς από τη γραμμή του άουτ, ο Βαγγέλης Λαθύρης έπιασε ένα εντυπωσιακό απ’ ευθείας σουτ απέναντι αριστερά, ο γκολκήπερ του Απόλλωνα απέκρουσε
21’ πάσα του Χίλγκεν από δεξιά, ο Ρόνι Κάρλος ελίχθηκε έξω από την περιοχή, εξαπέλυσε και το δυνατό σουτ «εκτελώντας» τον Παναγιώτη Γιακουμή, για να βάλει την Καλαμάτα μπροστά στο σκορ
27’ ο Νέστορας Μπάκας έκανε την παράλληλη μπαλιά από αριστερά, ο Αλεξόπουλος δεν πρόλαβε και ο Αντώνης Φουάσης απομάκρυνε
40’ από σέντρα του Ρόνι Κάρλος από αριστερά, ο Μάριος Ζελέκου με κεφαλιά πέτυχε το 1-3 για την ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου
53’ σέντρα του Ιβάν Πέριτς από αριστερά, ο Θανάσης Πινδώνης με εντυπωσιακή κεφαλιά ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 1-4
60’ ωραίος συνδυασμός του Τάμπας, με τον Πέριτς, ο Σέρβος έβγαλε και την κάθετη μπαλιά στην καρδιά της περιοχής του Απόλλωνα, όπου ο Βαγγέλης Λαθύρης με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 1-5
90’ στην τελευταία καλή στιγμή του αγώνα, ο Ρόνι Κάρλος άγγιξε ένα ακόμη γκολ, όταν πλάσαρε στο κάθετο δοκάρι
Εύκολο έργο είχε ο διαιτητής Δημήτρης Πλακογιάννης και οι βοηθοί του Χάρης Τσοπανάκης-Κώστας Αντωνοπουλος, ενώ χρέη 4ου έκανε ο Γιάννης Κουτσαναστάσης.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Γιακουμής, Κακαλής, Καραχάλιος, Παχής, Περιβολάρης, Κουντάνης, Τσουλάκος, Τρικουράκης (46’ Βασιλόπουλος), Αλεξόπουλος (88’ Τσούκλερης), Στραβάκος (62’ Παπαγιαννόπουλος), Μπάκας (82’ Κανιώρος). Στον πάγκο κάθισαν οι Μπαχράμης, Μπαρδόσι και Σπανός.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Βούρας, Τάμπας, Φουάσης, Βοσκόπουλος (78’ Μπίζος), Αλιατίδης, Ζελέκου (78’ Αθανασόπουλος), Πέριτς (67’ Γκελκέρια), Πινδώνης (71’ Αντωνιάδης), Λαθύρης, Ρόνι Κάρλος, Χίλγκεν. Την 18άδα συμπλήρωσαν οι Τσόπελας, Μίνγκας, Κασωτάκης.

Μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού έγιναν οι απονομές στον Κυπελλούχο Μεσσηνίας Π.Σ. Η Καλαμάτα και στον φιναλίστ Απόλλωνα Καλαμάτας. Το κύπελλο στη Μαύρη Θύελλα απένειμε ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Βασίλης Σπηλιώτης, ενώ τα μετάλλια έδωσαν στο τεχνικό τιμ και στους ποδοσφαιριστές η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Περικλής Μαντάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Μεσσηνίας και τεχνικός διευθυντής της ΕΠΣΜ Άγγελος Σκαφιδάς. Το κύπελλο στον Απόλλωνα Καλαμάτας απένειμε ο Δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Τα δε μετάλλια στο τεχνικό τιμ και τους ποδοσφαιριστές έδωσαν ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα Καλαμάτας Τάκης Βασιλόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος αλλά και υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης. Τέλος τα μετάλλια στη διαιτητική τετράδα έδωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΜ Σταύρος Λάμιας.
Ο τελικός είχε αρχίσει με την είσοδο των δύο ομάδων και της διαιτητικής τριάδας στον αγωνιστικό χώρο, με τους ποδοσφαιριστές να κρατούν από το χέρι παιδιά των ακαδημιών των δύο ομάδων.
Οι πρόεδροι του Απόλλωνα Κώστας Μπαρμπίτσας και της Καλαμάτας Απόστολος Κουκούτσης χαιρέτισαν πριν το ξεκίνημα τους ποδοσφαιριστές και ευχήθηκαν καλό αγώνα.
Πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της μητέρας του προπονητή του Π.Σ. Η Καλαμάτα, Γιάννη Χριστόπουλου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της κυπελλούχου αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια.
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο Γιώργος Κατσαφάδος, ενώ βοηθός του ήταν ο Χρήστος Τάτσης.
  
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Απόστολος Τρικουράκης (αρχηγός Απόλλωνα)

«Θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι παραπάνω. Σίγουρα η ομάδα της Καλαμάτας ήταν καλύτερη. Ισοφάρισε γρήγορα, αυτό ήταν το μυστικό. Αν κρατούσαμε λίγο το σκορ στο 1-0 ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Είμαστε χαρούμενοι που φτάσαμε μέχρι εδώ».
 
Νέστορας Μπάκας (σκόρερ Απόλλωνα)
«Είναι πράγματι γλυκόπικρο να έχεις σκοράρει και να χάνεις. Πάνω απ’ όλα είναι όμως η ομάδα, εγώ έτσι τη βοήθησα, αλλά δεν σταθήκαμε τυχεροί. Δεχθήκαμε δύο πολύ γρήγορα γκολ. Πολύ καλή ομάδα η Καλαμάτα, συγχαρητήρια στα παιδιά. Εμείς κάναμε την προσπάθειά μας και τώρα συνεχίζουμε στο πρωτάθλημα της Α’ Τοπικής».

Βαγγελης Αλεξόπουλος(ποδοσφαιριστής Απόλλωνα)
«Ήταν δύσκολο το παιχνίδι. Το ξέραμε από την αρχή. Η Καλαμάτα είναι μια κατηγορία πάνω από εμάς και πάει να ανέβει στην Β’ Εθνική. Της εύχομαι να τα καταφέρει κιόλας. Εμείς βάλαμε τα δυνατά μας, μπορούσαμε να έχουμε πάει λίγο καλύτερα. Κάναμε κάποια προσωπικά λάθη, που ξέρουμε ότι σε αυτό το επίπεδο δεν συγχωρούνται».
 
Θανάσης Πινδώνης (σκόρερ του 4ου γκολ της Καλαμάτας)
«Κάθε κύπελλο έχει τη δική του σημασία. Το θέλαμε πολύ για τον εαυτό μας, για τον κόσμο μας, για την ιστορία αυτής της ομάδας. Ευελπιστούμε να πάρουμε και το πρωτάθλημα, να ζήσουμε ανάλογες στιγμές και να πανηγυρίσουμε ακόμα περισσότερο».
 
Αγαθοκλής Χριστόπουλος (βασικός οικονομικός χορηγός της Καλαμάτας)
«Είναι η πρώτη κούπα για φέτος και έχει την αξία της φυσικά ως κύπελλο Μεσσηνίας. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι οι ομάδες της Γ’ Εθνικής δεν πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό το θεσμό που είναι μια τοπική υπόθεση. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι ομάδες της Α’ Τοπικής στη δυναμικότητα που έχουν οι ομάδες της Γ’ Εθνικής. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβει και η ΕΠΟ, καθώς είναι σαν το αποτέλεσμα να είναι δοσμένο από την αρχή.
Όπως και να ‘χει ήταν μια όμορφη στιγμή, με μια ακόμη διάκριση για την Καλαμάτα, όμως το μεγάλο στοίχημα για μας είναι το πρωτάθλημα. Έχουμε πέντε τελικούς και σε αυτούς θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για να τους κερδίσουμε, έστω και με …μισό-μηδέν».
 
Ηλίας Βούρας (τερματοφύλακας Καλαμάτας)
«Ντεμπούτο» μετά από την πολύμηνη απουσία του, έκανε ο Ηλίας Βούρας, που τόνισε σε δηλώσεις του:
«Ήταν τρεις-τέσσερις μήνες μετά τον τραυματισμό μου και μπορεί να μην είχα πολλή πίεση, αλλά σε κάθε παιχνίδι πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος για τη μια φάση που μπορεί να γίνει. Έχω ένα μήνα που έχω μπει σε προπονήσεις, αλλά μου έλειπε ο αγωνιστικός ρυθμός και σήμερα ήταν μια καλή ευκαιρία να τον ανακτήσω. Η κατάκτηση του κυπέλλου είναι μια πρώτη δικαίωση γιατί βασικός στόχος της ομάδας μας είναι το πρωτάθλημα. Έχουμε 5 τελικούς και μαζί με τον Πάμισο που κερδίσαμε την περασμένη Κυριακή, όπως είπε ο πρόεδρος, θέλουμε …19 βαθμούς, όχι 18…».

OI KYΠΕΛΛΟΥΧΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ 37ΕΤΙΑ
Οι ομάδες που κατέκτησαν το Κύπελλο Μεσσηνίας την προηγούμενη 37ετία είναι οι εξής:
1981-82: ΑΟ Κυπαρισσίας
1982-83: Π.Σ. Η Καλαμάτα
1983-84: Μεσσηνιακός
1984-85: Πάμισος Μεσσήνης
1985 – 86: Μεσσηνιακός
1986 – 87: Μεσσηνιακός
1987 – 88: Πάμισος Μεσσήνης
1988 – 89: ΑΟ Μεσσήνης
1989 – 90: Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
1990 – 91: Αναγέννηση Παραλίας
1991 – 92: Απόλλων Καλαμάτας 
1992 – 93: ΑΟ Μεσσήνης
1993 – 94: ΑΕ Μεσσήνης Πάμισος
1994 – 95: Εράνη Φιλιατρών
1995 – 96: Πάμισος Μεσσήνης
1996 – 97: Τέλος  Άγρας Γαργαλιάνων
1997 – 98: Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων
1998 – 99: Απόλλων Καλαμάτας
1999 – 2000: Αστέρας Αρφαρών
2000-2001: Εράνη Φιλιατρών
2001 – 02: Εράνη Φιλιατρών
2002 – 03: Εράνη Φιλιατρών
2003 – 04: Εράνη Φιλιατρών
2004-05:   Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας
2005-06:   Αστέρας Αρφαρών
2006 – 07: Μιλτιάδης Πύργου Τριφ.
2007 – 08: Απόλλων Πεταλιδίου
2008-09: Εράνη Φιλιατρών
2009-10: Εράνη Φιλιατρών
2010-11: Πάμισος Μεσσήνης
2011 – 12: Εράνη Φιλιατρών
2012 – 13: Μεσσηνιακός
2013 – 14: ΑΟ Κυπαρισσίας
2014- 15: Tσικλητήρας Πύλου
2015 -16:Τσικλητήρας Πύλου
2016 – 17: Π.Σ. Η Καλαμάτα
2017-18: Π.Σ. Η Καλαμάτα

Χ.Ε.