Leader: Στη Μεσσηνία αναμένεται, καθυστερημένα, από Απρίλιο…

Leader: Στη Μεσσηνία αναμένεται, καθυστερημένα, από Απρίλιο…

Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, το Πρόγραμμα CLLD LEADER (2014-2020) Μεσσηνίας (Αγροτουρισμός) αναμένεται καθυστερημένο και στο νομό μας, όταν μερικοί νομοί έχουν ήδη ξεκινήσει και σε κάποιους σχεδόν εκπνέουν οι προθεσμίες των πρώτων ιδιωτικών προκηρύξεων.
Οι παρακάτω νομοί έχουν ξεκινήσει ήδη:
•LEADER Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ
•LEADER ΝΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ & ΓΡΕΒΕΝΩΝ
•LEADER ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ
•LEADER ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ & ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
•LEADER ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Leader 2014-2020 εμπεριέχει Δημόσιες κα Ιδιωτικές επενδύσεις. Δημόσιες που κατευθύνονται σε δημοτικά / διαδημοτικά έργα υποδομής, τα οποία σκοπό έχουν να δημιουργήσουν –πολλές φορές ή έτσι πρέπει να γίνεται- τις προϋποθέσεις εγκατάστασης των αγροτουριστικών ιδιωτικών επενδύσεων.
Οι προκηρύξεις για τα δημόσια έργα έχουν ξεκινήσει προ πολλού και στη Μεσσηνία και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους και κατακύρωσης των αποτελεσμάτων, που θα δώσουν το σήμα για την έναρξη των δημόσιων παρεμβάσεων.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναμένει την ολοκλήρωση της αμέσως παραπάνω διαδικασίας για τις δημόσιες παρεμβάσεις, προκειμένου να προχωρήσει στις προκηρύξεις των επιμέρους ανά τομέα ιδιωτικών επενδύσεων. Έτσι, από τον περασμένο Φεβρουάριο φθάσαμε Μάρτιο και δεν αποκλείεται να μπούμε και στον Απρίλιο για να έχουμε τις προκηρύξεις των ιδιωτικών επενδυτικών έργων αγροτουρισμού.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εκκρεμότητες από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και από βδομάδα ξεκινούν ενημερωτικές ημερίδες στη Μεσσηνία.
 
ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι δραστηριότητες αφορούν στην ίδρυση / δημιουργία ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στους παρακάτω τομείς:
-Ξενοδοχεία 5,4,3 αστέρων
-Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις
-Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα 4 & 3 «κλειδιών»
-Ξενοδοχειακά καταλύματα εντός παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων
-Εστίαση και αναψυχή (εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία, αναψυκτήρια κ.λπ.)
-Χώροι αναψυχής μέσα στους παραγωγικούς χώρους (βιωματικός τουρισμός, οινοτουρισμός, επισκέψιμα αγροκτήματα)
-Εναλλακτικές μορφές τουρισμού (καταδυτικός τουρισμός, ποδηλατικός κ.λπ.), ταξιδιωτικά γραφεία
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Δε συμπεριλαμβάνονται μόνο οι δραστηριότητες των τουριστικών καταλυμάτων (κυρίων και δευτερευόντων), αλλά και εκείνες της Εστίασης – Αναψυχής, καθώς και αυτές των Χώρων Αναψυχής και Εναλλακτικού Τουρισμού. Δηλαδή, πάρα πολλές, με συνήθη μεγάλη ζήτηση, αλλά με συγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό υποδράσης, μόλις 3.050.000 ευρώ (Συνολικός προϋπολογισμός: 3.050.000 ευρώ, Δημόσια δαπάνη (επιδοτήσεις): 1.675.000 ευρώ, Ιδιωτική συμμετοχή (επενδυτών): 1.375.000 ευρώ).
 
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός κάθε επιμέρους επενδυτικής πρότασης μπορεί να είναι έως και 600.000 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό όλες οι δαπάνες αφορούν τον επενδυτή.
 
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ: 50% – 65%
 
ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ LEADER
•Ίδρυση ή και εκσυγχρονισμός μεταποιητικών μονάδων, σε επιλέξιμους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα γεωργικό προϊόν
•Ενδεικτικά οι επιλέξιμοι τομείς είναι: Κρέας – πουλερικά – κουνέλια, Ξύδι, Γάλα, Αυγά, Διάφορα Ζώα (όπως Μέλι – Σηροτροφία – σαλιγκάρια), Ζωοτροφές, Ελαιούχα Προϊόντα (όπως ίδρυση και εκσυγχρονισμός τυποποιητηρίων βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου, εκσυγχρονισμός ελαιοτριβείων – εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων), Οίνος, Οπωροκηπευτικά (όλα συμπεριλαμβανομένων των φραγκόσυκων), Άνθη, Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
•Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 50%, ενώ το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται σε μόλις 400.000 ευρώ
•Ίδρυση ή και εκσυγχρονισμός μεταποιητικών μονάδων, σε επιλέξιμους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα ΜΗ γεωργικό προϊόν (π.χ. παραγωγή προϊόντων κοσμετολογίας και διατροφής)
•Το ποσοστό της επιδότησης ανέρχεται σε 50%, ενώ το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 400.000 ευρώ
•Τα βαθμολογικά κριτήρια (για όλες της δράσεις του leader) είναι ίδια, με πρόσθεση στη συγκεκριμένη περίπτωση κριτηρίου ενίσχυσης της απασχόλησης, παραγωγής προϊόντων ποιότητας βάσει προτύπου και καινοτομίας
•Ενίσχυση της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση (προς μη γεωργικά προϊόντα – μη τρόφιμα), και του εμπορίου
•Ποσοστό της επιδότησης 50%, ενώ το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 300.000 ευρώ
•Ενίσχυση επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών, με επιδότηση 50% και το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 200.000 ευρώ
•Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της Χειροτεχνίας, με επιδότηση έως 50% και το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 140.000 ευρώ.
 
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Με βάση συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια (όπως διαφαίνεται και από τον πίνακα βασικών δικαιολογητικών κιόλας) εξάγεται η βαθμολογική κατάταξη των επενδυτικών προτάσεων. Ακολούθως (με προϋπόθεση πάντα την πληρότητα του φακέλου) κατανέμονται οι υπάρχουσες πιστώσεις / επιδοτήσεις μέχρι εξαντλήσεως του υπάρχοντος προϋπολογισμού του Leader Μεσσηνίας.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος