Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα: Η δημοκρατική Ελλάδα θα σαρώσει το ψέμα και τη διαπλοκή (φωτογραφίες και βίντεο)


Μετά τη συγκέντρωση στο Γαλάτσι τις προηγούμενες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε απόψε από την Καλαμάτα και το κλειστό στάδιο της Παραλίας τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, με αφορμή την Προοδευτική Συμμαχία που παίρνει «σάρκα και οστά» εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και όχι μόνο.
Ανοίγοντας τη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “ένα πλατύ λαϊκό ρεύμα βγαίνει μπροστά σε όλη την Ελλάδα. Και δίνει απαντήσεις σε κάθε πόλη, σε κάθε περιφέρεια, παντού όπου συγκροτείται η Προοδευτική Συμμαχία σε ρεύμα πλειοψηφικό και νικηφόρο, για να μπει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και στην επιστροφή όσων λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα.
Δίνει απαντήσεις σε όσους νομίζουν ότι η δύναμη του ψέματος και της προπαγάνδας είναι πιο ισχυρή από τη δύναμη ενός λαού που διψά για το ένα καλύτερο αύριο.
Και η απάντηση στους πολιτικούς καιροσκόπους όλες αυτές τις μέρες, από την πρώτη συγκέντρωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι, μέχρι τη σημερινή εδώ στην Καλαμάτα, είναι μία: Τώρα μιλάει ο λαός. Όχι οι παπαγάλοι της διαπλοκής και οι υπηρέτες της ολιγαρχίας.
Και στις 26 του Μάη ο λαός θα σφραγίσει οριστικά την πορεία της χώρας προς τα εμπρός, το διαβατήριο προς την κανονικότητα, την πρόοδο, την οικονομική ανάκαμψη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Δε θα αφήσει καμία κερκόπορτα ανοιχτή σε όσους κατέστρεψαν τη χώρα να επιστρέψουν για να επαναλάβουν το καταστροφικό τους έργο”.
Στη συνέχεια, αποτιμώντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: “Αναλάβαμε την ευθύνη στα δύσκολα. Σφίξαμε τα δόντια κι ενώσαμε δυνάμεις σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα. Μαζί με ένα λαό που πλήρωσε άδικα τα σπασμένα μιας κρίσης που προκάλεσαν πράξεις και παραλείψεις 40 ετών. Με ένα λαό που αγωνίστηκε και κέρδισε την αξιοπρέπειά του. Το Σεπτέμβρη του ’15 δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό: Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και το πετύχαμε. Το πετύχαμε γιατί είχαμε σχέδιο, είχαμε αντοχή Μα πάνω από όλα είχαμε όραμα και αρχές.
Παραλάβαμε μια χώρα, με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας, με άδεια ταμεία, με απώλεια 25% του ΑΕΠ της, με σχολεία χωρίς δασκάλους και φωτοτυπίες αντί για βιβλία, με νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς προσωπικό και μάλιστα με εισιτήριο εισόδου.
Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών.
Και αυτόν τον εφιάλτη επιθυμούν να ξαναφέρουν στη χώρα όσοι περιφρόνησαν το λαό μας και αυτοπαρουσιάζονται σήμερα, ξανά, ως επίδοξοι σωτήρες. Και έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική αλλαγή.
Ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το σύνθημά τους δεν είναι αλλαγή, αλλά παλινόρθωση. Να γυρίσουν πίσω επιθυμούν, για να ξαναγυρίσουν και την Ελλάδα πίσω στον εφιάλτη των μνημονίων”.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα… έργα και τις ημέρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Όπως υπογράμμισε: “Για αυτό το κατόρθωμα, όμως, δεν πάλεψαν όλοι σκληρά για να γίνει πράξη. Κάποιοι πάλεψαν σκληρά για να αποτραπεί.
Ο κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή του Αυγούστου του 2018. Για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων. Αυτός και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει, σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Τέσσερα χρόνια προπαγάνδιζαν την καταστροφή και την αποτυχία της κυβέρνησης.
Σήμερα, αφού το μόνο που είδαν να αποτυγχάνει είναι οι προβλέψεις και οι μύχιοι πόθοι τους, αγχώνονται. Είδα χθες (σ.σ. προχθές) ένα πρωτοσέλιδο μεγάλης εφημερίδας να μας νοιάζεται πολύ, μη τυχόν και χάσουμε τις εκλογές και να ζητάει επιμόνως να στήσουμε τώρα την εθνική κάλπη.
Άκουσα σήμερα (σ.σ. χθες) και το στενό οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη του κου Μητσοτάκη, τον πολλάκις υπόδικο και διωκόμενο κ. Μαρινάκη να αναλαμβάνει χρέη αρχηγού για λογαριασμό της Ν.Δ.
Συλλαβίζοντας από το ραδιόφωνο δήθεν συνταραχτικές αποκαλύψεις, υψηλής αξιοπιστίας, τόσο υψηλής όσο και οι στημένοι ποδοσφαιρικοί αγώνες για τους οποίους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Και είδα και τη Ν.Δ. να σπεύδει να υιοθετήσει τη γραμμή του φυσικού αρχηγού της. Γιατί τέτοιος πόνος; Γιατί τέτοιο άγχος; Γιατί τόση απελπισία;
Να σας πω γιατί: Γιατί τα κόλπα, οι δουλειές κάτω από το τραπέζι, οι μίζες και όλα όσα γονάτισαν τον τόπο, έρχονται στο φως. Γιατί δεν υπάρχει πια το μακρύ χέρι της εξουσίας να τα κρύψει. Γιατί δεν υπάρχει κανένας πλέον να πει στη Δικαιοσύνη πώς να κάνει τη δουλειά της. Για αυτό τους βλέπετε τους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος να ωρύονται σε καθημερινή βάση. Να βρίζουν και να απειλούν θεούς και δαίμονες. Και γιατί τους πιάνει απελπισία όσο σκέφτονται ότι στις εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιολόγοι. Στις εκλογές ψηφίζουν οι πολλοί. Και θα τους οδηγήσουν οριστικά στη θέση που τους αξίζει. Και πολλούς από αυτούς στο ακροατήριο της δικαιοσύνης. Και επειδή αυτό το γνωρίζουν καλά, γίνονται ακόμη πιο χυδαίοι και πιο επιθετικοί.
Δείτε πώς αντιδρούν, για παράδειγμα, ορισμένοι εκ των εμπλεκομένων στις αποκαλύψεις για την υπόθεση της Νοβάρτις. Δεν μπορούν πλέον ούτε τα προσχήματα να κρατήσουν.
Τι λένε, λοιπόν, όχι σε μας, αλλά στον ελληνικό λαό; Δε μας λένε πια ότι είναι αθώοι.
Αυτό το έχουν χάσει και ξεχάσει. Αλλά μας λένε πως ότι κι αν έγινε, έχει παραγραφεί. Γιατί η μίζα, λένε, είναι μέρος των καθηκόντων ενός υπουργού. Αυτή ακριβώς η πολιτική αναισθησία και ο κυνισμός είναι ο πυρήνας της ηθικής του παλιού καθεστώτος στη χώρα. Όμως, απέναντι στον κυνισμό υπάρχει η συλλογική μνήμη”.
Αναφερόμενος στις προσεχείς ευρωεκλογές, είπε: “Η μάχη στην Ελλάδα, είναι κομμάτι μιας συνολικής πολύ μεγαλύτερης μάχης στην Ευρώπη. Στον απόηχο της κρίσης και των συνεπειών της για τους ευρωπαϊκούς λαούς, ανοίγονται δύο δρόμοι. Είναι σαφές ότι στο συντηρητικό στρατόπεδο κουμάντο πλέον κάνει η ακροδεξιά.
Οι οπαδοί της ακραίας λιτότητας πλέον σφιχταγκαλιάζονται με τους μισαλλόδοξους. Η περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων με την περιστολή ατομικών ελευθεριών. Η κατάργηση του 8ωρου, το κυνήγι των αδυνάμων, τα ρατσιστικά στερεότυπα, είναι πλέον όχι συμπλήρωμα, αλλά κεντρική στρατηγική των ελίτ στην Ευρώπη. Δε μας προξενεί εντύπωση.
Στην Ελλάδα έχουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης, κάποτε φιλελεύθερος, είναι πλέον από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμπόρευσης με την ακροδεξιά και, φυσικά, με τον άνθρωπο που συμβολίζει αυτό το σχέδιο.
Τον κ. Βέμπερ. Έναν γνήσιο ανθέλληνα, υποστηρικτή του GREXIT, που έχτισε την πολιτική του καριέρα στην Ευρώπη της κρίσης υβρίζοντας τις θυσίες και τις επιλογές του ελληνικού λαού.
Δεν είναι όμως μονόδρομος η Ευρώπη του Βέμπερ και των ακροδεξιών. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνευθύνης. Η Ευρώπη των κοινωνικών δικαιωμάτων, της ισότητας, η Ευρώπη που αναλαμβάνει δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και των ατομικών ελευθεριών. Η προοδευτική Ευρώπη που γεννιέται μέσα από τη συμπόρευση όλων εκείνων που δεν αποδέχονται την επιστροφή στις μαύρες μέρες των εθνικών ανταγωνισμών και του διχασμού. Αυτή είναι η δική μας Ευρώπη.
Και την έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη την Ευρώπη της αλληλεγγύης απέναντι στο διχασμό.
 
Έργα στη Μεσσηνία
Μιλώντας για τα έργα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία σχολίασε: “Ενισχύσαμε με πρόσθετη χρηματοδότηση 74 εκατομμυρίων τη Μεσσηνία, από το υπουργείο Εσωτερικών. Διπλασιάσαμε το ποσό του ΠΔΕ που αφορά έργα στη Μεσσηνία, από 43 εκατομμύρια το 2010-14, στα 87 την τελευταία τετραετία. Αυξήσαμε κατά 20 εκατομμύρια τους πόρους του ΕΣΠΑ, από 37 εκατομμύρια το 2010-14 στα 57 επί θητείας μας.
Προχωρήσαμε σε έργα πνοής στον τομέα των υποδομών. Πάνω από 30 εκατομμύρια σε τρία χρόνια έχουν δεσμευθεί για έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, το οδικό δίκτυο και τα λιμάνια της Πύλου και της Καλαμάτας.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιάσει τη δυναμική του, εντάχθηκε στο σχέδιο αναβάθμισης που περιλαμβάνει 23 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Η διαδικασία προχωρά ήδη, με αρχή από τις απαλλοτριώσεις.
Για το Φιλιατρινό Φράγμα έχει κλείσει θετικά ο φάκελος και αναμένεται η ανακοίνωση να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δρομολογηθούν τα έργα για την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου.
Ενώ προχωράμε άμεσα στη δημοπράτηση του έργου για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, μέσω ΣΔΙΤ, ύψους 200 εκατομμυρίων και με 50 εκατομμύρια κρατική χρηματοδότηση.
Και το ίδιο ισχύει για το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα, κόστους 190 εκατομμυρίων, όπου επίσης προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή του στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Και τέλος, προχωρήσαμε πριν από λίγες μέρες στην παραχώρηση από το ελληνικό Δημόσιο στο Δήμο Καλαμάτας, έκτασης 49 στρεμμάτων, στον «Κορδία», στην παραλία της πόλης. Για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία ζωνών πρασίνου και την αξιοποίηση του χώρου για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη στήριξη της Μεσσηνίας. Με πράξεις ουσίας, όχι με λόγια”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε: “Η Καλαμάτα σήμερα έστειλε μήνυμα νίκης. Η πανστρατιά του δημοκρατικού κόσμου της πατρίδας μας, σαρώνει το ψέμα, την προπαγάνδα, τα φερέφωνα της διαπλοκής. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. Η προοδευτική Ελλάδα είναι εδώ. Έχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε το μέλλον. Έχουμε τη δύναμη να χτίσουμε την Ελλάδα της νέας εποχής. Την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας της αλληλεγγύης. Την Ελλάδα των πολλών. Τη δική μας Ελλάδα”.
Να σημειωθεί ότι την ομιλία χαιρέτισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δέδες. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

https://youtu.be/L6wJmzjZtQc

https://youtu.be/pm0r3ch4DnM

https://youtu.be/O3hTjxHLc7A