Βασίλης Κοσμόπουλος: Ο δήμος Καλαμάτας πρέπει να αλλάξει βηματισμό…

Βασίλης Κοσμόπουλος: Ο δήμος Καλαμάτας πρέπει να αλλάξει βηματισμό…

“Στόχος μας είναι ο συνδυασμός μας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» να συμβάλλει στη δημιουργία του καλύτερου δυνατού κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος προς όφελος των δημοτών, αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα, δημιουργώντας σωστές υποδομές, κάνοντας τους κατάλληλους σχεδιασμούς και βάζοντας τους απαραίτητους στόχους ώστε η αγαπημένη μας Καλαμάτα να καλύψει το χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό, όχι μόνο των Ελληνικών αλλά και των Ευρωπαϊκών δήμων”.
Αυτό είναι θα λέγαμε και το…κουκούτσι της χθεσινής ομιλίας του υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας Βασίλη Κοσμόπουλου, κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων του εκλογικού του κέντρου, στα οποία ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος προηγήθηκε του προεκλογικού λόγου, υποστηρίζοντας το θρησκευτικό τελετουργικό.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Κοσμόπουλου ήταν τα εξής: “Από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας. Πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη εξωστρέφειας της Καλαμάτας με την  ένταξή της στα δίκτυα πρωτοπόρων και καινοτόμων πόλεων (σε δίκτυα αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ενεργειακά, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τις ρομποτικές εφαρμογές) που θα τονίσει την ποιοτική αναβάθμισή της και θα αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η ευρωπαϊκή διάσταση.
 
Όραμα και δράση 
Το ερώτημα που πρέπει να  απαντήσει όχι μόνο το εκλογικό σώμα αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τους κόλπους της σημερινής  δημοτικής αρχής και τη γραφειοκρατία του δήμου,  είναι αν η Καλαμάτα χρειάζεται όραμα για να προχωρήσει μπροστά ή αν τα οράματα εμποδίζουν τη διαχείριση της καθημερινότητας όπως υποστήριζε,  τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, ο κος Δήμαρχος. Εμείς πάντως τον θεωρούμε τυχερό που κληρονόμησε για παράδειγμα το όραμα του αείμνηστου Χρήστου Μαλαπάνη για τη δημιουργία του Μεγάρου Χορού και κατάφερε να το υλοποιήσει.
Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πόλη πρέπει να προχωρήσει ΜΠΡΟΣΤΑ με νέο όραμα για τον 21ο αιώνα, καθώς όπως εύστοχα έχει ειπωθεί :
Ένα όραμα χωρίς δράση είναι απλώς ένα όνειρο. Η δράση χωρίς όραμα είναι απλώς για να περνά η ώρα. Το όραμα με δράση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Εμείς θέλουμε μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφή, χωρίς αποκλεισμούς που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις και θα προσφέρει στους πολίτες της. 
Οι Βασικοί Άξονες του προγράμματός μας όχι μόνο είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί, αλλά αποτελούν τα κεντρικά σημεία αναφοράς, συζητήσεων και διαλόγου μεταξύ όλων των συνδυασμών.
 
Πρόγραμμα 
Το πρόγραμμά μας για τον Δήμο είναι:
•          Ανθρωποκεντρικό
•          Με όραμα και προοπτική
•          Δυναμικό και σύγχρονο
•          Ρεαλιστικό και αποτελεσματικό  ώστε :
1.         Να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθούμε και ποιες θα είναι οι ενέργειές μας μόλις αναλάβουμε  τη διοίκηση του δήμου και
2.         Να «ανοίξουμε» διάλογο με τους φορείς της πόλης μας σε μια δημόσια δεσμευτική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, με κεντρικό θέμα τη χάραξη των πολιτικών αυτών που  θα μας οδηγήσουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη. 

Βασικές παραδοχές σε αυτή την συζήτηση πρέπει να είναι :
•          πρώτον ότι η πόλη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά ανήκει σε όλους μας και
•          δεύτερον ότι  ο δημόσιος χώρος δεν είναι απλώς ένας κοινόχρηστος χώρος τον οποίον είτε συν-εκμεταλλευόμαστε είτε συν-κακοποιούμε. Είναι ένας χώρος τον οποίον προσωρινά έχουμε δανειστεί «προς χρήση» από τα παιδιά μας και πρέπει να τους τον παραδώσουμε καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε.
 
 
Ανθρώπινο δυναμικό 
Η ύπαρξη όμως των προγραμμάτων δεν εγγυάται αυτόματα και την πραγματοποίησή τους. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι  οποίοι θα έχουν την ικανότητα να βρουν τις πηγές χρηματοδότησης, να  διεκδικήσουν με πειστικό τρόπο τη χρηματοδότηση και τελικά να την εξασφαλίσουν. Χρειάζονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα κινητοποιήσουν το μηχανισμό του Δήμου και θα μεταλαμπαδεύσουν στους υπαλλήλους, με την παρουσία και το παράδειγμα, το όραμά τους. Χρειάζονται, δηλαδή,  άνθρωποι συναινετικοί  με ικανότητα, με πειθώ και εμπειρία για να υλοποιήσουν το κάθε πρόγραμμα .
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διαθέτουμε όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά ώστε να πάρουμε την απόφαση να διεκδικήσουμε τη διοίκηση του Δήμου μας. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε ομαδικά και να καταστούμε ο συνδετικός κρίκος διαφορετικών σκέψεων, αντιλήψεων και προτάσεων για να πάει η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
 
 
Έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος 
Είναι φανερό, ότι όσοι διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τα δημοτικά πράγματα  έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο. Ήρθε η ώρα μιας νέας Δημοτικής Αρχής, με όραμα, με γνώση και  θέληση να προσφέρει. Με νέους ικανούς ανθρώπους με πίστη και προσήλωση στους στόχους τους, που θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν την Καλαμάτα μπροστά”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη