Για χαρακίρι οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στην Ιαπωνία

Για χαρακίρι οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στην Ιαπωνία

Μόλις 705 τόνους προμηθεύτηκε πέρυσι από την Ελλάδα η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου  
Ακόμη μια εξαγωγική ευκαιρία, την αγορά της Ιαπωνίας, ανερχόμενη και παράλληλα απαιτητική για το ελαιόλαδο, φαίνεται να χάνει ο εγχώριος ελαιοκομικός κλάδος, σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενεί η “Ύπαιθρος Χώρα”. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και τα οποία αποτυπώνουν το σύνολο των εισαγωγών του προϊόντος που πραγματοποίησε την προηγούμενη χρονιά (2017-2018) η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
 
Από έξι χώρες το 94% των εισαγωγών 
Σύμφωνα με αυτά, το 94% των εισαγωγών (που αθροιστικά ανήλθαν σε 57.177 τόνους) προήλθε από έξι χώρες της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία). Από αυτές, η Ισπανία κατέχει τη μερίδα του λέοντος, με ποσοστό 58,8% του συνόλου και έπεται η Ιταλία με ποσοστό 33,3%. Το εναπομείναν 7,3% μοιράζονται η Τουρκία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Τυνησία.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,23% (705 τόνοι) του ελαιολάδου που εισάγει μια αγορά όπως αυτή της Ιαπωνίας, με τις αντικειμενικές δυνατότητες που έχει η εγχώρια παραγωγή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει «στα ψιλά». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στη χώρα υπολείπονται κατά πολύ των αντίστοιχων ιταλικών (19.022 τόνοι πέρυσι), επομένως, δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να αποδοθεί στην ποσοτική υπεροχή της γειτονικής χώρας σε επίπεδο παραγωγής.
 
 
Οι Τούρκοι τα κατάφεραν καλύτερα
 
Ακόμη και η στρατηγική της Τουρκίας στην εισαγωγική διείσδυση στην Ιαπωνία με το ελαιόλαδο είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με της Ελλάδας, αφού οι εξαγωγές της ανήλθαν πέρσι σε 2.757 τόνους. Σύμφωνα με το IOC, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας σεζόν, η Ιαπωνία αύξησε τις εισαγωγές ελαιολάδου κατά 18% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη μεταξύ 2006-2007 και 2014-2015, με τον μεγαλύτερο όγκο εισαγωγών να σημειώνεται το 2015 (62.000 τόνοι).
Η Ιαπωνία απορροφά το 7% των παγκόσμιων εξαγωγών ελαιολάδου, τέταρτη στη σχετική κατάταξη μετά τις ΗΠΑ (36%), την ΕΕ (15%) και τη Βραζιλία (8%). Οι τέσσερις χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν το 66% των παγκόσμιων εισαγωγών