Δημοσκόπηση του “Θ”: Ντέρμπι στην Καλαμάτα για τον επόμενο δήμαρχο

Δημοσκόπηση του “Θ”: Ντέρμπι στην Καλαμάτα για τον επόμενο δήμαρχο

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων δημάρχων στο δήμο Καλαμάτας, θα προκαλούσε και διασπορά ψήφων, αλλά θα έκανε και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή παρακινδυνευμένη. Θα ισχυριζόμαστε ότι μοιάζει με αυτόν που κέρδισε το…τζόκερ.
Η δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το “Θάρρος”, δεν ξεφεύγει από την παραπάνω λογική. Βέβαια, παρουσιάζει κάποιες τάσεις, οι οποίες, βέβαια, δεν είναι παρά μια “φωτογραφία” της στιγμής.

Μέχρι τις 26 Μαΐου υπάρχει αρκετός χρόνος για ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων τόσο να βελτιώσουν τα δεδομένα γι’ αυτούς, αλλά και να αποκτήσουν την όποια…αύρα του νικητή.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύουμε εκείνο που φυσικά κυριαρχεί είναι ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων 24%, δείγμα ότι το… παιχνίδι θα κριθεί στο νήμα, ή για όσους γνωρίζουν από ποδόσφαιρο, θα χρειαστούμε το σύστημα VAR (Video Assistant Referee) για να μας βοηθήσει, να βρούμε τον τελικό νικητή, και, αυτόν που θα κόψει πρώτος το νήμα.
Από τη…δημοσκόπηση δεν λείπουν και οι αρνητικές εκπλήξεις για τη δημοφιλία  ορισμένων συνδυασμών, γεγονός που είναι πιθανόν να δημιουργήσει συγχωνεύσεις ή και αποσύρσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα μελετήσουν τα αποτελέσματα, καθώς και τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης και από σήμερα και μετά θα προσπαθήσουν, μέσα στο μήνα που μένει, περίπου, μέχρι τις δημοτικές εκλογές να βελτιώσουν τα στοιχεία εκείνα, που θα τους δώσουν το δικαίωμα να ελπίζουν για το τελικό αποτέλεσμα.

Η ανάλυση της εταιρείας
Θολό πολιτικό τοπίο αναδεικνύει η έρευνα της Innovation Metrisis Poll στο Δήμου Καλαμάτας. Τέσσερις από τους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου φαίνεται να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους καταγράφοντας διψήφια ποσοστό στην πρόθεση ψήφου, χωρίς όμως κάποιος να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Η κα Αλειφέρη και οι κ.κ. Βασιλόπουλος, Κοσμόπουλος και Τζαμουράνης «συνωστίζονται» ανάμεσα στο 10% και στο 13% με τις μεταξύ τους διαφορές να είναι μικρότερες από τη μια μονάδα, τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην πιθανότητα ψήφου, τις δεξαμενές δηλαδή ψήφου που διαθέτουν.

Οι περισσότεροι από τους διεκδικητές της δημαρχίας καταγράφουν έντονα θετικό ισοζύγιο γνωμών, καθώς 6 υποψήφιοι έχουν θετικές γνώμες πάνω από 35% με τις αρνητικές τους γνώμες να βρίσκονται στα επίπεδα του 15% ή και χαμηλότερα.
 Η κα Αλειφέρη, ο κος Βασιλόπουλος, ο κ. Κοσμόπουλος, ο κ. Μάκαρης, η κα Οικονομάκου και ο κ. Τζαμουράνης ξεχωρίζουν, δείχνοντας ότι έχουν εξαιρετικά θετική εικόνα στο εκλογικό σώμα.

Ταυτόχρονα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι έχουν υψηλά επίπεδα  αναγνωρισιμότητας καθώς πάνω από 70% των πολιτών δηλώνει ότι γνωρίζει τους 7 από τους υποψηφίους.
Διαφάνεια5.jpg
Όσον αφορά την πιθανότητα ψήφου ο κ. Τζαμουράνης με 28,9% και η κα Αλειφέρη με 27,9% των ψηφοφόρων να δηλώνουν ότι «Σίγουρα» και «Μάλλον» θα ήταν πιθανό να τους ψήφιζαν, βρίσκονται στις 2 πρώτες θέσεις, με τον κ. Βασιλόπουλο με 27,1% και τον κ. Κοσμόπουλο με 26,9% να ακολουθούν με ελάχιστη απόσταση.

Στην πρόθεση ψήφου η σειρά κατάταξης αλλάζει με τις αποστάσεις μεταξύ των πρώτων να παραμένουν πολύ μικρές:
Στην πρώτη θέση περνάει ο κ. Βασιλόπουλος με 12,9% ακολουθούμενος σε μικρή απόσταση από την κα Αλειφέρη με 12,1%. Ο κ. Τζαμουράνης με 11,8% και ο κ. Κοσμόπουλος με 10% συμπληρώνουν την τετράδα που φαίνεται να διεκδικεί με τις περισσότερες πιθανότητες την είσοδο στο δεύτερο γύρο.
Ο κ. Μάκαρης με 7,7% και η κα Οικονομάκου με 6,9% καταγράφονται  επίσης ως ισχυρές υποψηφιότητες, που τίποτα δεν αποκλείει να καταφέρουν να προσπεράσουν στην τελική ευθεία αυτούς που σήμερα προηγούνται.

Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι οδεύουμε προς ένα εκλογικό ντέρμπι με πολλούς διεκδικητές και δεν είναι απίθανο να περάσουμε μια βραδιά μεγάλης αγωνίας, διακυμάνσεων και ανατροπών το βράδυ των εκλογών.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη