Επιχειρηματικό το εγχείρημα της 1ης Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Εναλλακτικού Τουρισμού


Ένα πρώτο βήμα, αλλά δυστυχώς όχι ολοκληρωμένο, που ελπίζουμε στη συνέχεια να συμπληρωθεί, ξεκινά με τη διοργάνωση της 1ης Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Εναλλακτικού Τουρισμού, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου μέσα από το θεματικό τουρισμό.
Χθες οι διοργανωτές έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου μίλησαν για το όλο εγχείρημα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μια καθαρά επιχειρηματική προσπάθεια. Εκλείπουν, ωστόσο, οι φορείς και οι δράσεις που θα έπρεπε να συμπληρώνουν μια τέτοια κίνηση, ώστε να υπάρξει δραστηριοποίηση και στο επίπεδο των υποδομών, των έργων κι άλλων ενεργειών που θα ενισχύσουν το προφίλ της περιοχής μας για τον εναλλακτικό τουρισμό και θα συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα.
Στο πλευρό της επιχειρηματικής αυτής κίνησης για τη διοργάνωση της τριήμερης έκθεσης έχει ταχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που τη χρηματοδοτεί με το 84.000 ευρώ, και τα Επιμελητήρια των νομών της Περιφέρειας.
 
Μπροστά από το Διοικητήριο
Η 1η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τουρισμού Ειδικών Ενδιαφερόντων θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από 19-21 Απριλίου και θα αναπτυχθεί στον εξωτερικό χώρο μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Μάλιστα, οι διοργανωτές διευκρίνισαν ότι είχαν ζητήσει από το Δήμο Καλαμάτας να τους παραχωρηθεί η κεντρική πλατεία ή το λιμάνι, αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση και έτσι κατέληξαν στο χώρο μπροστά από το Διοικητήριο. Μάλιστα, είπαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, ότι «σκοπός κάποιων ήταν να χαθεί αυτή η ευκαιρία».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο κ. Παύλος Γκραίκης σημείωσε ότι θα συμμετέχουν επιχειρήσεις από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον. Κάλεσε, μάλιστα, τους επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό και να προβάλλουν όλες τις δυνατότητες που έχουν να προσφέρουν στον εναλλακτικό τουρισμό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών Τουριστικών Καταλυμάτων «Μαγική Μεσσηνία», Γιάννης Καραλής, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που του έγινε γνωστή η προσπάθεια την «αγκάλιασε» και σημείωσε ότι το θέμα της έκθεσης έρχεται σε μια κατάλληλη συγκυρία, «καθώς πλέον ο τουρισμός είναι τουρισμός εμπειριών και οι επισκέπτες δεν αρκούνται μόνο να πάνε στη θάλασσα και να δουν το ηλιοβασίλεμα».
 
Στόχοι
Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Παναγιώτης Χρυσομάλλης, σημείωσε ότι στηρίζουν τις δράσεις αυτές για να αναβαθμισθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.
Από το Σχολείο Τουρισμού ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος τόνισε ότι οι ειδικές μορφές τουρισμού είναι η επόμενη ημέρα στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου. «Η περιοχή μας τόσο με το φυσικό της ανάγλυφο, θαλάσσιο και ορεινό, όσο και με το γαστρονομικό της πλούτο, αλλά και με την ιστορία και τον πολιτισμό, μιας και είμαστε το μεγαλύτερο  αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου, συνίσταται στο να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν τέτοιες μορφές τουριστικού προϊόντος», κατέληξε, προσθέτοντας ότι η έκθεση είναι μια ευκαιρία και για τον απλό πολίτη, αλλά και για τον επαγγελματία του τουρισμού να ενημερωθεί γύρω από αυτές τις μορφές τουρισμού.
Εκ μέρους των διοργανωτών, αλλά και εκθέτης, ο κ. Χάρης Βγενής αναφέρθηκε στους στόχους της έκθεσης, οι οποίοι, όπως είπε, είναι:
-Συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό
-Εξωστρέφεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. Δημιουργία οδηγού που θα διατίθεται στις εκθέσεις που συμμετέχει στο εξωτερικό η Περιφέρεια, αλλά και σε αποστολές επιχειρηματιών σε εξειδικευμένες εκθέσεις
-Συνεργασία των επαγγελματιών
-Δημιουργία εξειδικευμένου μητρώου με τους επαγγελματίες απ’ όλη την Πελοπόννησο, ώστε και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι τουριστικοί πράκτορες και οι επισκέπτες να μπορούν να βρουν τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το θεματικό τουρισμό.  
 
Της Βίκυς Βετουλάκη