Ε. Αλειφέρη: «Να γίνει η Καλαμάτα η Πρώτη πόλη της Πελοποννήσου, με Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό και Διεθνή προβολή»

Ε. Αλειφέρη: «Να γίνει η Καλαμάτα η Πρώτη πόλη της Πελοποννήσου, με Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό  και Διεθνή προβολή»

Η Υποψήφια Δήμαρχος Καλαμάτας μιλά στο «Θάρρος» σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, 45 ημέρες πριν τις εκλογές
 
 
Υπηρετώντας την αυτοδιοίκηση τόσο σε α’,  όσο και σε β’ βαθμό, για περισσότερα από 20 χρόνια, από θέσεις υψίστης  ευθύνης, η υποψήφια Δήμαρχος Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, έχει κάθε δικαίωμα να προβάλει ως βασικό της «όπλο» σ’ αυτές τις εκλογές τη μακροχρόνια εμπειρία της. 45 ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου, «ανοίγει» τα χαρτιά της στο «Θάρρος», σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, γύρω από το νέο «τοπίο» που διαμορφώνει ο «Κλεισθένης», για την υπεπληθώρα υποψηφίων δημάρχων, αλλά κυρίως για το όραμά της τόσο για την Καλαμάτα του μέλλοντος, όσο και τις άμεσες ανάγκες που θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ο επόμενος δήμαρχος της πόλης, που ευελπιστεί πως θα είναι η ίδια.

 
STM_2811.JPG

 
Έχοντας μια μακρά πορεία στο χώρο της αυτοδιοίκησης τόσο του α΄, όσο και του β΄ βαθμού, τί σας οδήγησε να διεκδικήσετε το Δήμο Καλαμάτας σ’ αυτές τις εκλογές
;

Πράγματι,  οι πολίτες με έχουν τιμήσει πολλάκις αναθέτοντάς μου θέσεις ευθύνης και τους ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.
Η απόφασή μου να είμαι υποψήφια στις προσεχείς δημοτικές εκλογές για το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο που ζω και δραστηριοποιούμαι τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν είναι απόφαση προσωπικής φιλοδοξίας, ούτε επιδίωξη προσωπικής προβολής και δεν έχει καμιά ιδιοτέλεια. Το έχω πει πολλές φορές και δεν κουράζομαι να το επαναλαμβάνω ότι είμαι πλήρης αξιωμάτων και διακρίσεων.
Είμαι εδώ και διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου γιατί κύριο μέλημά μου είναι η επόμενη ημέρα για το Δήμο Καλαμάτας. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι η μακρόχρονη εμπειρία μου μπορεί να αποτυπωθεί σε έργο, είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι είμαι ικανή και έτοιμη να οδηγήσω το Δήμο Καλαμάτας στη σύγχρονη εποχή. Ένα Δήμο με πολλές απαιτήσεις, ένα Δήμο με πολλές ιδιαιτερότητες, ένα Δήμο με σπουδαίες δυνατότητες και προοπτικές. Πιστεύω και σε αυτό συνομολογούν και οι συμπολίτες μου, κάτι που προσλαμβάνω από την καθημερινή μας επαφή, ότι μπορώ, έχω την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ικανότητες να σταθώ αντάξια των συμπολιτών μου και μαζί να κάνουμε την Καλαμάτα Πρωτεύουσα Δύναμη.
 
Με βάση την εμπειρία σας, ποια είναι η άποψη σας για τον «Κλεισθένη»;

Ο νόμος Κλεισθένη αποτελεί νομοθετική πρόταση, η οποία προσπαθεί, στη θεωρητική της βάση, να προωθήσει τις συνεργασίες μεταξύ των υποψηφίων και των συνδυασμών. Το θέμα είναι κατά πόσο είμαστε έτοιμοι και διοικητικά αλλά και οικονομικά να προχωρήσουμε σε μια τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση. Και τι εννοώ. Δίνοντας τη δυνατότητα μέσω της απλής αναλογικής να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους περισσότεροι υποψήφιοι, θα λέγαμε ότι ίσως δημιουργηθεί μια δεξαμενή υποψηφιοτήτων και αξιόλογων προσώπων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα από τον Δήμαρχο και να συνθέσουν ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Βέβαια, σε μια χώρα η οποία βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο εμβρυακό σε θέματα συνεργασιών, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι την επόμενη ημέρα η διοίκηση του Δήμου, του κάθε Δήμου, θα έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις. Από την άλλη, η «αποδέσμευση» των τοπικών συμβουλίων από τον κορμό, δηλαδή από το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς πρόβλεψη χρηματοδότησης δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.
Αρχικά είχαμε τον Καποδίστρια, μετά τον Καλλικράτη και τώρα τον Κλεισθένη. Αυτές οι διοικητικές αλλαγές είναι πολλές και δεν έχει υπάρξει αρκετός χρόνος προσαρμογής. Παρόλα αυτά εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Είμαστε υπέρμαχοι των συνεργειών και συνεργασιών και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά με κάθε δεδομένο.
 
Θεωρείτε ότι, οι μέχρι τώρα, 12 υποψηφιότητες στο Δήμο Καλαμάτας,  είναι απόρροια της νέας νομοθεσίας; Πιστεύετε πως η «υπερπληθώρα» υποψηφίων μπορεί να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου την επόμενη ημέρα;

Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό η υπερπληθώρα υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα οφείλεται και στο νόμο Κλεισθένη. Η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στην επόμενη ημέρα της διοίκησης ενός Δήμου ακόμα και σε υποψηφιότητες οι οποίες σε άλλη περίπτωση δε θα μπορούσαν να εκλεγούν. Επιπλέον, η μη επιβολή εκλογικού μέτρου κάνει το τοπίο ακόμα πιο σύνθετο και περίπλοκο.
Ο Δήμος πρέπει να λειτουργήσει και θα λειτουργήσει. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για συγκλίσεις και συναινέσεις, οι οποίες θα είναι απαραίτητες. Ελπίζω και εύχομαι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι να υιοθετήσουν τον πολιτικό πολιτισμό και να δείξουμε όλοι τη δέουσα σοβαρότητα. Οι πολίτες και ο Δήμος δεν μπορεί να χάσει χρόνο εξαιτίας προσωπικών συμφερόντων και μικροπολιτικών συμπεριφορών. Έχω  αποδείξει από τη μέχρι σήμερα πορεία μου ότι έχω την ικανότητα για αποτελεσματική διοίκηση, όποια και αν είναι τα δεδομένα της επόμενης ημέρας και αυτό το εγγυώμαι.

STM_2876.JPG
 
 «Κατακερματισμός» υποψηφιοτήτων παρατηρείται σ’ αυτές τις εκλογές και στο χώρο της «κεντροδεξιάς» στον οποίο ανήκετε… Πιστεύετε πως ήταν αδύνατον τελικά να «κατέβει» η Νέα Δημοκρατία στην Καλαμάτα με ένα υποψήφιο ή έστω λιγότερες υποψηφιότητες;

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να μη δώσει τα λεγόμενα «χρίσματα». Θεωρώ ότι μέχρι ένα βαθμό δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν τις τόσες πολλές υποψηφιότητες. Από την άλλη, δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κάποιον να είναι υποψήφιος, εφόσον το επιθυμεί.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε χρειάζεται να έχει ξεκάθαρο κομματικό χαρακτήρα. Οι ίδιοι οι πολίτες έχουν αποδείξει ότι δεν ταυτίζουν την κομματική τους ιδεολογία με την αυτοδιοικητική τους επιλογή. Προσωπικά δεν έχω κρύψει ποτέ την πολιτική και ιδεολογική μου τοποθέτηση, την οποία και γνωρίζουν όλοι. Η Νέα Δημοκρατία, στην οποία και ανήκω, γνωρίζω καλά ότι έχω την εμπιστοσύνη της στο στελεχιακό δυναμικό και στα όργανα  του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, αλλά επίσης και στη βάση της που  είναι δίπλα στην προσπάθειά μου.
 
Ποιος είναι ο βασικός λόγος, κατά τη γνώμη σας, που οι δημότες της Καλαμάτας θα πρέπει να επιλέξουν τη δική σας υποψηφιότητα απέναντι στους ανθυποψηφίους σας;

 
Ο Δήμος της Καλαμάτας βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η απόφαση των συμπολιτών μας είναι πάρα πολύ σημαντική. Μιλάμε για ένα Δήμο, ο οποίος έχει σημειώσει σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς. Βρίσκεται σε ανοδική πορεία και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα, ποιος θα καταφέρει όχι απλά να συνεχίσει την πορεία αυτή αλλά να δει με σοβαρότητα τη μεγάλη εικόνα και να δώσει την απαιτούμενη ώθηση, ώστε ο Δήμος να εκτοξευθεί στο μέλλον.
Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μακρά αυτοδιοικητική, επιτυχημένη πορεία, όποια θέσει κι αν υπηρέτησα. Έχω ουσιαστική γνώση των  διαδικασιών, έχω ικανότητες διοικητικές, μπορώ να είμαι αποτελεσματική και το έχω αποδείξει και επιπλέον γνωρίζω πολύ καλά και τους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αλληλοσυμπληρώνονται και είναι απαραίτητο να λειτουργούν παράλληλα για να υπάρχει πρόοδος, ανάπτυξη και επίσπευση των λύσεων.
Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά μου θεωρώ ότι είναι η αμεσότητά μου με τον πολίτη και η αξιοπιστία μου. Με υπευθυνότητα είμαι έτοιμη να υπηρετήσω το συμφέρον των συμπολιτών μου, με όραμα και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, είμαι έτοιμη να δώσω στο Δήμο Καλαμάτας το αύριο που του αρμόζει.
Είμαι η καταλληλότερη επιλογή γιατί μπορώ ν’ ανταποκριθώ και στ’ απλά και στα σύνθετα.
 
Η καθημερινότητα είναι το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες. Που εστιάζονται οι προτάσεις σας για τη βελτίωσή της;

Οι πολίτες ορθώς ανησυχούν για τα θέματα καθημερινότητας. Είναι αυτά που ουσιαστικά δεν τελειώνουν ποτέ και φυσικά ο Δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να τα επιλύσει. Η διαχείριση των καθημερινών θεμάτων δεν πρέπει να θεωρείται ήσσονος σημασίας καθώς, αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Από τις καθημερινές μας επαφές με τους πολίτες έχουμε καταγράψει όλα τα θέματα και τα έχουμε ιεραρχήσει ώστε να προτείνουμε τις βέλτιστες λύσεις. Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι εμείς μιλάμε για λύσεις εφικτές, υλοποιήσιμες και κοστολογημένες.
Βασική μας προτεραιότητα, όπως τονίσαμε και στην πρόσφατη εκδήλωσή μας στο Πνευματικό Κέντρο, είναι η εφαρμογή ενός διοικητικού μοντέλου, ανοιχτού  με συνελεύσεις στις γειτονιές. Ένα Δήμο όπου τον πρώτο λόγο έχει ο πολίτης. Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οφείλουν να είναι δίπλα στους πολίτες, να τους ακούν, να καταγράφουν τα προβλήματα και να εργάζονται για την επίλυσή τους.
Μια ακόμα ενέργεια είναι να δημιουργήσουμε ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα μπορεί να συνδέεται ο δημότης με ατομικό λογαριασμό, είτε από εφαρμογή του κινητού του είτε από σταθερό υπολογιστή, και μέσω της οποίας θα μπορεί να υποβάλει αναφορά για θέματα καθημερινότητας (πρόβλημα με σκουπίδια, καμένες λάμπες, κακό οδόστρωμα κλπ) και τα οποία θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου και σειρά επίλυσης προτεραιότητας, ώστε οι ανάγκες κάθε πολίτη να μην εξαρτώνται από τον «γνωστό» στο δήμο ή την εκάστοτε υπηρεσία.
Σε επίπεδο έργων και απαραίτητων ενεργειών θεωρούμε επιτακτική την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουν υιοθετηθεί κάποιες λύσεις ανάγκης χωρίς βέβαια να είναι οι πλέον ενδεδειγμένες.
Θα πρέπει να σκύψουμε πάνω σε θέματα που αφορούν τα προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και με αύξηση της χρηματοδότησης από πλευράς Δήμου να διασφαλίσουμε υγιές και καθαρό σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές.
Πεζοδρόμια, φωτισμός, ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, είναι θέματα που μας απασχολούν διαρκώς και χρήζουν συνεχούς φροντίδας και βελτίωσης.
Αντιπλημμυρικά έργα, θωράκιση των ευαίσθητων περιοχών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό του Ταϋγέτου. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και τις περιουσίες όλων των συμπολιτών μας.
Το πεδίο της καθημερινότητας είναι αρκετά διευρυμένο για εμάς και αφορά το σύνολο των ενεργειών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων ολόκληρου του Δήμου.

STM_1500.JPG
 
Ποια τα υπόλοιπα προβλήματα   άμεσης προτεραιότητας  και  επείγουσας λύσης;

 
Επειδή αναφερθήκαμε εκτεταμένα στα θέματα της καθημερινότητας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι για εμάς η επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας δεν αποτελεί τροχοπέδη ούτε άλλοθι για τα μακροπρόθεσμα και αναπτυξιακά σχέδια ενός τόπου, είναι τα αυτονόητα, τα προαπαιτούμενα. Από εκεί και πέρα να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός αφορά ΟΛΟ το Δήμο Καλαμάτας.
Για εμάς, η ανάπτυξη του τόπου πρέπει και δεσμευόμαστε να είναι ισόνομη και ολιστικά μελετημένη.
Πριν αναφερθώ σε κάποιες βασικές μας προτεραιότητες, θα ήθελα να τοποθετηθώ για ένα ακόμα θέμα ύψιστης σημασίας για το συνδυασμό μας και μέγιστης ανησυχίας των συμπολιτών μας και είναι αυτό της ασφάλειας. Ακούω συχνά στις συναντήσεις μου με τους συμπολίτες μας τις αγωνίες και εισπράττω το άγχος τους για την ανασφάλεια που νοιώθουν για τους ίδιους, τα παιδιά τους και τις περιουσίες τους. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν ανήκει μεν στις αρμοδιότητες του Δήμου, αλλά θεωρώ ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να ασκήσει πιέσεις αλλά και να συνδράμει με κάθε μέσο και τρόπο προς την ομαλοποίηση και την επαναφορά της τάξης και της κανονικότητας. Εμείς, λοιπόν,  δεσμευόμαστε ότι θα επιστήσουμε την προσοχή μας και σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.
Βασική μας προτεραιότητα είναι το Σχέδιο Πόλης και η επέκτασή του όπου απαιτείται. Θεωρούμε υποχρεωτικό να προχωρήσουν και να αποτελματωθούν οι ενέργειες έτσι ώστε να γίνονται όλα σωστά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αξιοποίηση της παραλίας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε οικιστική ανάπτυξη, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ενέργειες αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού αν δεν προχωρήσει.
Επιπροσθέτως, όπως και έχουμε ξαναπεί, αιχμή του δόρατος θεωρούμε το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Η μελέτη για το masterplan πήρε και νέα παράταση για το 2020, μέχρι τότε όμως θα πρέπει να υπάρξουν παράλληλες ενέργειες. Η παραλία, ανατολική και δυτική, θα πρέπει να ειδωθεί ως το ενιαίο παραλιακό μας μέτωπο και να αναπτυχθεί συνολικά, με έργα όχι αποσπασματικά αλλά με ενέργειες και δράσεις που θα αποτελούν τμήματα της μεγάλης εικόνας της νέας ταυτότητας της παραλίας.
Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη μας είναι ο τουρισμός. Ο  τουρισμός για εμάς αποτελεί τη δραστηριότητα που μπορεί να συμβάλει στην ενδογενή τοπική ανάπτυξη. Και σε αυτό τον τομέα θα στηριχθούμε σε αρχές και ανθρώπους.
Προτεραιότητά μας είναι επίσης να είμαστε δίπλα στους αδύναμους συμπολίτες μας. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις δομές πρόνοιας και υγείας, τις κοινωνικές υποδομές, αλλά και να προχωρήσουμε στη δημιουργία υποδομών για την απροσπέλαστη κυκλοφορία και πρόσβαση όλων των συνανθρώπων μας με ειδικές αναπηρίες, των ηλικιωμένων, των παιδιών, του συνόλου των πολιτών με μελέτη και σχεδιασμό.
 
Πώς οραματίζεστε την Καλαμάτα με ορίζοντα 15ετίας;

Το όραμά μας για τον Δήμο της Καλαμάτας είναι να  έχουμε καταφέρει και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, πολύ απλά να γίνει ο Δήμος Καλαμάτας, πρότυπος Δήμος, η Καλαμάτα μας η Πρώτη Πόλη, η Πρωτεύουσα πόλη της Πελοποννήσου, με Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, Αναγνώριση και Διεθνή προβολή. 
 
 
Του Κώστα Γαζούλη