Νέα έκτακτη ρύθμιση για χρέη προς εφορία, αλλά με πολλούς «κόφτες»…

Νέα έκτακτη ρύθμιση για χρέη προς εφορία, αλλά με πολλούς «κόφτες»…

Με πολλούς κόφτες και με οδηγό τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που εφαρμόζονται στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να τρέξει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα έκτακτη ρύθμιση των οφειλών βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα συνοδεύεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, αφήνουν απλήρωτους τους φόρους.
 
ΟΙ «ΚΟΦΤΕΣ»
Η ρύθμιση θα εξαρτάται, επίσης, από άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και συγκεκριμένα:
•Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας. Θα ξεκινούν από ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά, τα 21.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά, τα 26.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί, τα 31.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά και τα 36.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά
•Η αξία των καταθέσεων, μετοχών κλπ δεν υπερβαίνει τα 10.000 ή τα 15.000 ευρώ αναλόγως της οφειλής
•Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018
•Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φτάνουν μέχρι και τις 120 δόσεις με την ελάχιστη να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 25 – 50 ευρώ.
 
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ Ή ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΕΥΡΩ 
Έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με εγγύηση 15.000 ευρώ 
Μόνο με την καταβολή εγγύησης τουλάχιστον 15.000 ευρώ θα μπορούν να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας όσοι φορολογούμενοι είχαν ασκήσει κατά το παρελθόν επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυοι αφήνοντας πίσω τους ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, άνω των 100.000 ευρώ. Αν θέλουν να ξεκινήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, θα πρέπει να παράσχουν σημαντικού ύψους χρηματικές εγγυήσεις στις φορολογικές αρχές.
Ο θεσμός της εγγύησης για τους αφερέγγυους, αν και ψηφίστηκε από πέρυσι το καλοκαίρι με το νόμο 4549/2018 δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.
Η ενεργοποίηση του μέτρου είναι πλέον θέμα χρόνου, καθώς προαναγγέλλεται μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2019, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.