Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ ζητούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Καλαμάτας

Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ ζητούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Καλαμάτας

Τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι συνταξιούχοι με των πρωθυπουργό, αλλά και την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που τους δικαιώνει, θέλησε να γνωστοποιήσει ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ειδικότερα, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι στις 30 Μαρτίου μέλη της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία της υπουργού Εργασίας. Εκεί τέθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους, με τον πρωθυπουργό να συμφωνεί με τα αιτήματα, αλλά να τους μιλά για τις οικονομικές δυσκολίες και τα χρέη που έχει η χώρα. Ωστόσο, τους έκανε γνωστό ότι τα μνημόνια τελείωσαν.
Οι συνταξιούχοι απάντησαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν έχουν ευθύνη για την κατάσταση της χώρας, αφού πάντα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και έχουν δικαίωμα να πάρουν πίσω όσα, όπως είπε ο κ. Θεοδώρου, παρανόμως παρακρατήθηκαν, με τον κ. Τσίπρα να δέχεται μόνο να κατατεθεί τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας, σημειώνοντας ότι δε θα ισχύσει ο νόμος του ασφαλιστικού από την επόμενη χρονιά. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την καταβολή των δώρων.
Όσο για τα αναδρομικά των παρακρατηθέντων, ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά, αφού είπε στους συνταξιούχους ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Από την πλευρά τους, οι συνταξιούχοι ζητούν από αύριο (σ.σ. σήμερα) να αρχίσει η καταβολή των δώρων και συντάξεων άνευ περικοπών, όπως και τα αναδρομικά.
 
Η απόφαση του ΣτΕ
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, στις 19 Απρίλιου υπήρξε απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που ζητά άμεσα να δοθούν τα δώρα κ.λπ. σε όσους υπέβαλαν αγωγές από το 2013 έως το 2015, αλλά και σε όσους δεν κινήθηκαν νομικά από το 2015 έως και σήμερα.
Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, λοιπόν, ζητά η κυβέρνηση να εφαρμόσει την αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ και να δώσει στους συνταξιούχος τα αναδρομικά των ετών 2015- 2019, καθώς και να προβεί σε αναπροσαρμογή των συντάξεων.
Τέλος, σχολίασε ότι, αν δε συμβεί αυτό, οι συνταξιούχοι ξέρουν το δρόμο, που δεν είναι άλλος από εκείνον του αγώνα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση