«Πάρτι» αρχαιοκαπήλων στη Μεσσηνία με 3 ακόμα συλλήψεις σε νέα υπόθεση

«Πάρτι» αρχαιοκαπήλων στη Μεσσηνία με 3 ακόμα συλλήψεις σε νέα υπόθεση

Ετοιμάζονταν στην Κυπαρισσία να πουλήσουν θησαυρούς 
Νέα υπόθεση αρχαιοκαπηλίας απασχολεί τη Μεσσηνία, μετά τις προχθεσινές συλλήψεις των πέντε ατόμων για συμμετοχή σε δύο συμμορίες που έκαναν λαθρανασκαφές. Αυτή τη φορά την υπόθεση χειρίσθηκαν απευθείας από την Αθήνα αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα δύο από τα τρία άτομα συνελήφθησαν με πολλά αρχαία στην κατοχή τους και την ώρα που ετοιμάζονταν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησία στο σταθμό του ΟΣΕ στην Κυπαρισσία.
 
Πώληση αρχαίων
Η υπόθεση εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, έπειτα από παρακολούθηση όλο το προηγούμενο διάστημα από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Από τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων ήξεραν ότι θα γίνει προσπάθεια πώλησης αρχαίων αντικειμένων. Γνώριζαν ήδη ότι τα άτομα που ερευνούν θα μετέφεραν προς πώληση έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού πολλά αρχαία αντικείμενα.
Κλιμάκιο αστυνομικών της συγκεκριμένης υπηρεσίας το μεσημέρι της Τετάρτης εντόπισε στο σταθμό του ΟΣΕ στην Κυπαρισσία έναν 39χρονο και έναν 41χρονο από την Ηλεία. Προχώρησαν σε  έρευνα στο αυτοκίνητο που επέβαιναν και βρέθηκε και κατασχέθηκε, στο πορτμπαγκάζ, πλήθος αρχαίων κινητών μνημείων σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Τα αντικείμενα αυτά επρόκειτο να πουληθούν σε πρόσωπο με το οποίο ανέμεναν να συναντηθούν, το οποίο τελικά οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν.
Τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο είναι:
-Τρία τρίωτα πυθοειδή αγγεία, με γραπτή διακόσμηση
-Δύο τρίωτοι πυθαμφορίσκοι με δικτυωτή διακόσμηση
-Ένας πυθαμφορίσκος μικρογραφικού τύπου
-Ένας ψευδόστομος αμφορίσκος, με ερυθρή διακόσμηση
-Ένας δίωτος αμφορέας, καστανής βαφής
-Ένα προχοΐδιο
-Ένας τρίωτος πυθαμφορέας, σωζόμενος κατά το ήμισυ, με επτά συνανήκοντα τμήματα αυτού
-Τέσσερις βάσεις ποδών αγγείων με διακόσμηση.
Τα συγκεκριμένα κινητά μνημεία, σύμφωνα με αρχαιολόγο που απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί, αποτελούν κτερίσματα μυκηναϊκής ταφής και τυγχάνουν σημαντικής αξίας αρχαιότητες.
-Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα λίθινο προσωπείο, ανδρικής γενειοφόρου μορφής, ρωμαϊκής εποχής.
 
Και Μεσσήνιος
Ακολούθως, οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής συνέλαβαν στο χωριό Μάντζαρι για την ίδια υπόθεση κι έναν 61χρονο.
Σε βάρος όλων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Επίσης, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν έναν ανιχνευτή μετάλλων, δύο κινητά τηλέφωνα, καθώς και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δύο Ηλείοι ως μέσο μεταφοράς των αρχαιοτήτων.
Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και εν συνεχεία στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας για να απολογηθούν.
Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν προχθές μετά την απολογία τους και οι 5 συλληφθέντες από τη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας για λαθρανασκαφές σε Αρκαδία και Μεσσηνία.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη