Παρουσίασε τους βασικούς άξονες της “Δημιουργικής Πρωτοβουλίας” ο Θανάσης Βασιλόπουλος


Τη δεύτερη κεντρική του εκδήλωση πραγματοποίησαν προχθές στην κατάμεστη αίθουσα “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος του Διοικητηρίου, ο συνδυασμός “Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας” και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βασιλόπουλος παρουσίασε τις 5+1 δράσεις του συνδυασμού του, οι οποίες έχουν ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και τη βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες.
Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:
 
Πρώτος άξονας, Καθημερινότητα.
Θέλουμε ένα Δήμο λειτουργικό, με καθαρές γειτονιές και κοινότητες, και με περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες.
 
Καθαριότητα
Η υλοποίηση του έργου της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων και ΧΥΤΥ, επιβάλλει ο Δήμος να βελτιώσει τις υποδομές αποκομιδής και να ενισχύσει τα προγράμματα ανακύκλωσης.
 
Οδοποιία – Πεζοδρόμια
Η ποιότητα των δρόμων και των πεζοδρομίων επιδρά καθοριστικά στην οδική και γενικότερη ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου μας, ενώ η αγροτική οδοποιία είναι καθοριστική για την άσκηση της αγροτικής δραστηριότητας. Ακριβώς γι’ αυτό το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις και παρεμβάσεις σε ετήσια βάση.
 
Εκπαίδευση – Σχολεία – παιδικοί Σταθμοί
Στόχος μας η ενίσχυση της λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η διεύρυνση των δυνατοτήτων της Δια Βίου Μάθησης.
 
Παιδικές χαρές
Βελτιώνουμε όπου χρειάζεται τις 43 παιδικές χαρές του Δήμου μας και αξιοποιούμε τους δεσμευμένους χώρους, προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες. Δημιουργούμε παιδική χαρά για άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Πόλη αλληλέγγυα και συμμετοχική
Επιδιώκουμε την ενίσχυση όλων των υφιστάμενων δομών και λειτουργιών κοινωνικής αλληλεγγύης, τη δημιουργία νέων, καθώς και τη στήριξη των εθελοντικών ομάδων στο Δήμο μας.
 
Εξυπηρέτηση του δημότη
Αξιοποιούμε κάθε τεχνολογική δυνατότητα, ώστε η εξυπηρέτηση των δημοτών να γίνεται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, περιορίζοντας την ανάγκη μετάβασης τους στις υπηρεσίες του Δήμου.
 
Τοπική Οικονομία
Ο Δήμος οφείλει να έχει στρατηγικό σχεδιασμό και ισχυρή παρέμβαση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της ενθάρρυνσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
 
Ύδρευση – Αποχέτευση
Με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και έργα αναβαθμίζουμε τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και θωρακίζουμε την Καλαμάτα και τις Κοινότητες απέναντι στην απειλή πλημμυρών.
 
Πολιτική προστασία – Αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων
Βελτιστοποιούμε τα υφιστάμενα σχέδια πολιτικής προστασίας, με έμφαση στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την άμεση απόκριση σε επικείμενο κίνδυνο.
 
Φροντίδα για τα ζώα – Αδέσποτα
Με συγκεκριμένες δράσεις ενισχύουμε τη φροντίδα των τετράποδων φίλων μας και δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στο Δήμο μας.
 
 
Δεύτερος άξονας, το περιβάλλον  
Φυσικό περιβάλλον
Προτεραιότητά μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η φροντίδα και η αύξηση του αστικού πράσινου, καθώς και η υλοποίηση εμβληματικών περιβαλλοντικών έργων, που θα καταστήσουν το Δήμο μας πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.
 
Αστικό περιβάλλον
Εφαρμόζουμε και διορθώνουμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, όπου κρίνεται αναγκαίο και φροντίζουμε για τη διασφάλιση συμβατών χρήσεων γης για ήπια αστική, περιαστική και τουριστική ανάπτυξη.
 
Τρίτος άξονας, ο αθλητισμός
Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο κοινωνικό αγαθό. Είναι και διέξοδο για τη νεολαία και την κοινωνία, παράγοντας σωματικής και ψυχικής ισορροπίας, διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Τέταρτος άξονας, ο πολιτισμός
Ο Δήμος μας έχει μεγάλη ιστορία, αλλά και πολύ σημαντική πολιτιστική κληρονομιά. Η ανάδειξή της, η ενδυνάμωση των δράσεων πολιτισμού, η προσθήκη νέων και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα πολιτιστικά δρώμενα, αποτελούν προτεραιότητά μας, αλλά και καθοριστικό παράγοντα για την ισόρροπη ανάπτυξη της Καλαμάτας και των Κοινοτήτων μας.
 
Πέμπτος άξονας, ο τουρισμός
Στόχος μας η ανάδειξη του Δήμου μας ως τουριστικού προορισμού 12 μήνες το χρόνο, με την προβολή του πολυδιάστατου περιεχομένου που προσφέρει για κάθε επισκέπτη.
 
Ο πρόσθετος άξονας
Θέλουμε ο δημότης να έχει λόγο και ρόλο στα όσα συμβαίνουν στο Δήμο μας. Να μπορεί να παρεμβαίνει, να ασκεί κριτική, να καταθέτει προτάσεις, να ζητά και να λαμβάνει άμεσα πληροφόρηση, να συνδιαμορφώνει αποφάσεις που αφορούν καθοριστικής σημασίας ζητήματα.
Για εμάς έχει μεγαλύτερη σημασία το να ακούς και μικρότερη το να μιλάς στους πολίτες. Για το σκοπό αυτό συνδυάζουμε κλασσικές μορφές επικοινωνίας με τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.
Δημιουργούμε ειδική πλατφόρμα υποβολής ερωτήσεων στο site του Δήμου, με υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να απαντά στα ερωτήματα το πολύ σε μία εβδομάδα.
Καθιερώνουμε Συνελεύσεις Περιοχών μία φορά το χρόνο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο), όπου ο δήμαρχος παρουσιάζει το έργο και τις δράσεις του Δήμου και συζητά με τους κατοίκους.
Δημιουργούμε ειδικό τμήμα στο site του Δήμου με τίτλο «Η γνώμη σας μετράει», όπου κάθε δημότης θα μπορεί να καταθέτει σκέψεις και προτάσεις του για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου. Για κάθε σκέψη ή πρόταση η Δημοτική Αρχή θα απαντά μέσα σε 15 ημέρες.
Καθιερώνουμε το θεσμό των Τοπικών Δημοψηφισμάτων, για ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας. Αναπτύσσουμε καμπάνιες αμφίδρομης επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, για ζητήματα καθημερινότητας.
 
Μέχρι 21 Απριλίου οι υποψήφιοι του συνδυασμού
Δημήτρης Αδαμόπουλος, Κώστας Αθανασόπουλος, Γιάννης Αναζίκος, Χρύσα Αναζίκου, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Λιάνα Αντωνοπούλου – Πλάγου, Πέπη Αργυροπούλου, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γαλέα Δήμητρα, Έφη Γεωργανά, Νάνσυ Δημοπούλου, Γιάννης Δούζης, Βασιλική Δούμα, Παντελής Δρούγας, Νικολέτα Ζέππου, Ελένη Ηλιάδου, Βασίλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Κανελλόπουλος, Νικήτας Καραμούζης Νίκος Καράμπελας ,Κωνσταντίνα Πολυμενέα – Καραμπότσου, Ευγενία Κάργα, Θεόδωρος Καρούμπας, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευαγγελία Κουτίβα, Ηλίας Κουτίβας, Βασίλης Κουτραφούρης , Ελένη Κουτρουμπή- Τσαούση, Γιάννης Κουφός, Σωτήρης Κριτσωτάκης, Γεωργία Λαμπροπούλου, Ελένη Λεβεντάκη, Βασίλης Λυγίζος, Βασίλης Μανέττας, Σαράντος Μαρινάκης, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, Βασίλης Μιχαλόπουλος, Γιάννης Μπάκας, Κατερίνα Μπαλαμπάνη, Νίκος Μπασακίδης, Νάντια Μπετιχαβά, Θεανώ Μπλέκου, Χρήστος Μωραγιάννης, Μαρία Νταμάτη, Δημήτρης Ουάμπικ, Τζίμης Παναγιωτόπουλος, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Παυλόπουλος, Δημήτρης Πολίτης, Γιώργος Πραμαγκιούλης, Βίκυ Σγουράκη, Γιώργος Ταχταμπάς, Παναγιώτης Τομαράς, Βασιλική Μαρία Τσακάκου, Πέτρος Τσώλης, Γιώργος Φάβας, Γιώργος Φερετζάκης, Κέλλυ Φερέτου, Βούλα Χριστοφόρου – Κουτουμάνου.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη