Πόσα μπορούν να ξοδέψουν οι υποψήφιοι της Μεσσηνίας

Πόσα μπορούν να ξοδέψουν οι υποψήφιοι της Μεσσηνίας

Πλαφόν στα έξοδα από το Υπουργείο Εσωτερικών…
 
Τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια εκλογικών δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση. Με βάση τη σχετική νομοθεσία, τα ανώτατα όρια δαπανών ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανακηρύσσεται υποψήφιος έχουν ως εξής:
α) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους σε 1.500 ευρώ
β) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 30.001 έως 60.000 κατοίκους σε 2.000 ευρώ
γ) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 60.001 έως 100.000 κατοίκους σε 2.500 ευρώ
δ) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 100.001 έως 150.000 κατοίκους σε 3.000 ευρώ
ε) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 150.001 έως 200.000 κατοίκους σε 3.500 ευρώ
στ) σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 100.000 κατοίκους πάνω από τις 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.
 
Μεσσηνία
10eikona-1.jpg

10eikona-2.jpg
 
 
 
 
Πώς θα ψηφίσουμε
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τέσσερις κάλπες, τέσσερις διαφορετικές σημάνσεις. Με διακριτά χαρακτηριστικά οι κάλπες στις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες στις 26 Μαΐου για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τα σχετικά γνωρίσματα να καθορίζονται με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.
Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες θα ψηφίσουν σε μία ημέρα, σε τέσσερις κάλπες (όλες με σταυροδοσία). Και αυτό γιατί στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, προστίθεται και αυτή των κοινοτήτων.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, κάλπες και παραβάν θα ξεχωρίζουν ως εξής:
■ για τις ευρωεκλογές θα τοποθετηθεί μοβ αφίσα
■ για τις περιφερειακές εκλογές θα τοποθετηθεί γαλάζια αφίσα
■ για τις δημοτικές εκλογές θα τοποθετηθεί κίτρινη αφίσα
■ για τις κοινοτικές εκλογές θα τοποθετηθεί πορτοκαλί αφίσα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Εσωτερικών με απόφασή του να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα. Η απόφαση δεν έχει προσώρας εκδοθεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», επικρατέστερο σενάριο είναι κάθε εκλογικό τμήμα να έχει δύο κάλπες αντί για τέσσερις, με το διαχωρισμό να γίνεται ως εξής: στον ίδιο χώρο να ψηφίσουν οι πολίτες για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και σε ένα δεύτερο χώρο να ψηφίσουν για Δήμους και Κοινότητες.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα. Με δεδομένο ότι στις προηγούμενες εκλογές συγκροτήθηκαν 23.000 εκλογικά τμήματα, στις επικείμενες εκλογές τους ο αριθμός εκτιμάται μεταξύ 40.000 και 46.000. Βέβαια, ανά περιπτώσεις, αναμένεται να λειτουργήσουν δύο εκλογικά τμήματα στην ίδια αίθουσα.