Σημαντικές αλλαγές για τις Ανώνυμες Εταιρείες μέχρι τέλος του χρόνου

Σημαντικές αλλαγές για τις Ανώνυμες  Εταιρείες μέχρι τέλος του χρόνου

Σημαντικές αλλαγές στην εμπορική δημοσιότητα των Ανωνύμων Εταιρειών ισχύουν με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα και στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα νέα δεδομένα χρειάζονται ιδιαίτερα προσοχή από τις συγκεκριμένες εταιρείες, καθώς έχουν όριο εφαρμογής μέχρι τη λήξη του τρέχοντος έτους.
 
Σημαντικές αλλαγές
Όπως σημειώνεται στην πολυσέλιδη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με το Ν. 4548/2018 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ανώνυμες εταιρείες. Μεταξύ αυτών είναι η διαφοροποίηση της έκτασης του ελέγχου που ασκείται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες, αναλόγως των αποτελεσμάτων που επέρχονται με την καταχώριση της πράξης ή του στοιχείου στο ΓΕΜΗ.
Μία σημαντική αλλαγή είναι η προσαρμογή των καταστατικών των Ανωνύμων Εταιρειών. Σύμφωνα με αυτή, οι ΑΕ οφείλουν να προβούν στη σχετική προσαρμογή των καταστατικών τους έως και 31/12/2019 με τη δυνατότητα της απλής απαρτίας και πλειοψηφίας που ο ν.4548/18 θέτει στο άρθρο 18331.
Στις περιπτώσεις Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο μεταξύ 24.000- 24.999,99 ευρώ, αν η μετατροπή δεν πραγματοποιηθεί έως και την 31/12/2019, η ΑΕ δε θα μπορεί να πραγματοποιήσει σχετικές καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ μέχρι και την τακτοποίηση της εκκρεμότητας.
Επίσης, στην περίπτωση ύπαρξης ανωνύμων μετοχών η μετατροπή τους σε κοινές καθίσταται υποχρεωτική. Η έκδοση ανώνυμων μετοχών έχει ήδη σταματήσει από τη δημοσίευση του Ν. 4548/18. Ως εκ τούτου, μέχρι και 31/12/2019 η ΑΕ οφείλει να ακολουθήσει τις διαδικασίες του άρθρου 184. Από την 01/01/2020 και ενόσω οι μετοχές παραμένουν ανώνυμες οι μέτοχοι δεν μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους (συμμετοχής σε Γ.Σ., δικαίωμα ψήφου, συμμετοχή στα κέρδη της εταιρείας κτλ.). Οι ανώνυμες μετοχές δε μεταβιβάζονται και δεν μπορούν να εγγραφούν στις ενώσεις μετόχων του άρθρου 144.
 
Εκκαθάριση
Ένα ακόμα σημαντικό σημείο είναι η νέα διαδικασία που τέθηκε με τα άρθρα 167-169 του Ν. 4548/18 αναφορικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης. Αφενός, εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων μόνο οι οικονομικές καταστάσεις πέρατος εκκαθάρισης και ο εκκαθαριστής/εκκαθαριστές ζητά τη διαγραφή της εταιρείας κατά άρθρο 170 και, αφετέρου, οι οικονομικές καταστάσεις έναρξης και ενδιάμεσων χρήσεων υποβάλλονται στις διατυπώσεις δημοσιότητας του ΓΕΜΗ από τον εκκαθαριστή/εκκαθαριστές.
Ωστόσο, πλέον είναι δυνατή η διανομή περιουσιακών στοιχείων (π.χ. ακινήτων) στους μετόχους για τα οποία ο ΚΝ.2190/20 προέβλεπε ρευστοποίηση. Η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει θετικά για την περάτωση εκκαθάρισης περιπτώσεων ΑΕ που τυχόν ακίνητα δεν ήταν δυνατό να ρευστοποιηθούν.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη