Σοβαρά προβλήματα στους δασικούς δρόμους του Ταϋγέτου, που είχε ακόμα χιόνια


Σοβαρά πληγωμένοι από τις κακοκαιρίες του χειμώνα και τις έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις είναι φέτος οι δασικοί δρόμοι στον Ταΰγετο και το Δασαρχείο Καλαμάτας έχει να παλέψει με τα ελάχιστα μηχανήματα που διαθέτει και τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις.
Μόνο στον Ταΰγετο έχουν καταγραφεί 50 δασικοί δρόμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με ορισμένους να μην περνιούνται ούτε και με τα πόδια. Οι δασοφύλακες δεν έχουν καταφέρει ακόμα, λόγω του χιονιού, να ελέγξουν τους δασικούς δρόμους στο δάσος της Βασιλικής, ώστε να έχουν κι από εκεί εικόνα του τι εργασίες απαιτούνται να γίνουν.
 
Κλειστοί δρόμοι
Πέρυσι από το Δασαρχείο έγινε συντήρηση σε όλους τους δασικούς δρόμους του Ταϋγέτου και καθαρίσθηκαν 11 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών. Οι εργασίες, δε, αυτές ολοκληρώθηκαν μια μέρα πριν ξεκινήσει το καιρικό φαινόμενο «Ζορμπάς».
Τα προηγούμενα χρόνια, παρότι οι χρηματοδοτήσεις ήταν και πάλι λίγες, το Δασαρχείο είχε καταφέρει να φέρει τα πράγματα σε μια καλή κατάσταση, ενώ καμία χρονιά οι ζημιές δεν ήταν τόσες πολλές.
Φέτος, είναι από τις χειρότερες χρονιές, καθώς οι δασικοί δρόμοι πρέπει να ανοιχθούν και πάλι, ενώ σε μερικά σημεία δεν περνάει κανείς ούτε με τα πόδια.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Δασαρχείου είναι σε αρκετά σημεία ο Ταΰγετος έχει ακόμα χιόνια. Ιδιαίτερα προς την περιοχή που πάει για Καστόρι, υπάρχει ακόμα ένα μέτρο χιόνι.
«Φέτος έχουμε αρκετά προβλήματα με καταπτώσεις και κομμένους δρόμους που έχουν φύγει, ολόκληρες πλαγιές. Υπάρχουν ζημιές από την κακοκαιρία και σε σημεία που δεν περιμέναμε. Έχουν φύγει πρανή σε αρκετά σημεία και οι δρόμοι έχουν κλείσει. Αλλού  δεν περνάς καθόλου ή πας με τα πόδια λίγο πιο πέρα και βλέπεις άλλη κατάπτωση», τόνισε ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας.
Όπου μπορούσαν οι υπάλληλοι του Δασαρχείου, έκαναν έλεγχο και ήδη έχουν καταγραφεί 50 δασικοί δρόμοι με προβλήματα. Άλλος είναι κλειστός, άλλος θέλει συντήρηση κι άλλος έχει κοπεί. Κυρίως πρόκειται για τους δασικούς δρόμους πάνω από Αλαγονία – Αρτεμισία.
 
Μηδαμινές χρηματοδοτήσεις
Το Δασαρχείο Καλαμάτας διαθέτει μια μπουλντόζα, η οποία ξεκινά αυτές τις ημέρες εργασίες στο δρόμο κάτω από το Τουριστικό, στο Ιμποβό. Πέρυσι ο δρόμος αυτός είχε ανοιχθεί και τώρα έχει μια μεγάλη κατάπτωση 100 μ.
Πολλά προβλήματα υπάρχουν και με τα πολλά νερά που τρέχουν ακόμα από κάθε πλευρά του βουνού.
Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όσα περισσότερα προβλήματα μπορεί η υπηρεσία, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας τής παραχωρήθηκε από τη Βυτίνα ένας φορτωτής, ο οποίος έπειτα από κάποιες επισκευές που χρειάζεται θα χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση δασικών δρόμων που έχουν προβλήματα.
Όσον αφορά στις χρηματοδοτήσεις, αυτές είναι πενιχρές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Έχει ήδη εγκριθεί χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο», μόλις 18.000 ευρώ, ποσό ίσο με αυτό που διατέθηκε και πέρυσι.
Το Δασαρχείο ετοιμάζει τη σχετική τη μελέτη για να γίνει ο διαγωνισμός του έργου και καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα Ιουνίου θα μπορέσει να εγκατασταθεί εργολάβος, αν δεν κατατεθούν ενστάσεις και δεν εξαντληθεί η προθεσμία που παρέχει ο νόμος για τους εν λόγω διαγωνισμούς. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τους δασικούς δρόμους στον Ταΰγετο.
Ανάλογο ποσό, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει κι αυτό τα 18.000 ευρώ, αναμένεται να διατεθεί στο Δασαρχείο Καλαμάτας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πιθανότατα αυτό, όταν εγκριθεί, να διατεθεί για τη συντήρηση των δρόμων στο δάσος της Βασιλικής, όπου, δυστυχώς, ακόμα δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι υπάλληλοι για να τους ελέγξουν, καθώς υπάρχουν πολλά χιόνια.
Πάντως, ο κ. Κατσίποδας τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από το Δασαρχείο για να ανοίξουν όλοι οι δασικοί δρόμοι.

Της Βίκυς Βετουλάκη