Τις δυο «Εκθέσεις» που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας επισκέφθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος (φωτογραφίες)


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα υψηλά του καθήκοντα, μαζί με την άψογη εκτέλεσή τους δεν παρέλειψε σε κάθε ευκαιρία να επισκέπτεται την πόλη που τον οδήγησε στην πυραμίδα της πολιτικής ιεραρχίας της χώρας.
Όπως συμβαίνει ανελλιπώς κάθε Πάσχα,  έτσι και φέτος, βρίσκεται από χθες στην Καλαμάτα. Χθες το μεσημέρι, ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας προκειμένου να δει τις δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής που φιλοξενεί η πόλη. Η μία είναι για το Άγιο Όρος και πρόκειται για την έκθεση έργων των ζωγράφων, του αείμνηστου Παπαλουκά και του κ. Θεοχαράκη και η άλλη είναι για τους φάρους, γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στην πρώτη έκθεση, αντιπροσωπευτικοί πίνακες του Σπύρου Παπαλουκά όπως η «Άποψη των Καρυών» και τα κορυφαία του έργα «Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας», «Αρσανάς Μονής Παντοκράτορος», «Καυσοκαλίβια, το Κυριακό», «Μονή Διονύσου», «Μονή Παντοκράτορος», «Μονή Σταυρονικίτα», οι μοναδικές εικόνες από την Τράπεζα Μεγίστης Λαύρας, «ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», «ο Αγιος Εφραίμ ο Σύρος» και «ο Άγιος Ιωαννίκιος» μαζί με τα έργα του μαθητή του Βασίλη Θεοχαράκη, όπως η «Μονή Ιβύρων», «ο Αρσανάς της Μονής Βατοπεδίου», τα μυστηριώδη δάση του, έργα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μαζί με τη «Μονή της Αγίας Άννα», τη «Μονή Βατοπεδίου» και άλλα “στολίζουν” το Μέγαρο Χορού, προκαλώντας, μάλιστα, πανελλήνιο ενδιαφέρον.
Η δεύτερη έκθεση με θέμα: «Φάροι-Φανοί, Μνημεία-Μνήμες», πραγματοποιείται, επίσης, στο Μέγαρο Χορού από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας.
Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τους φάρους-φανούς, έχει σκοπό την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής τους σημασίας και της εξέλιξής τους, ως πολιτιστική κληρονομιά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ναυτική παράδοση της χώρας μας, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινό για την αναγκαιότητα της προστασίας και της συντήρησής τους.
Χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τον Επιτάφιο και σήμερα θα  βρίσκεται στην πόλη της Καλαμάτας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τους πολίτες, ανταλλάσσοντας ευχές για “Καλή Ανάσταση”. Παράλληλα, θα παραστεί στην Ακολουθία της Ανάστασης, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος.
Α.Π.

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας