Slackline, περπατώντας σε τεντωμένο σκοινί στην παραλία της Καλαμάτας…

Slackline, περπατώντας σε τεντωμένο σκοινί στην παραλία της Καλαμάτας…

Μεσημέρι Κυριακής στην παραλία Καλαμάτας μια ομάδα νέων στήνει ένα σκοινί στον αέρα, ενώ κόσμος συγκεντρώνεται γύρω τους. Το δημοσιογραφικό μου δαιμόνιο δε με αφήνει ήσυχο, οπότε πλησιάζω κι εγώ μαζί με άλλους να δω τι ετοιμάζουν.
Προσπαθούν επί ώρα να στήσουν μια κατασκευή, ενώ κάνουν συνεχώς δοκιμές. Ένα, δε, σκοινί 60 μέτρων έχει δεθεί από τη μία σε ένα δέντρο και από την άλλη πάνω στην κατασκευή. Τους παρατηρώ, όπως και πολλοί άλλοι, ενώ οι τέσσερις νέοι ανενόχλητοι δοκιμάζουν αν το σκοινί έχει τεντωθεί όσο θέλουν.
Εκείνη τη στιγμή ένας από αυτούς αρχίζει να περπατά πάνω σε αυτό, με τον κόσμο να κοιτά εντυπωσιασμένος.
Αυτό είναι το slackline, όπως μου είπαν.
Συζητώντας με τα παιδιά θέλησα να μάθω για αυτό και με χαρά δέχθηκαν να μιλήσουν. Όπως μου είπαν, «αυτό που κάνουμε είναι ένα παιχνίδι- δραστηριότητα ισορροπίας. Για να στηθεί χρειάζεται ο ιμάντας, που λέγεται slackline, και δύο σταθερά σημεία για να τον δέσεις.
Οι ίδιοι ασχολούνται με την ισορροπία γύρω στα 5 χρόνια.
Όσο για το πώς κάποιος μπορεί να το κάνει, τα παιδιά μάς είπαν ότι χρειάζεται όρεξη και καλή φυσική κατάσταση. «Είναι σίγουρα απαιτητικό και θέλει πολλή υπομονή και επιμονή» σχολίασαν, «αφού στην αρχή όλοι δυσκολεύονται και έχουν πτώσεις».
Όταν κάποιος ξεκινά, σίγουρα θα πέσει, γι’ αυτό ο ιμάντας στήνεται από χαμηλά και σιγά σιγά ανεβαίνει, όμως πάντα ο ισορροπιστής, όπως παρατήρησαν, θα πρέπει να ξέρει να πέσει από το ύψος στο οποίο έχει ανεβάσει το ιμάντα.
Αν κάποιος, λοιπόν, από την Καλαμάτα θέλει να δοκιμάσει να ισορροπήσει, οι νέοι που συνάντησα δηλώνουν έτοιμοι να τον βάλουν στον κόσμο του slackline.
Πληροφορίες μπορούν να βρουν στην ομάδα των παιδιών στο Facebook: Slackline Kalamata

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση