Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Μια γιορτή πολύτεχνης αγωγής ολοκληρώθηκε με γόνιμους προβληματισμούς

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Μια γιορτή πολύτεχνης αγωγής ολοκληρώθηκε με γόνιμους προβληματισμούς

Μέσα στο κατάμεστο από πολίτες με ενδιαφέρον για το μέλλον των νέων γενιών, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε πανηγυρικά το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου. Η παρουσία του κοινού ήταν κατά κοινή ομολογία συγκινητική, καθώς όλοι χειροκρότησαν τον «καλαματιανό Καραγκιόζη», έπαιξαν και τραγούδησαν με τις μουσικές των Ομάδων Πολιτισμού «Τσικι-Μπομ» και «Music Splaaash», διασκέδασαν με τις γιγαντόκουκλες. Ήταν όλοι εκεί, με αγάπη, κέφι και φωτεινό χαμόγελο!
Στο τρίτο Φεστιβάλ αποτυπώνεται με σαφήνεια μέσα από τα γεγονότα η δυναμική του Κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα, μια πόλη που θέλει να διακρίνεται στον Πολιτισμό:
-Υποδοχή πλέον των δύο χιλιάδων εφτακοσίων μαθητών (2.700) στο Εκπαιδευτικό Τμήμα με δωρεάν είσοδο, ενώ υπήρχαν επιπλέον μαθητικές ομάδες που θα ήθελαν να συμμετέχουν
– Διεθνείς συμμετοχές και μεγάλη απήχηση της διοργάνωσης, που καθιστούν ήδη διεθνή το χαρακτήρα του Φεστιβάλ, παρόλο που και φέτος ανακοινώθηκε ως «Πανελλήνιο»
-Ανάδειξη παιδαγωγικού προβληματισμού μέσα από τη συγκρότηση Παιδαγωγικής Ομάδας και τις παράπλευρες πρωτοβουλίες φορέων και κοινού με σχετική ακαδημαϊκή κατάρτιση σε θέματα «κουκλοθέατρου και εκπαίδευσης».
Όλα τα παραπάνω δίνουν στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας ακόμη πιο δυναμικά το θεσμικό του χαρακτήρα. Ένας θεσμός αποτελεί για την Πολιτεία μια πρόσκληση αλλά και μια πρόκληση, καθώς στόχος όλων είναι το κοινό καλό. «Οι θεσμικοί φορείς πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ενός θεσμού καταξιωμένου στη συνείδηση του κοινού αλλά και των ειδικών. Φέτος αυτό δε συνέβη φέρνοντας σε δύσκολη οικονομική θέση τη διοργάνωση, αφού είναι υποχρεωμένη η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας να πληρώσει περισσότερα από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για να καλύψει το κόστος του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας». Αυτό ήταν ένα ακόμη συμπέρασμα της τελετής λήξης.
Κοινή διαπίστωση, επίσης, ήταν ότι «οι θεσμοί που είναι αρμόδιοι να στηρίζουν τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών θα πρέπει να στηρίξουν υπεύθυνα το μοντέλο δημιουργικού εθελοντισμού, που μπορεί και χαρίζει στην Καλαμάτα ένα Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, που θα μπορούσε να είναι και διεθνές».
Πρόκειται για έναν τρόπο δράσης δημιουργικό, με πολλά ακόμη οφέλη για όλη την πόλη, πέραν των χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικού θεάματος που προσφέρει για τους μαθητές, αλλά και όλη την οικογένεια. Οι εθελοντές είναι πολίτες που διαθέτουν προσωπικό χρόνο και δεξιότητες προσφέροντας ποιοτικά, δίνοντας υπόσταση στην έννοια του αυθόρμητου, δημιουργικού εθελοντισμού.