Ένα ιταλικό τετράδιο ελληνικών τραγουδιών

Ένα ιταλικό τετράδιο ελληνικών τραγουδιών

Η «Άνοιξη των Πλήκτρων» επέστρεψε, προσπαθώντας να φέρει μαζί της – επιτέλους – και την άνοιξη! Η τρίτη, λοιπόν, στη σειρά συναυλία του κύκλου δόθηκε χθες βράδυ, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
Ο Ιταλός πιανίστας και συνθέτης Riccardo Vaglini παρουσίασε ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα με τον ευφάνταστο τίτλο «Ένα ιταλικό τετράδιο ελληνικών τραγουδιών» (“Un quaderno italiano di canzoni greche”). Ο ίδιος αναφέρει τα εξής μεταξύ άλλων: «Το “Un quaderno italiano di canzoni greche” είναι ένα αφιέρωμα στην Ελλάδα και στην ελληνική μου καταγωγή από την πλευρά της μητέρας μου. Πρόκειται για μια συναυλία για σόλο πιάνο, με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώθηκε ειδικά για την περίπτωση.
Γι’ αυτόν το σκοπό έστειλα περίπου τριάντα μελωδίες ελληνικών λαϊκών τραγουδιών σε άλλους τόσους Ιταλούς συνθέτες και συνθέτριες, ζητώντας τους να συνθέσουν στο πιάνο κάτι ελεύθερο και προσωπικό.
Το τετράδιο, το οποίο προέκυψε, αποτελείται από σύντομες και ετερογενείς συνεισφορές, αφού οι εμπλεκόμενοι δημιουργοί ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, έχουν διαφορετική καταγωγή, γλώσσα και ποιητική, αλλά όλοι ενώνονται στον ίδιο βαθμό από τη δύσκολη αποστολή να δημιουργήσουν ξανά μια σχέση με τη λαϊκή μουσική, η οποία μεταδίδεται μέσα από την προφορική παράδοση.
[…] Η συναυλία δεν έχει σκοπό να επιχειρήσει επιδρομές στην εθνομουσικολογία, ούτε στην αποκαλούμενη Ethno – και World Music, αλλά μόνο να δημιουργήσει προβληματισμούς και σκέψεις για τις πολιτισμικές ρίζες μιας κληρονομιάς που είναι ακόμα ζωντανή και αναντικατάστατη για όλη την Ευρώπη, καθώς και να οδηγήσει αλληγορικά σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης – αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους Ιταλούς συναδέλφους μου – για ένα έθνος, το οποίο χρειάστηκε να αντιμετωπίσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενίοτε περισσότερο από άλλα έθνη, τα δεινά της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοδοτικής δύναμης».
Ο Riccardo Vaglini, ο οποίος γεννήθηκε στην Πίζα το 1965 από Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα, είναι δημιουργός εγκαταστάσεων, performances, βίντεο, ηλεκτρονικής και γραπτής μουσικής. Ζει μεταξύ Αθήνας και Βενετίας, όπου διδάσκει σύνθεση στο κρατικό ωδείο Benedetto Marcello.