Γιώργος Τσώνης: Τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι αυτοδιοικητικά χρόνια έργων και προσπάθειας για πολλά ρεκόρ


Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Τσώνη και του συνδυασμού του «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Δήμου Μεσσήνης».
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος, αφού ευχαρίστησε το πολυπληθές κοινό για την παρουσία του, ανέδειξε αναλυτικά όλα όσα έκανε η Δημοτική του Αρχή αυτά τα 4 χρόνια. Παράλληλα, ανέφερε και τις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα.
Στα «κύρια» σημεία της ομιλίας του ο Γιώργος Τσώνης ανέφερε: Πρώτoν, τη σύσταση Πολεοδομίας που δεν υπήρχε στη Μεσσήνη. Δεύτερον, την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Μεσσήνης που επιτυγχάνεται από τη δική του Δημοτική Αρχή, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση που θα φωτίζει και θα παρέχει ασφάλεια στους δημότες χωρίς επιβάρυνση. Επισήμανε, δε, ότι το κέρδος του Δήμου από την ενεργειακή αναβάθμιση είναι 300.000 ευρώ το χρόνο, 3.000.000 ευρώ στο σύνολο στα ταμεία του Δήμου. Τα έσοδα των 2 χρόνων θα πληρώσουν το λογαριασμό και για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση και όσα τους καταλογίζει για τα δανεικά. Τέταρτον, αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Μεσσήνης για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου με πολύ καλές πιθανότητες και αν επιτευχθεί, θα ωφεληθούν 130 επιχειρηματίες της Μεσσήνης. Όπως ήταν φυσικό, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μελέτη της ανάπλασης του Παμίσου, που τόνισε ότι σύντομα θα γίνει έργο και θα παραδοθεί στους πολίτες. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του και για τα συνολικά 4 εκ. ευρώ αντιπλημμυρικών έργων που διεξάγονται σε όλο το Δήμο Μεσσήνης.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Τσώνης ανέφερε όσα έγιναν για τον αθλητισμό, την ανακαίνιση του δημοτικού σταδίου μέσω των 600.000 που διεκδικούν από το «Φιλόδημο», ενώ ειδική μνεία έκανε και στην παραχώρηση του ακινήτου του ΟΣΕ, όπου θα δημιουργηθεί κολυμβητήριο προδιαγραφών που θα ζηλεύει και η Καλαμάτα.
Στον τομέα της Παιδείας ο Γιώργος Τσώνης στάθηκε στο βρεφικό τμήμα που λειτούργησε και στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με χρηματοδοτήσεις που διεκδίκησαν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Στα θέματα Πολιτισμού αναφέρθηκε στη «Ναυαρχίδα» του Δήμου, την Αρχαία Μεσσήνη, χαρακτηρίζοντάς τη διεθνές σημείο Πολιτισμού γνωστό σε όλη τη γη, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Πέτρου Θέμελη.
Φυσικά, αναφέρθηκε στη δημιουργία παρκινγκ που επιτεύχθηκε από τη δική του Δημοτική Αρχή, ενώ τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός δρόμου που θα μετατραπεί σε μια πραγματική «λεωφόρο Πολιτισμού» και ο κόσμος θα πηγαίνει με ασφάλεια στον αρχαιολογικό χώρο.
Στα θέματα πολιτισμού αναφέρθηκε και στη μετατροπή σε πολυχώρο πολιτισμού των αποθηκών του ΑΣΟ, που θα αποτελούν κόσμημα για τη Μεσσήνη.
Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, σημείωσε ότι ο Δήμος στάθηκε δίπλα σε όσους βίωσαν τις καταστροφές τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων και άλλων Δήμων, της Περιφέρειας κ.τ.λ., ώστε να «θωρακιστούν» οι αγρότες και ο Δήμος να μην παλεύει μόνος του, όπως έκανε στις πρόσφατες καταστροφές. Επίσης, αναφέρθηκε στο αρδευτικό έργο του Τρικόρφου. Όπως είπε, εντός των ημερών υπογράφεται η σύμβαση κατασκευής του.
Στον τομέα του τουρισμού ο κ. Τσώνης υπογράμμισε ότι το παραλιακό μέτωπο του Δήμου είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, κάτι που αποδεικνύεται από την επίτευξη της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Πεταλιδίου και της Αίπειας, αλλά και την ολοκλήρωση των μελετών για τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αλλαγή του δικτύου ύδρευσης για πλήθος τοπικών κοινοτήτων, που ήδη εξελίσσεται, αξίας 2.500.000 ευρώ και άνω, λέγοντας πως είναι η αρχή, ώστε ο τουρισμός μαζί με την παραγωγή και τον πολιτισμό να είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Κλείνοντας ο κ. Τσώνης επισήμανε ότι όση αξία έχει η πόλη της Μεσσήνης και το κέντρο της, για τον ίδιο έχουν μεγαλύτερη και ξεχωριστά ένα προς ένα τα 110 χωριά. Στόχος του, όπως είπε, είναι οι κάτοικοι των χωριών να είναι εξυπηρετούμενοι, ασφαλείς και να χαίρονται για τον τόπο τους, αλλά και οι επισκέπτες να έρχονται στα χωριά τους και να τα βρίσκουν καθαρά, εξυπηρετικά, με καθαρό νερό, καλή αγροτική οδοποιία, με φιλική καθημερινότητα και να περιμένουν με χαρά και αγωνία πότε θα ξανάρθουν. Κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κατηγορώντας τη για μηδαμινό έργο μπροστά στο δικό του. Σημείωσε, δε, ότι πήρε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους εν στάσει, έτρεξαν αυτή τη δημοτική θητεία με γρήγορο ρυθμό και με θάρρος δηλώνει ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι αυτοδιοικητικά χρόνια έργων και προσπάθειας για πολλά ρεκόρ.
 
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας