Μαρία Οικονομάκου: Στόχος μου οι πολίτες να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα δήμαρχο

Μαρία Οικονομάκου: Στόχος μου οι πολίτες να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα δήμαρχο

Η χθεσινή ομιλία της Μαρίας Οικονομάκου, επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα ΞΕΚΙΝΑΜΕ”, στον πολυχώρο Α49, απ’ όπου μίλησε για πρώτη φορά δημόσια ως υποψήφια δήμαρχος, ήταν εντελώς διαφορετική απ’ όσες παρακολουθήσαμε μέχρι σήμερα. Για πολλούς λόγους.


Ο πρώτος ήταν ότι ο συνδυασμός της είναι βαθιά ανθρωποκεντρικός. Χθες, πυρήνας της ομιλίας της ήταν η προσπάθεια που θα καταβάλλει ώστε η ζωή των δημοτών να γίνει καλύτερη.


Ο δεύτερος έχει σχέση με την υπόστασή της και τις “φήμες” που διαχέονταν στην πόλη και στο Δήμο ότι είναι ικανή μόνο για κάποια θέματα και όχι για να είναι “μπροστάρης”. Στην παρέμβασή της υπήρξε όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται. Δε φείδεται ούτε τυπικών ούτε ουσιαστικών προσόντων. Άλλωστε, η πετυχημένη θητεία της σε όποιο έργο της ανατέθηκε είναι η καλύτερη απόδειξη των λόγων της.
Το σημαντικότερο. Η Μαρία Οικονομάκου έχει ως στόχο να σπάσει ένα… ταμπού στο Δήμο Καλαμάτας και να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος. Άλλωστε, η αποδοχή του συνδυασμού “Καλαμάτα ξεκινάμε”, αλλά και της ίδιας από τους δημότες, της δίνει αυτό το δικαίωμα.


Όταν αποφάσισε να είναι υποψήφια δήμαρχος Καλαμάτας δεν είχε ως στόχο ένα καλό… πλασάρισμα μεταξύ των υποψηφίων, αλλά την κορυφή. Ορισμένοι μπορεί να την αποκαλέσουν και “αιθεροβάμονα”, αλλά η ίδια όχι μόνο το πιστεύει, αλλά δε φοβάται και να το διατυπώνει δημόσια.
“Μπορεί ο πρώτος κύκλος των αυτοδιοικητικών εκλογών να κλείνει στις 26 Μαΐου για το συνδυασμό μας, όμως το τέρμα του δρόμου είναι η επόμενη Κυριακή, με την ανάδειξη της επικεφαλής του στη θέση της νέας δημάρχου, της πρώτης γυναίκας δημάρχου στο τιμόνι της Καλαμάτας”, τόνισε.
Η Μαρία Οικονομάκου φύλαγε για το τέλος την πιο μεστή της προεκλογική ομιλία, η οποία, για όσους και όσες την παρακολούθησαν, ήταν κάτι σαν… κατάθεση ψυχής.


Αποτιμώντας τον προεκλογικό αγώνα του συνδυασμού της σημείωσε ότι “καταρτίσαμε το πρόγραμμά μας με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών. Εξαγγείλαμε έργα που υπηρετούν το δημότη και όχι τις εργολαβίες. Για μας, ο δημότης είναι το κέντρο της αναφοράς μας και το μέτρο της πολιτικής μας. Εξάλλου, πόλη χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει. Αυτή η βαθιά συναίσθησή μας ότι οφείλουμε στους πολίτες, χαρακτηρίζει τη στάση μας και διαπνέει τις δεσμεύσεις μας”.


Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι “από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν ωραιοποιήσαμε καταστάσεις και δεν καταφύγαμε σε μεθόδους
εντυπωσιασμού. Αναφερθήκαμε σ’ αυτά που είναι εφικτό να γίνουν και δεν ακροβατήσαμε στα σύννεφα των ανούσιων διακηρύξεων. Δεν προσπαθήσαμε να εμφανιστούμε σαν κάτι άλλο πέρα απ’ αυτό που είμαστε και δεν καταφύγαμε στην πλάνη των υποσχέσεων και των ψεύτικων δημοσκοπικών βεγγαλικών. Δεν κρύψαμε ούτε απαρνηθήκαμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις, αλλά, ταυτόχρονα, και δε διαχωρίσαμε τους συμπολίτες μας ανάλογα μ’ αυτές. Αυτή είναι η αξιοπιστία μας, αυτή είναι η εντιμότητά μας, αυτή είναι η δέσμευσή μας απέναντι στο κόσμο της Καλαμάτας”.


Θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τους δημότες δεσμεύτηκε: “Με απόλυτη υπευθυνότητα διαπιστώνουμε την ανάγκη επαναϋπολογισμού των σημερινών δημοτικών τελών με στόχο την ποσοστιαία μείωσή τους. Θα υπάρξει, μάλιστα, συνολική επανεξέτασή τους για την περιφέρεια του Δήμου, προκειμένου να βοηθηθούν στον τομέα αυτό τα δημοτικά μας διαμερίσματα.
Δεσμεύομαι από τώρα για μείωση σε ποσοστό τουλάχιστον 50% των τελών κοιμητηρίων. Σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια περιστολής εξόδων. Θα επανεκτιμηθεί το κόστος εκδηλώσεων, όπως και η ανάγκη διενέργειάς τους, με σκοπό μια ορθολογικότερη οικονομική διαχείριση που θα ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη δανεισμού και τη διασφάλιση των ιδίων πόρων”.
Σε αναφορά της για τους ανθυποψηφίους της ξεκαθάρισε: “Δεν έχουμε σχέση με το παλιό που σήμερα εμφανίζεται μεταμφιεσμένο σαν δήθεν τεχνοκρατική εμπειρία ή σαν δήθεν φυσιολογική συνέχεια του παρελθόντος. Εμείς αποτελούμε το νέο, το καινοτόμο. Κι αυτό γιατί κομίζουμε άλλες ιδέες και διαφορετική νοοτροπία στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική. Έχουμε αποδείξει ότι υπηρετούμε αρχές και ότι δε διστάζουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας, όταν θεωρούμε ότι αυτές προσβάλλονται. Δεν είμαστε ρομαντικοί.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τους άτυπους σκληρούς κανόνες της πολιτικής. Προτιμούμε, όμως, να πολιτευόμαστε με το δικό μας τρόπο, που μας δίνει το δικαίωμα να κοιτάμε τον πολίτη στα μάτια και όταν τελειώνουν οι εκλογές”.
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: “Καλούμε τους συνδημότες να επιλέξουν το συνδυασμό μας, γιατί έχουμε αποδείξει ότι κίνητρό μας είναι η προσφορά και όχι η προσωπική μας πολιτική ανέλιξη.
Είμαστε δεσμευμένοι στην υπηρεσία των συνδημοτών μας, κι εγώ, ως επικεφαλής του συνδυασμού μας, ανακοινώνω σήμερα τη δεύτερη προσωπική μου δέσμευση στο λαό της Καλαμάτας, καλώντας τους συνυποψηφίους μου δημάρχους να πράξουν το ίδιο: εκτός από το μισθό μου, παραιτούμαι και από τη λήψη των πρόσθετων αμοιβών που αναλογούν στις υπηρεσιακές μετακινήσεις μου ως νέας δημάρχου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, τις οποίες και αυτές θα παραδίδω στο Ταμείο του Δήμου.
Σε πρόσφατη συνέντευξή μου είπα ότι οι δημότες έχουν ήδη κριτήριο για να αξιολογήσουν την ειλικρίνεια των λόγων μου. Με ξέρουν τόσα χρόνια και μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα. Εμένα δε θα με βρουν σε φωτογραφίες επειδή έπεσε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντο ή επειδή μπήκε ένα κάγκελο σε πεζοδρόμιο. Η δουλειά μου ήταν πάντα ουσιαστική, καίρια και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη