Συνεχίζονται τα ευτράπελα του νέου νόμου για τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών

Συνεχίζονται τα ευτράπελα του νέου νόμου για τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών

Λύσεις για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις θέλει το Σωματείο Εκπαιδευτών Μεσσηνίας

Μετ’ εμποδίων γίνονται (και στην ουσία δε γίνονται) τουλάχιστον εδώ και 8 μήνες οι εξετάσεις των υποψηφίων νέων οδηγών στη Μεσσηνία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο έχουν φέρει τα πάνω – κάτω και πολλά ζητήματα ακόμα παραμένουν άλυτα. Τον τελευταίο μήνα στη Μεσσηνία ξεκίνησαν  οι εξετάσεις για την ανανέωση των διπλωμάτων οδηγών άνω των 74 ετών, ενώ των νέων οδηγών, έχουν σταματήσει καθώς η νομοθεσία πλέον απαιτεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο μέχρι τώρα δεν υπήρχε ως προϊόν. Παρά ταύτα στη μεν  πρώτη περίπτωση πάνω από 800 ηλικιωμένοι στη Μεσσηνία αναμένουν να δώσουν εξετάσεις, ενώ εκατοντάδες είναι και οι νέοι οδηγοί σε αναμονή.
Φως έχει αρχίσει να φαίνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς όπως σημείωσε και η Πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής Μεσσηνίας Σταυρούλα Μανούσου, μια εταιρία ξένων συμφερόντων εξέδωσε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κι αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες.
Πάντως, αν και η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτών, έχει αποφασίσει στάση αναμονής έως τις 4 Ιουνίου, το τοπικό Σωματείο καταβάλει προσπάθειες για επίλυση των ζητημάτων, ώστε να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εξετάσεις.

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο
Σύμφωνα με το νέο νόμο, όπως εξήγησε η κα Μανούσου, για την πρακτική εξέταση νέου οδηγού απαιτείται πλέον η προσκόμιση από τον υποψήφιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο δεν είχε ως προϊόν καμία εταιρία, αφού πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν ασφαλίζεται οδηγός χωρίς δίπλωμα.
«Παρόλα αυτά στις 10 Μαΐου, εκδόθηκε συμβόλαιο από μία και μόνο εταιρία  κόστους από 100-180 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία διπλώματος, κόστος όμως αρκετά υψηλό  που θα επωμίζεται ο νέος υποψήφιος οδηγός. Επιπλέον στο πρώτο μέρος των πρακτικών εξετάσεων,. Ο εξεταζόμενος είναι μόνος του στο όχημα στον αστικό ιστό, σε οδούς που θα επιβάλλονται περιορισμοί ή απαγόρευση κυκλοφορίας (με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου), χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή και εξεταστή, πράγμα αρκετά επικίνδυνο και αφετέρου δύσκολα υλοποιήσιμο σε καθημερινή βάση. Αυτό το ζήτημα ακόμα δεν έχει επιλυθεί», σημείωσε η κα Μανούσου.

Μόνο 2 εξεταστές
Στη δεύτερη φάση της εξέτασης, με το νέο νόμο στο όχημα θα παρευρίσκεται και εκπαιδευτής, ο οποίος δεν πρέπει να έχει σχέση με τη σχολή που εκπαιδεύτηκε ο εξεταζόμενος. Ωστόσο, παλιότερη διάταξη, που δεν έχει καταργηθεί, προβλέπει ότι ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει σχέση με τη σχολή.
Και δεν έφταναν όλα αυτά, αλλά στις 16 Μαΐου με υπουργική απόφαση καθορίσθηκε ότι ο αριθμός εξεταστών υποψηφίων οδηγών στη Μεσσηνία θα είναι… 2 τακτικοί, οι οποίοι θα αλλάζουν ανά 4μηνο!
«Το Σωματείο μας κάνει ότι είναι δυνατόν για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις. Συστήνουμε στους υποψηφίους να παρατείνουν λίγο ακόμα την υπομονή τους, όπως κάνουμε κι εμείς τόσο καιρό», κατέληξε η κα Μανούσου.

Της Βίκυς Βετουλάκη