Νίκος Ανδρουλάκης: Το έργο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νίκος Ανδρουλάκης: Το έργο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η λογοδοσία. Γι’ αυτό και λίγο πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές, στις οποίες σας ζητώ να με τιμήσετε ξανά με την ψήφο σας, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω ένα μικρό απολογισμό του έργου μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, τα οποία, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να συνοψισθούν σε μερικές γραμμές. Θα προσπαθήσω, όμως, να σταχυολογήσω ορισμένα από τα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα ως προς την παρέμβαση που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή πολιτική στην καθημερινότητα των λαών των κρατών-μελών. Θέματα που αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, τη σημασία που έχει να πετύχει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Μία από τις σημαντικότερες προτάσεις που ψηφίσθηκαν πριν από λίγο καιρό, για την οποία ήμουν εισηγητής από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, ήταν η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μια χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη φυσική καταστροφή, όπως είναι η πυρκαγιά ή η πλημμύρα, και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί με εθνικά μέσα αλλά ούτε και κάποιο άλλο κράτος-μέλος μπορεί να παράσχει βοήθεια, τότε μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του rescEU. Παράλληλα, προβλέπεται η αγορά καινούργιων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, με χρηματοδότηση από 80 έως 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η κάλυψη έως 75% των εξόδων επισκευής των εθνικών μέσων, με σημαντικό όφελος για τη χώρα μας της οποίας ένα μεγάλο μέρος του εναερίου στόλου βρίσκεται καθηλωμένο. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μηχανισμό- υπόδειγμα της έμπρακτης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, που συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης της περιόδου 2014-2019.
Επιπρόσθετα, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με τροπολογίες μου τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπάθησα να αναδείξω ζητήματα όπως η ανάγκη άρσης του casus belli από την Τουρκία και η καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και την ΑΟΖ της Κύπρου, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο, η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου και η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Παράλληλα, ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Αγροτικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Υπαίθρου από το 2017 προσπάθησα να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών με τροπολογίες που κατέθεσα σε σημαντικά νομοθετήματα. Ιδιαίτερα στη συζήτηση που ξεκίνησε εν όψει της νέας περιόδου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αγωνίστηκα για την προστασία των άμεσων ενισχύσεων από την εξωτερική σύγκλιση, διαφυλάσσοντας το αγροτικό εισόδημα.
Την Κυριακή, ωστόσο, οι πολίτες πέρα από πρόσωπα θα επιλέξουν και τη φυσιογνωμία που θέλουν να πάρει η Ευρώπη.
Κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ του συντηρητικού κ. Βέμπερ, ο οποίος προωθεί την Ευρώπη της θεσμικής στασιμότητας, μία Γερμανική Ευρώπη, με αποφάσεις που λαμβάνονται σε κλειστά διευθυντήρια χωρίς λογοδοσία.
Κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συμμαχεί με τον κ. Μελανσόν και τον κ. Βαρουφάκη, η οποία υπονομεύει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα παρέχοντας την άνευ όρων κάλυψή της στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα και η οποία αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια πολιτικής ενοποίησης.
Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας διαχρονικά τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, υπηρετούν το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης με συγκεκριμένες προτάσεις για την πολιτική ενοποίηση και την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ένωσης. Κεντρικός μας στόχος να επανέλθει η σύγκλιση μετά την εποχή της απόκλισης που βιώσαμε με την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Μόνο με μία πραγματικά Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις. Μόνο με κοινό φορολογικό πλαίσιο θα επιτύχουμε την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων και την αύξηση των εσόδων του κοινωνικού κράτους. Μόνο με ενίσχυση των κοινών θεσμών και του Κοινοβουλίου θα καταφέρουμε να έχουμε περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων. Η επιλογή αυτή δεν είναι μόνο εθνικά συμφέρουσα για τη χώρα μας, αλλά και αναγκαία για να ανταποκριθούμε στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Με αυτές τις σκέψεις, στις 26 Μαΐου ζητώ τη στήριξή σας για να συνεχίσω το έργο που ξεκίνησα με τον ίδιο ζήλο και επιμονή.
 
 
 
Του Νίκου Ανδρουλάκη
Υποψήφιου ευρωβουλευτή ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ