Αλέξης Χαρίτσης: Οι Περιφέρειες της χώρας δεν πρέπει να μείνουν στο περιθώριο

Αλέξης Χαρίτσης: Οι Περιφέρειες της χώρας δεν πρέπει να μείνουν στο περιθώριο

Ο τέως υπουργός Εσωτερικών και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Θάρρος”, θεωρεί ότι περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν μπορεί να υπάρξει με την περιφέρεια της χώρας στο περιθώριο.
Κι αυτό το έχει αποδείξει έμπρακτα ο ίδιος, μια και από τη θητεία του στην κυβέρνηση, σε διάφορες υπεύθυνες θέσεις, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει  στο έπακρο όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης, προκειμένου να υλοποιηθούν βασικά έργα υποδομών στους δήμους.  Άλλωστε, δεν είναι υπερβολή, αν υποστηρίζαμε ότι ήταν και ο “αγαπημένος” υπουργός τν δημάρχων και των περιφερειαρχών, μια και πάντα φρόντιζε, να ικανοποιεί αιτήματα για έργα με ώριμες μελέτες.
Από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι, για να προχωρήσει το ήδη υπάρχον πλάνο, θα πρέπει οι πολίτες στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, να δείξουν έμπρακτα ότι επικροτούν τέτοιες πολιτικές και δεν θα επιτρέψουν με την ψήφο τους να επιστρέψουμε σε ένα άγονο παρελθόν, που το μόνο που κατάφερε ήταν να μας οδηγήσει στην χρεοκοπία.
Το σημαντικότερο…όπλο, για τον ίδιο, στην προσεχή αναμέτρηση είναι το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτηρίζει ως μια πρόταση για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, και, το οποίο περιλαμβάνει, ισχυρό κοινωνικό κράτος, αξιόπιστους θεσμούς, μακριά από  νεοφιλελεύθερες συνταγές που υπονομεύουν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν τις αμαρτωλές πρακτικές της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και των πελατειακών δικτύων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Χαρίτση
Η επιλογή να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας ήταν μόνο θέμα καταγωγής ή εμπεριέχει κι ένα μήνυμα; 
Σε αυτή την τόσο κρίσιμη μάχη για την πορεία της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια, είναι χρέος και χαρά μου να τη δώσω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου ως υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας. Ήταν μια προσωπική απόφαση να ταχθώ δίπλα στον προοδευτικό κόσμο της Μεσσηνίας και μαζί να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε, αλλά και να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης και της συλλογικής ευημερίας.
Επίσης, πιστεύω βαθιά ότι η ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει με την περιφέρεια της χώρας στο περιθώριο. Αντιθέτως, με σοβαρό σχεδιασμό και σύγχρονη προσέγγιση, περιοχές όπως η Μεσσηνία, μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στον αναπτυξιακό δυναμισμό της Ελλάδας μετά το τέλος των μνημονίων.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας και τους καλούμε να στηρίξουν τη συνέχιση της προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μια προσπάθεια με θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας, τα οποία μας επιτρέπουν σήμερα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Το κάλεσμά μας έχει ιδιαίτερη απήχηση στους προοδευτικούς πολίτες της Μεσσηνίας και αυτό με γεμίζει με χαρά και δύναμη για τη συνέχεια.

Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης δεν έχει παρά να παραδεχθεί ότι η συμβολή σας σε έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσουν στο νομό, υπήρξε σημαντική. Μάλιστα, αυτό το παραδέχονται και πολιτικοί σας αντίπαλοι, αλλά και οι δήμαρχοι των έξι δήμων της Μεσσηνίας. Η πορεία υλοποίησής τους σας ικανοποιεί ή περιμένατε περισσότερα από τους φορείς που ωφελούνται από αυτά; 
Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να αξιοποιήσουμε – χωρίς κομματικές παρωπίδες – όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις, αλλά και νέα εργαλεία όπως ο «Φιλόδημος», για να δώσουμε ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Πάντα σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρήσαμε σημαντικά έργα για τη Μεσσηνία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς υποστήριξη στους δήμους και τις περιφέρειες. Υπάρχει πλέον  μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς μπορούν οι κοινότητες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους δίνει ο Κλεισθένης ώστε να γίνουν κρίσιμα έργα υποδομών. Αυτό που με χαροποιεί περισσότερο, είναι πως σήμερα οι συναντήσεις μου με τους συμπολίτες στο νομό είναι συναντήσεις ουσίας για το αύριο των τοπικών κοινωνιών.

Κύριε Χαρίτση, στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπέστη μια βαριά εκλογική ήττα, η οποία δημιουργεί εντυπώσεις και για τη συνέχισή της στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Έχετε μια εξήγηση για το εύρος της διαφοράς; Πιστεύετε ότι έχετε χρόνο να κερδίσετε και πάλι τους ψηφοφόρους που χάσατε; 
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών θεωρώ πως έχει πολλές αναγνώσεις. Σίγουρα ο χρόνος που μεσολάβησε από την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν ήταν αρκετός για να δει η πλειοψηφία των πολιτών τις θετικές αλλαγές στη ζωή της από τα μέτρα αυτά. Όπως και να ’χει το μήνυμα των ευρωεκλογών ελήφθη και δεν το αναφέρω ως σχήμα λόγου. Μπροστά μας τώρα έχουμε τη μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών. Μια μάχη που αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν. Εκεί ο λαός θα βγάλει ετυμηγορία για το πώς θέλει να κυβερνηθεί, για το αν θέλει η χώρα να συνεχίσει την πορεία προς την ανάκαμψη ή να επιστρέψει σε πολιτικές που έβαλαν την ελληνική κοινωνία στη μνημονιακή περιπέτεια. Αυτό είναι το σκληρό, ιστορικό δίλημμα αυτών των εκλογών. Στόχος μας είναι να μιλήσουμε με τους πολίτες και να απευθυνθούμε στη λογική τους, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας.

Στην ήττα αυτή έπαιξαν ρόλο και λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, μικρά ή μεγάλα. Εκτός από το τρίτο μνημόνιο, αποτέλεσμα της αναγκαίας (;) υποχώρησης τον Ιούλιο του 2015, θεωρώ ότι και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς «θόλωσε» σε κάποια σημεία. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Αλλά, συνάμα, αναρωτιέμαι αν ένα κόμμα εξουσίας μπορεί να κάνει επίκληση στο ηθικό πλεονέκτημα 
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν αστοχίες και απροσεξίες στο χειρισμό ζητημάτων που έδωσαν τη δυνατότητα στη ΝΔ και το μιντιακό μπλοκ που τη στηρίζει να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του πολιτικού κατεστημένου. Αυτή η εντύπωση δεν είναι αληθινή. Αυτό που ονομάζουμε ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο την ποιότητα των ανθρώπων, αλλά κυρίως την πολιτική αντίληψη της αριστεράς, που θέλει ένα κράτος και θεσμούς που αντιμετωπίζουν τους πολίτες με σεβασμό και χωρίς κομματικές προτιμήσεις. Εγώ προσωπικά, τόσο ως Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης αλλά και ως Υπουργός Εσωτερικών, αντιμετώπισα όλους τους Δήμους ισότιμα, ανεξάρτητα από την πολιτική ταυτότητα του εκάστοτε Δημάρχου. Αυτή είναι και η διαφορά μας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες με πελατειακή λογική και φτάσαμε στη χρεοκοπία. 

Μια απλή ερώτηση. Γιατί οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ; Για το γεγονός ότι κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την… εντατική, ή γιατί του δίνει και βάσιμες προοπτικές για το μέλλον; 
Και για τα δύο. Η εκπλήρωση της δέσμευσής μας για έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια το 2015 και η αλυσίδα θετικών μέτρων από τον Αύγουστο του 2018, αποτελούν εχέγγυο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχιστεί η πορεία ανάταξης της χώρας και της οικονομίας, να επουλωθούν οι πληγές που δημιούργησε η οικονομική κρίση και να αποκατασταθούν οι μνημονιακές αδικίες. Εν όψει των εθνικών εκλογών επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους, ισχυρό κοινωνικό κράτος και αξιόπιστους θεσμούς, μακριά από  νεοφιλελεύθερες συνταγές που υπονομεύουν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή και ενισχύουν τις αμαρτωλές πρακτικές της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και των πελατειακών δικτύων.

Τι σημαίνει μια νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές για τους πολίτες; 
Οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι δυνάμεις που σήμερα ενδύονται το μανδύα του νέου και διεκδικούν να κυβερνήσουν ξανά, δεν είναι παρά το παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα, με τις ίδιες αντιλήψεις και νοοτροπίες που έφτασαν τη χώρα στο αδιέξοδο. Η ατζέντα της ΝΔ ευαγγελίζεται πολιτικές, οι οποίες όπου και όποτε κι αν εφαρμόστηκαν δεν έφεραν ανάπτυξη και δουλειές, αλλά ύφεση και το ΔΝΤ. Οι βασικές επιδιώξεις της είναι  μείωση των φόρων για τα υψηλά εισοδήματα, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, επαναφέροντας τη χώρα σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας και αναταραχής, την οποία πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε.

Ένα σχόλιο, για το ΚΙΝΑΛ και το πρωτοεμφανιζόμενο ΜεΡΑ25. Αν και από διαφορετικές αφετηρίες και τα δύο κόμματα, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούν την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ ως «χαμένη» 
Τελευταία, τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και το ΚΙΝΑΛ, διεξάγουν έναν μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τη στιγμή που επικρέμεται πάνω από τη χώρα ο μεγάλος κίνδυνος της παλινόρθωσης της συντηρητικής δεξιάς. Κι όλα αυτά σε ένα διεθνές περιβάλλον που οι τάσεις δείχνουν πως ευνοούνται οι συσπειρώσεις προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να μπει φρένο στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Φοβάμαι πως δεν εκφράζει τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας ούτε η στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, ούτε του κ. Βαρουφάκη.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου δεν είναι το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε κατά νου να ασκήσετε μηδενιστική αντιπολίτευση, όπως έκανε η Ν.Δ. ή να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ; 
Ας μην προτρέχουμε. Να περιμένουμε πρώτα την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και μετά συζητάμε για τί είδους αντιπολίτευση θα προκύψει στη χώρα. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη