Ανάκληση των αποσπασμένων αστυνομικών από το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Ανάκληση των αποσπασμένων αστυνομικών από το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Έφυγαν χθες και οι άλλοι 5 αστυνομικοί από τους 9 συνολικά
 
«Εκ των έσω» η αναπλήρωση των κενών
 
 Οι τελευταίοι πέντε αποσπασμένοι αστυνομικοί από τους εννέα συνολικά των οποίων οι αποσπάσεις ανακλήθηκαν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναχώρησαν χθες από τον Αστυνομικό Σταθμό του αεροδρομίου Καλαμάτας.
Η ενέργεια αυτή έχει αναστατώσει την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, καθώς η τουριστική περίοδος στη Μεσσηνία βρίσκεται πλέον στο απόγειό της, ενώ η επιβατική κίνηση έχει δείξει αυξητικές τάσεις για τη φετινή χρονιά.
Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί ήταν εκπαιδευμένοι σε θέματα ελέγχων και είναι σίγουρο πως ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου χρειάζεται άμεσα ενίσχυση, καθώς μόνο με τις οργανικές θέσεις που διαθέτει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιτίας των συνεχόμενων πτήσεων, αλλά και των πολλών περιστατικών με αλλοδαπούς που προσπαθούν να φύγουν παράνομα από τη χώρα.
Πάντως, από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας αναζητούνται λύσεις για άμεση στελέχωση του σταθμού στο αεροδρόμιο, από το προσωπικό που υπηρετεί, καθώς αυτές είναι και οι οδηγίες από το υπουργείο.
Παράλληλα, ωστόσο, πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί από τη Μεσσηνία που είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.
 
«Δεν ήταν βολεμένοι»
Κάθε χρόνο, τουλάχιστον τα τελευταία 7-8 χρόνια, έπειτα από γνωστοποίηση των αναγκών που υπάρχουν, για την περίοδο αιχμής του αεροδρομίου εγκρίνονταν μετακινήσεις – αποσπάσεις αστυνομικών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως άλλωστε συνέβαινε σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Το ίδιο έγινε και φέτος, οπότε αποσπάσθηκαν συνολικά 13 άτομα από αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής. Ήδη ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις για εννέα και δεν είναι γνωστό αν θα γίνει ανάκληση των αποσπάσεων και για τους υπολοίπους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Κώστας Σταυρόπουλος, ερωτώμενος από το «Θ», σημείωσε ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι ο προγραμματισμός που έχει γίνει. Όπως εξήγησε, καθώς ο αριθμός των αποσπασμένων συναδέλφων τους που τους ενισχύουν είναι γνωστός από την άνοιξη, είχε γίνει προγραμματισμός λειτουργίας των τμημάτων και των αδειών. Αυτός τώρα αναιρείται.
«Το να σου φεύγουν ξαφνικά, εν μέσω θερινής περιόδου,  9 από τα 13 άτομα που έχουν έρθει ως ενίσχυση, σε ένα αεροδρόμιο που παρουσιάζει αύξηση στην κίνησή του σε σχέση με πέρυσι, δημιουργεί προβλήματα. Τα κενά αυτά, όπως αναφέρει η εντολή, πρέπει να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό της Διεύθυνσης, άρα κάποιο προσωπικό θα λείψει από άλλες υπηρεσίες. Σχεδόν κάθε μέρα στο αεροδρόμιο υπάρχουν συλλήψεις αλλοδαπών που προσπαθούν να φύγουν παράνομα. Είναι ένας σταθμός που έχει  αποδείξει ότι και πολλή δουλειά έχει και το ωράριο είναι συνεχόμενο, αφού οι πτήσεις είναι όλο το 24ωρο. Οι αστυνομικοί αυτοί δεν ήταν “βολεμένοι”, όπως κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν», τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.
 
 
«Αυξημένες ανάγκες»
Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος μάλιστα εργάζεται και στον αστυνομικό σταθμό του αεροδρομίου, δήλωσε την αντίθεσή του με την εν λόγω απόφαση, εκφράζοντας φόβο για την εύρυθμη λειτουργία του. «Μετά τη λήξη της παράτασης που είχε η Ελλάδα για την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν από και προς χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν υποβάλλονται σε αυστηρότερους διαβατηριακούς ελέγχους, οι ανάγκες στο αεροδρόμιο είναι αυξημένες», υπογράμμισε.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη