Μέτρα ρύθμισης της αγοράς ελαιολάδου

Μέτρα ρύθμισης της αγοράς ελαιολάδου

Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, θα ενημερώσει το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., που θα γίνει στις 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, για τα προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου. Η Ισπανία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα agroypos.gr και τον  Σταύρο Παϊσιάδη, θέλει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα «ρύθμισης» της αγοράς.
Ήδη οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί της χώρας ζήτησαν τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ξεκινήσουν την προσωρινή αποθήκευση ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις τους και σε εθελοντική βάση. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισπανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να επιταχυνθούν αυτή την εβδομάδα.
Επίσης, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, η χώρα του θα υποβάλει έκθεση στην Ε.Ε. σχετικά με τον αντίκτυπο της ξηρασίας γενικότερα στη γεωργία.
Στη χώρα του εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές λόγω της ξηρασίας. Οι ποώδεις καλλιέργειες και οι βοσκότοποι για την εκτατική εκτροφή βοοειδών είναι, μέχρι σήμερα, οι τομείς που πλήττονται περισσότερο.
Ο Ισπανός υπουργός επισημαίνει σε δηλώσεις του ότι ήδη έχει διαμορφωθεί ένα «πακέτο» μέτρων στήριξης για να βοηθήσει τους παραγωγούς που πλήττονται από την ξηρασία.
Όσον αφορά στην ΚΑΠ, το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. για ακόμη μια φορά θα συζητήσει τις περιβαλλοντικές πτυχές της μεταρρύθμισης. Σε αυτό το θέμα η Ισπανία θα ζητήσει η νέα ΚΑΠ να αυξήσει τις κλιματικές και περιβαλλοντικές της φιλοδοξίες, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα της γεωργικής δραστηριότητας, με απλά μέτρα εφαρμογής.