Παναγιώτης Πούπουζας: «Σημαία μου» να υπηρετώ τον πολίτη σεβόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα


Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης ο αποχαιρετισμός του Α.Δ. Μεσσηνίας, που αναλαμβάνει γενικός αστυνομικός διευθυντής στην Πελοπόννησο

Αποχαιρετισμό και «μίνι» απολογισμό πραγματοποίησε χθες το πρωί, στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, ο ταξίαρχος του Σώματος, Παναγιώτης Πούπουζας, ο οποίος ύστερα από δυο χρόνια ως Α.Δ. Μεσσηνίας αναλαμβάνει από σήμερα το κρίσιμο πόστο του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Πελοποννήσου.
Έντονα συγκινημένος ο κ. Πούπουζας, μιλώντας μπροστά στο ανθρώπινο δυναμικό της Διεύθυνσης και σε φορείς της πόλης, σημείωσε ότι αισθάνεται άβολα όταν έρχεται η ώρα που πρέπει να αποχαιρετήσει την Α.Δ. Μεσσηνίας, στην οποία πρωτοβρέθηκε το 1996 και την υπηρέτησε ανελλιπώς μέχρι και σήμερα από διάφορά πόστα, με ένα μικρό διάλλειμα στην Αργολίδα.
Τόνισε πως από τον Ιανουάριο του 2017, οπότε ανέλαβε αστυνομικός διευθυντής, προσπάθησε να αφήσει τη δική του σφραγίδα στο Σώμα, με «σημαία» του πάντα να θυμάται τα «δύσκολα» παιδικά χρόνια, σε μια φτωχή πολυμελή οικογένεια, και γνωρίζοντας τα προβλήματα των απλών πολιτών, να τους υπηρετεί σεβόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ως αστυνομικός διευθυντής, ανέφερε την αναβάθμιση του γραφείου των εγκληματολογικών ερευνών, την αλλαγή νοοτροπίας στο «100» που αποτελεί το «πρόσωπο» της Αστυνομίας στην κοινωνία, και το «φρεσκάρισμα» και την αναβάθμιση στις επιχειρησιακές ομάδες της Αστυνομίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό της Αστυνομίας που ζητήθηκε να γίνει χωρίς χρήματα. Με πρωτοβουλία του συνάντησε τον επιχειρηματία Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, που ανέλαβε τη δημιουργία του κτηρίου που στεγάζεται σήμερα ο σταθμός, ευχαριστώντας τον για την άμεση συμβολή του.
Επίσης, αναφέρθηκε στην κατασκευή του πρατήριου υγρών καυσίμων, το οποίο επίλυσε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε την Ελληνική Αστυνομία, ενώ σημείωσε και την τοποθέτηση ενός ανθρώπου που ανέλαβε να ασχολείται με τα οχήματα της Αστυνομίας, και έτσι ο «στόλος» είναι ενεργός, παρά το γεγονός ότι έχει να ανανεωθεί πάρα πολλά χρόνια.
Αναφορά έκανε και στα προβλήματα ασφάλειας της περιφέρειας του νομού, και ειδικά της Μεσσήνης, κάτι που αντιμετώπισε από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε διευθυντής. Είπε χαρακτηριστικά ότι στην πλατεία της Μεσσήνης, της πόλης που μεγάλωσε ο ίδιος «πλάθοντας» τα όνειρά του για το μέλλον, δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει άνθρωπος, και με την πρωτοβουλία της διεύρυνσης της δράσης της ομάδας ΔΙΑΣ, τόσο στη Μεσσήνη όσο και στα μεγάλα χωριά της Καλαμάτας, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά.
Ο κ. Πούπουζας επισήμανε ότι προσπάθησε να περάσει και μια νέα εικόνα μέσω της συνεχούς ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα αστυνόμευσης της περιοχής, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι συνεχίζει να υπάρχει το «ταμπού» της επικοινωνίας τον πολιτών με την Αστυνομία, το οποίο πρέπει να σπάσει.
Αναφέρθηκε και σε ενέργειες που προσπάθησε να υλοποιήσει, αλλά λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν κατέστη δυνατό, όπως τα δρομολόγια περιπολιών από Ζευγολατιό ως Καλό Νερό και στη διαδρομή Μεσσήνη – Ριζόμυλος – Πύλος.
Αναφορά έκανε και στο γραφείο που εξασφαλίστηκε στην Α.Δ. Μεσσηνίας για τους συνταξιούχους αστυνομικούς, καθώς και σε ένα χώρο όπου θα εναποτεθούν παλιές στολές και κειμήλια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πούπουζας και στους συνεργάτες του, διευθυντές υπηρεσιών, αλλά και απλούς αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ευχαριστώντας τους για την αγαστή συνεργασία αυτά τα 2,5 χρόνια.
Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τους αστυνομικούς διευθυντές κ. Μάνδαλο και κ. Νάκη, για την πολύ καλή και ειλικρινή συνεργασία που είχαν, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό στις σχέσεις τους. Κλείνοντας υπογράμμισε πως ήταν τυχερός καθώς συνεργάστηκε με εξαιρετικούς αρχηγούς και στα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας της Μεσσηνίας, αναφερόμενος στο λιμενάρχη κ. Δουμάνη, το διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Γεωργανά, αλλά και τους διοικητές του Στρατού και της Αεροπορίας που έχουν αποχωρήσει, κ. Κολέτσα και κ. Πεταλά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με ένα μόνο τηλέφωνο μπορούσαν να συνεννοηθούν.
Εν όψει της ανάληψης καθηκόντων του στην Τρίπολη, τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της βαριάς ευθύνης που αναλαμβάνει και θα συνεχίσει να «μάχεται» έχοντας ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο με στιγμές από τη θητεία του αποχωρήσαντος διευθυντή, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Μάνδαλος παρέδωσε ένα «εικόνισμα» στον κ. Πούπουζα, ευχαριστώντας τον για την πολύ καλή συνεργασία τους και ευχόμενος καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει.
Το ήθος του κ. Πούπουζα εξήρε και ο λιμενάρχης Καλαμάτας κ. Αντώνης Δουμάνης.

Γραπτή δήλωση
Σε γραπτή δήλωση που απέστειλε στον Τύπο ο νέος γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, Παναγιώτης Πούπουζας, σημειώνει:
«Με τις πρόσφατες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία κρίθηκα διατηρητέος στο βαθμό του ταξιάρχου και μετατίθεμαι από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ως γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Φυσική Ηγεσία του Σώματος για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, αναθέτοντάς μου αυτή τη σημαντική θέση, από την οποία θα συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα και τον πολίτη.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Αρχές και τους Φορείς της Μεσσηνίας για την άριστη συνεργασία μας, αποσκοπώντας, αφενός, στην ενημέρωση των πολιτών και, αφετέρου, στην πρόληψη του εγκλήματος. Επιπλέον, θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, για την αμέριστη στήριξή του, τη σημαντική συμβολή του στην εξωστρέφεια της Ελληνικής Αστυνομίας και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του, επιδιώκοντας τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Παράλληλα, ευχαριστώ όλους τους πολίτες, για την άριστη σχέση που αναπτύξαμε, τη φιλία, αλλά και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Όμως, ως γνωστόν, κάθε τέλος ενός κεφαλαίου οριοθετεί συγχρόνως την αρχή ενός άλλου. Κατά την άσκηση των νέων μου καθηκόντων θα συνεχίσω να μάχομαι για την εκπλήρωση, με τον καλύτερο τρόπο, της αποστολής που μου έταξε η Πολιτεία, με όρους δικαιοσύνης, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας».

Του Κώστα Γαζούλη