Τα 16 σημεία μιας επιτυχημένης επενδυτικής πρότασης στο “Leader Μεσσηνίας 2019”

Τα 16 σημεία μιας επιτυχημένης επενδυτικής πρότασης στο “Leader Μεσσηνίας 2019”

Που πας ξυπόλυτος στα αγκάθια; 

Το πρόγραμμα αγροτουρισμού Μεσσηνίας «τρέχει» και προσφέρει, όπως μπορείτε να δείτε, δωρεάν επιδότηση 50 – 55% και πάνω σε μια σειρά επενδύσεων σε πολλούς οικονομικούς κλάδους. Είναι μια ευκαιρία, αλλά δεν είναι για όλους! Δεν αρκεί η κατάθεση «όπως – όπως» ενός επενδυτικού φακέλου.
Ένας καλός φάκελος απαιτείται να περιέχει όλα τα δικαιολογητικά – αποδεικτικά αξιολόγησης, όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα. Και σε κάθε περίπτωση, για να γίνει δεκτή η πρόταση προς αξιολόγηση, πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 35 μόρια στα 100 (που είναι το άριστα).
Τα βαθμολογούμενα σημεία – κριτήρια αξιολόγησης δεν είναι και λίγα. Είναι συνολικά 16. Η τήρησή τους είναι απαιτητική. Και μην ξεχνάτε ότι η αξιολόγηση είναι ανταγωνιστική.
Έτσι, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην απαιτείται ούτε καν αποδεικτικό ύπαρξης της ίδιας συμμετοχής από τραπεζικό κατάστημα, παρά μόνο μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα καταβληθεί η αναλογούσα ίδια συμμετοχή… Όμως, σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη ίδιας συμμετοχής με τραπεζική βεβαίωση προσφέρει βαθμολογική απόσταση από τους συναγωνιστές υποψηφίους και λιγοστεύει τις πιθανότητες αποτυχίας. Το ίδιο συμβαίνει και τη σχετική εμπειρία του υποψηφίου, με τις γνώσεις, με το εάν είναι νέος κάτω των 35 ετών (βαθμολογούμενη νεανική επιχειρηματικότητα) ή γυναίκα επενδυτής (βαθμολογούμενη γυναικεία επιχειρηματικότητα) κ.τ.λ.  
Προ-βαθμολογηθείτε, λοιπόν, και αποφασίστε, για να μην μπείτε άδικα στον κόπο! Κάντε υπολογισμό κόστους (τι έχετε να χάσετε) και οφέλους (των δυνατοτήτων και των ευκαιριών) αυτής της προσπάθειας. Αν κάποιος σας κρύβει τις δυσκολίες και σας διαβεβαιώνει για «σίγουρη επιτυχία», υποψιαστείτε…

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
«Είναι χαζό» να σου χαρίζουν επιδότηση τουλάχιστον 55% και εσύ να την κοιτάζεις (στα… δόντια). Αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές φρονούν ότι άμα δεν μπουν σε πρόγραμμα και, επομένως, δε ζητήσουν και δεν πάρουν δωρεάν επιδότηση (τα μισά τουλάχιστον!), τότε τα πράγματα για αυτούς θα είναι πολύ καλύτερα και ευκολότερα… Γιατί, λένε, δε θα έχουν τόσες υποχρεώσεις… Κι όμως! Το μόνο παραπάνω που σου ζητάει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ (όπως και το Leader, όπως ακόμα και ο Αναπτυξιακός Νόμος) είναι να τηρήσεις τις υποχρεώσεις που, έτσι κι αλλιώς, τίθενται από την κείμενη νομοθεσία (πολεοδομική, αδειοδοτήσεων, φορολογιστική κ.τ.λ.)! Δηλαδή, να κάνεις μια «νόμιμη υλοποίηση» της επένδυσής σου, αφού θα πάρεις και δωρεάν επιδότηση! Λες και μπορείς να κάνεις σήμερα, για πολύ καιρό έστω, μια δουλειά χωρίς να τηρήσεις την κείμενη νομοθεσία. Άμα θέλετε να το πούμε κι αλλιώς, απεναντίας η έγκριση ενός προγράμματος δε σου αποφέρει μόνο δωρεάν επιδότηση, αλλά και ασφάλεια πως ό,τι κάνεις θα είναι… αναγκαστικά νόμιμο και σύγχρονο (θα τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις του πελάτη).
Η μεγαλύτερη δυσκολία από την υπαγωγή μιας επένδυσης στο ΕΣΠΑ, λοιπόν, δεν είναι να κάνεις μια δουλειά / επένδυση τηρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις (το μετά), αλλά να τηρήσεις τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής του επενδυτικού σου σχεδίου (η προετοιμασία)! Γιατί αυτός που έχει… απαίτηση να εγκριθεί, χρειάζεται να πληροί μια σειρά από κριτήρια που θα τον διαφοροποιήσουν από το σωρό. Γιατί δωρεάν επιδότηση πρέπει να παίρνουν «οι αντικειμενικά καλύτεροι»! Ή όχι;
Και μη σκεφθείτε να μου πείτε τώρα για το περιβόητο «ελληνικό μέσο» και για τον «μπάρμπα από την Κορώνη”… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον! Ή, τουλάχιστον, τείνει σχεδόν να εξαφανιστεί… Ελάχιστα πλέον είναι τα «υποκειμενικά κριτήρια» αξιολόγησης, που μπορεί να έχει λίγο παραπάνω σημασία η «γνώμη του αξιολογητή», που ουσιαστικά κληρώνεται και μπορεί να… αδικήσει χωρίς πρόθεση τον υποψήφιο επενδυτή. Εκτός πια εάν πέσετε στην… περίπτωση, σε έναν «άσχετο αξιολογητή»! Μπορεί, σπάνια όμως, να συμβεί κάποιος συνάνθρωπος / αξιολογητής να μην έχει την κατάρτιση που απαιτείται και να σας βαθμολογήσει στα λίγα υποκειμενικά κριτήρια (αυτά που απαιτούν αναγκαστικά την εκτίμησή του) ακόμα και λάθος… Άδικο, αλλά δεν μπορείς με τίποτα να το αποκλείσεις! Και πάλι μπορείς να αμυνθείς, έχεις προβλεπόμενες διαδικασίες και τρόπους, αλλά… τρέχα – γύρευε!
Γι’ αυτό ψαχτείτε πρώτα, εάν αποφασίσετε «να μπείτε στο ΕΣΠΑ», για την εκπόνηση του καλύτερου δυνατού φακέλου με τους καλύτερους συνεργάτες και τελευταία, κυρίως από… συνήθεια, για τον «μπάρμπα από την Κορώνη», που μάλλον δεν μπορεί να κάνει πια και πολλά πράγματα… 
Τέλος, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να… προσεύχεστε να είστε και τυχεροί! Να υπάρχει αρκετός προϋπολογισμός στο πρόγραμμα και οι υποψήφιοι (διαγωνιζόμενοι) να είναι περιορισμένοι… Γιατί, ακόμα κι αν έχεις πολλά επενδυτικά προσόντα, η αξιολόγηση είναι ανταγωνιστική. Δηλαδή, πετυχαίνουν οι καλύτεροι από βαθμολογικής άποψης, «από πάνω προς τα κάτω», μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Μπορεί, δηλαδή, να έχετε καταθέσει μια πολύ καλή πρόταση και να πάρετε μια πολύ καλή τελική βαθμολογία, αλλά να λάβετε την απάντηση αξιολόγησης ότι «η πρότασή σας δεν ενισχύεται λόγω έλλειψης προϋπολογισμού». Τότε το μόνο που σας απομένει είναι η Πολιτεία να προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού (όπως γίνεται πολλές φορές, ιδίως όταν υπάρχουν καλές προτάσεις), που να φθάσει μέχρι και την υπαγωγή και της δικής σας πρότασης.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Οικονομολόγος/Νομικός