O παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιάννης Αθανασόπουλος που έχει αγωνιστεί σε 36 ομάδες, μιλά στο «Θ»

O παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιάννης Αθανασόπουλος που έχει αγωνιστεί σε 36 ομάδες, μιλά στο «Θ»

«Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την Καλαμάτα…» 
Ο Γιάννης Αθανασόπουλος, είναι ο «άνθρωπος – γκολ» των Μεσσηνιακών γηπέδων και όχι μόνο. Τον θυμόμαστε να σημειώνει κάθε σεζόν πολλά γκολ, ορισμένα από αυτά εντυπωσιακά.
Έχει κάνει μεγάλη καριέρα και τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται είτε στο πρωτάθλημα παλαιμάχων της ΕΠΣΜ, είτε στο πρωτάθλημα Μαζικού Αθλητισμού. Τα ρεκόρ του απλησίαστα. Όπως μας ανέφερε σε μια αγωνιστική περίοδο σημείωσε 74 γκολ (54 στη Δ΄ Εθνική και 20 στο Κύπελλο) με τον Μεσσηνιακό.
Στην πολύχρονη καριέρα του έχει αγωνιστεί σε 36 ομάδες! αριθμός ρεκόρ. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στα μέσα της 10ετίας του 1970 στον ΠΑΟΚ Καλαμάτας. Άρχισε σιγά σιγά να ξεδιπλώνει το ταλέντο του, δείχνοντας ότι είναι «στόφα» σπουδαίου ποδοσφαιριστή. Από πολύ μικρός εντυπωσίαζε με την ευχέρειά του στο σκοράρισμα. Ακόμη και σήμερα που αγωνίζεται με την ομάδα του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. «Η Καλαμάτα» δεν ξεχνά την τέχνη του και πετυχαίνει πολλά όμορφα γκολ.  Φόρεσε ακόμη τη φανέλα του Ολυμπιακού Καλαμάτας, του Μεσσηνιακού, της Καλαμάτας, του Παμίσου Μεσσήνης, του Απόλλωνα Καλαμάτας, του Τέλου Άγρα Γαργαλιάνων, του ΑΟ Κυπαρισσίας, του Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας, του Μαγκλαβά Βλαχόπουλου, του ΑΟ Αστέρα Βαλύρας, του Ασπροχώματος, της Θύελλας Παραλίας, του Ολυμπιακού Πειραιώς, της Παναχαϊκής, του Αχαρναϊκού, της Σπάρτης, του Παναρκαδικού και άλλων ομάδων. Με πολλές εξ αυτών πανηγύρισε μεγάλες επιτυχίες.
Συναντήσαμε στις αρχές της εβδομάδας παρέα με τον καλό φίλο Τάσο Πάτσιο, τον Γιάννη Αθανασόπουλο και μας μίλησε για την πλούσια  καριέρα του και όχι μόνο (σίγουρα με αυτά που έχει συναντήσει στη μακρά ποδοσφαιρική του διαδρομή, γράφεις βιβλία).
Αθλητική οικογένεια… Η συνέντευξη του Γιάννη Αθανασόπουλου είναι η εξής:
 
Η οικογένεια Αθανασόπουλου έχει μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό;
«Πράγματι, ο παππούς μου έπαιξε ποδόσφαιρο, όπως και ο πατέρας μου Βασίλης. Αυτός ήταν που με πήγε στον ΠΑΟΚ Καλαμάτας, εκεί όπου έκανα τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα μικρό παιδί. Ο γιος μου Βασίλης έχει κάνει μια σημαντική πορεία και συνεχίζει την καριέρα του. Περιμένουμε πλέον από τον εγγονό μου, Γιάννη, να συνεχίσει  την παράδοση.
Επίσης η κόρη μου Νίκη  είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Έχει πολλές διακρίσεις και είναι πλέον δασκάλα του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Εργάζεται δε ως μόνιμη υπάλληλος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
 
Ποια ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή στην ποδοσφαιρική σου καριέρα;
«Υπάρχουν πολλές και δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια. Κρατώ τις πολλές γνωριμίες  και φιλίες».
 
Στην πολύχρονη καριέρα σου συνεργάστηκες με πολλούς προπονητές. Ξεχωρίζεις κάποιους;
«Όλοι οι προπονητές παίζουν τυποποιημένο ποδόσφαιρο. Οι προπονητές δεν μαθαίνουν τους ποδοσφαιριστές να έχουν φαντασία, να έχουν ποδοσφαιρικό θράσος και να κερδίζουν μέσα από το σύνολο. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή του μάρκετινγκ και χάνονται πολλές ποδοσφαιριστές αξίες. Συνεργάστηκα με πολυάριθμους προπονητές, δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιους».
 
Παράγοντες που ξεχωρίζεις;
«Σίγουρα κορυφή είναι ο Σταύρος Παπαδόπουλος. Μεγάλη η προσφορά του στο ποδόσφαιρο. Πολύ δυνατός ο Παναγιώτης Γαλάνης, με τον οποίο συνεργάστηκα στον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας. Επίσης ο Μπάμπης Κακούτης στην Κυπαρισσία, οι Δημήτρης Τσάκωνας και Παύλος Κρανιώτης στην Καλαμάτα. Βέβαια δεν θέλω ν’ αδικήσω κάποιον, ο καθένας πρόσφερε ό,τι μπορούσε στην ομάδα του».
 
Συμπαίκτες που ξεχωρίζεις;
«Θα ξεκινήσω από τους Γιάννη Καραμπότσο και Γιάννη Μαραγκό, που τους είχα στο Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας. Επίσης τον Θανάση Τσουκαλά (Παναρκαδικός) και τον Γιώργο Καζιάνη (Παναρκαδικός, Ατρόμητο, Αθηναϊκός) οι οποίοι άξιζαν κάτι παραπάνω στην καριέρα τους».
 
«Να ενωθούν όλες οι δυνάμεις» 
Η ομάδα της Καλαμάτας είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι για σένα;
«Πραγματικά όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι θέλουμε να δούμε την ομάδα εκεί που της αξίζει. Για να γίνει αυτό πρέπει να ενωθούμε όλες οι δυνάμεις. Όσο υπάρχουν «προπονητές της κερκίδας» και των «καφενείων» θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω. Η Καλαμάτα για να γίνει υπολογίσιμη θα πρέπει όλες οι δυνάμεις της να είναι καθαρές. Πρέπει να προστατεύουμε την ομάδα. Να είναι στο απυρόβλητο και να μην μπορεί ο καθένας να την πειράξει. Το κακό με την Καλαμάτα είναι ότι οι εκλογές γίνονται βιαστικά. Μέσα από τη βιασύνη γίνονται λάθη που στοιχίζουν στο Σύλλογο. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την ομάδα της Καλαμάτας. Η ομάδα της πόλης μας δεν ανήκει σε κανέναν παρά μόνον στο λαό της».
 
Πώς κρίνεις τις διοικητικές εξελίξεις στον Π.Σ. «Η Καλαμάτα»;
«Το μόνο που άλλαξε στη διοίκηση της ομάδας ήταν η προσθήκη ενός καινούριου προσώπου του κ. Πρασσά. Στο αγωνιστικό μέρος υπάρχει ένας νέος προπονητής, ο Βασίλης Βούζας. Πρόκειται για έναν πολύ καλό προπονητή που έχει εργαστεί σε πολλές ομάδες και έχει παρουσιάσει έργο. Είναι ένας προπονητής με περγαμηνές και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει στην Καλαμάτα. Αυτό που έχω να επισημάνω είναι πως πρέπει να εμπιστευόμαστε τους Μεσσήνιους ποδοσφαιριστές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θ’ απογοητεύσουν  για άλλη μία φορά τον φίλαθλο κόσμο. Στην περίπτωση που η ομάδα δεν ανέβει κατηγορία, τότε θα βρουν τον κόσμο απέναντί τους πολύ δυναμικά».
 
«Δεν έλειπα από προπόνηση» 
Έκανες μια μεγάλη  καριέρα, χωρίς τραυματισμούς. Ποιο ήταν το μυστικό;
«Από το 1975 που ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στον ΠΑΟΚ, δεν έλειψα ποτέ από προπόνηση . Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις πρέπει να δείχνεις συνέπεια. Επίσης πρέπει να μάθεις τι αγαπάς. Στο γήπεδο πρέπει να δουλεύεις σκληρά. Όταν ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο, ήταν άλλες εποχές. Παίζαμε για τη φανέλα. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει».
 
Παρακολουθείς στενά το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο;
«Το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο ασφυκτιεί από ταλέντα. Υπερτερεί όμως σε άτομα που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα παιδιά, και δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη. Επίσης οι Ακαδημίες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία των ομάδων για να δημιουργηθεί μια σωστή βάση και να πάμε όλοι μαζί παρακάτω».
 
Είσαι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. Η Καλαμάτα
«Πραγματικά συμμετέχω ανελλιπώς στους αγώνες των παλαιμάχων της Καλαμάτας. Επίσης  για 14 χρόνια αγωνιζόμουν στην ομάδα παλαιμάχων «Μεσόγειος» (Μεικτή Ελλάδος – Κύπρου), που έδινε διεθνείς αγώνες. Μάλιστα με τίμησαν  3 φορές στην Κύπρο για την προσφορά μου».
 
Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Πριν λίγο καιρό δέχθηκα πρόταση από μια πολύ σοβαρή ομάδα για να γίνω γενικός αρχηγός. Δεν την αποδέχθηκα διότι πιστεύω ότι η σοβαρότητα, ο λόγος και η πειθαρχία σ’ έναν Σύλλογο, είναι αυτά που σε οδηγούν πιο κάτω. Δεν ήταν ακόμη η ομάδα έτοιμη όπως θα ήθελα. Παραμένω κοντά στο ποδόσφαιρο».
 
Ασχολείσαι με την πολιτική;
«Βεβαίως και έχω να πω ότι ο συμπατριώτης μας Αντώνης Σαμαράς έχει σπουδαία προσφορά στον τόπο. Επίσης ο Μεσσήνιος πολιτικός Γιάννης Λαμπρόπουλος έχει προσφέρει πολλά και θ’ αφήσει μεγάλο έργο στον τόπο μας. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, έχει και αυτός σημαντικό προσφορά στην πόλη μας. Βέβαια δεν θέλω ν’ αδικήσω κανέναν. Ο κάθε πολιτικός ή αυτοδιοικητικός προσπαθεί να βοηθήσει τον τόπο του».