Ευάγγελος Σδόγγος: «Αυτό που έχει σημασία στο δίκτυο 5G είναι η ισχύς εκπομπής και αυτή θα πρέπει να βρίσκεται εντός των επιτρεπτών από την ΕΕΤΤ ορίων»

Ευάγγελος Σδόγγος:  «Αυτό που έχει σημασία στο δίκτυο 5G είναι η ισχύς εκπομπής και αυτή θα πρέπει να βρίσκεται εντός των επιτρεπτών από την ΕΕΤΤ ορίων»

«Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία εκπέμπεται από τις κεραίες που χρησιμοποιούνται στο 5G είναι ακριβώς ίδια με ήδη υφιστάμενα συστήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι η ισχύς εκπομπής και αυτή θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να βρίσκεται εντός των επιτρεπτών από την ΕΕΤΤ ορίων»
 

Το «Θάρρος», στo πλαίσιο ενημέρωσης των αναγνωστών του για το 5G, ξεκινά έναν κύκλο συνεντεύξεων με επιστήμονες εξειδικευμένους στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και σε θέματα που αφορούν στις ακτινοβολίες.
Αιτία αυτών των συνεντεύξεων είναι η ανησυχία που επικρατεί στην Καλαμάτα εδώ και μέρες, όταν δηλαδή έγινε γνωστό ότι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα λειτουργεί πιλοτικά το δίκτυο 5G από τη Wind.
Πρώτη μας συνέντευξη είναι με τον υπεύθυνο ερευνητικής ομάδας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ηλεκτρολόγο μηχανικό Ευάγγελο Σδόγγο.
 
-Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πείτε μας τι είναι το 5G και τι προσφέρει στους χρήστες του.
Το 5G είναι μια καινοτόμα τεχνολογία τηλεπικοινωνιών που αναπτύσσεται περισσότερο από 10 χρόνια τώρα και σκοπός της είναι να αυξήσει κατά πολύ τη διασύνδεση συσκευών. Αυτό επιτυγχάνεται με την αύξηση τόσο στην ταχύτητα όσο και στον όγκο δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν από οποιονδήποτε διασυνδεδεμένο κόμβο, είτε πρόκειται για Η/Υ, smarthphone/tablet είτε πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη «έξυπνη» συσκευή.
Ειδικότερα, μιλάμε για ταχύτητες που φτάνουν τα 1GBps και για ταχύτητες μικρότερες του 1 millisecond. Η αύξηση αυτή των δεδομένων και της ταχύτητας μετάδοσης αφορά στην οποιαδήποτε online εφαρμογή, π.χ. μετάδοση πολυμεσικών δεδομένων (εικόνα, βίντεο) μέσω smartphones σε πραγματικό χρόνο, διασύνδεση «έξυπνων» οικιακών συσκευών και απομακρυσμένος έλεγχος σε πραγματικό χρόνο κ.ο.κ.
Αξίζει να αναφερθεί πως η τάση για ολοένα και μεγαλύτερη μετάδοση δεδομένων στο μικρότερο δυνατό χρόνο ακολουθεί το όραμα για τη διασύνδεση των πάντων στο πλαίσιο των «έξυπνων» πόλεων, των «έξυπνων» μεταφορών, της «έξυπνης» διακυβέρνησης, των «έξυπνων» σπιτιών» κ.ο.κ.
Μερικά παραδείγματα επαναστατικών εφαρμογών που μπορούν να υλοποιηθούν με τη χρήση δικτύων 5G, όπως και βελτιώσεων που προσφέρουν στην τηλεματική και τις τηλεπικοινωνίες, αφορούν στην ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων, που χαρακτηρίζονται από την ακαριαία αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου τους και την αυξημένη ικανότητα σε λήψη αποφάσεων, υποκαθιστώντας λειτουργίες του οδηγού ή ακόμα και αντικαθιστώντάς τον εξ ολοκλήρου. Επίσης, στον έλεγχο συσκευών, όπως, για παράδειγμα, ένα drone, σε πραγματικό χρόνο και σε μεγαλύτερες αποστάσεις/ακτίνα δράσης μέσω της μετάδοσης πληροφορίας από το δίκτυο 5G.
Με λίγα λόγια, αυτό που κάνει το 5G είναι να υλοποιεί πολύ μεγάλες δυνατότητες μετάδοσης δεδομένων σε πολύ μικρό χρόνο.
 
-Πώς επιτυγχάνεται η λειτουργία του 5G και τι νέες υποδομές απαιτούνται;
Πρακτικά το 5G βασίζεται σε υφιστάμενες τεχνολογίες διάδοσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραιοσυστήματα) που συνεργάζονται με έναν καινοτόμο τρόπο και η μετάβαση χρήσης από το ένα σύστημα στο άλλο γίνεται σχεδόν ακαριαία, με πλήρη επίγνωση των δεδομένων που μεταδίδονται από το εσωτερικό δίκτυο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.
Έτσι, για να λειτουργήσει το 5G, δε δημιουργείται μια νέα τεχνολογία μετάδοσης κεραιοσυστημάτων, αλλά αποτελείται από μια σύμπραξη των υφισταμένων, όπως π.χ. κεραιοσυστήματα που σήμερα χρησιμοποιούνται στο wi-fi δίκτυο, στο 3G δίκτυο, στο 4G δίκτυο, σε μικροκυματικά δίκτυα κ.α., συνεργάζονται και διασυνδέονται με έναν καινοτόμο τρόπο.
Τέλος, ο πιο σημαντικός λόγος που αργούσε να κάνει την εμφάνισή του το 5G δεν ήταν επειδή ήταν δύσκολη η σύλληψη ή υλοποίηση. Το δύσκολο ήταν να δημιουργηθεί η τεχνολογία επεξεργασίας και μεταγωγής κυκλώματος (5G chipset), που να επιτρέπει στο δίκτυο να μεταβαίνει από τη μια τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικης εκπομπής στην άλλη, με απώτερο στόχο τη μετάδοση μεγάλου όγκου δεδομένων σε μικρό χρόνο.
 
-Πώς μπορεί να γίνει μέτρηση της ακτινοβολίας και ποιος είναι ο αρμόδιος;
Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό σύστημα λειτουργεί βάσει προτύπων. Από εκεί και πέρα, αυτό που συμβαίνει πρακτικά έχει να κάνει με το ποια είναι η ισχύς εκπομπής στην οποία εισάγει ο κάθε πάροχος τηλεπικοινωνιών. Γενικότερα ο πάροχος οφείλει να είναι μέσα στα όρια που επιβάλλονται από την ΕΕΤΤ (https://www.eett.gr/).
 
-Μπορεί κάποιος μόνος του να προβεί σε μετρήσεις;
Ναι, είναι κάτι πολύ εύκολο. Σίγουρα κάνει η ΕΕΤΤ (https://www.eett.gr/), αλλά και κάποιος αν θέλει μπορεί να κάνεις μόνος του. Χρειάζεται ένα απλό μηχάνημα (spectrum analyser) ή και μια εφαρμογή στο κινητό είναι αρκετή (signal measure).
Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές για κινητά που μετρούν την ισχύ του εκπεμπόμενου σήματος, κι έτσι, αναζητώντας τα όρια, να δει αν είναι εντός ή εκτός αυτών. Δε μιλάμε για κάτι κρυφό, λοιπόν, ούτε για κάτι δύσκολο προς μέτρηση.
 
-Από τη στιγμή που στην Καλαμάτα έγινε γνωστό ότι λειτουργεί το 5G, μερίδα πολιτών αντιδρά και, μάλιστα, «πατά» σε δημοσιεύματα του διαδικτύου, ενώ φοβάται ότι γινόμαστε πειραματόζωα.
Θεωρώ ότι το τελευταίο δεν ισχύει, αφού η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία εκπέμπεται από τις κεραίες που χρησιμοποιούνται στο 5G είναι ακριβώς ίδια με ήδη υφιστάμενα συστήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι η ισχύς εκπομπής και αυτή θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να βρίσκεται εντός των επιτρεπτών από την ΕΕΤΤ ορίων.
Κατά τη γνώμη μου, είναι περισσότερο στο πλαίσιο ενός αστικού μύθου ότι οι πολίτες θεωρούν ότι θα γεμίσει ένα αστικό κέντρο ή η πόλη με κεραίες και θα υπάρχουν μικροκεραίες δεξιά και αριστερά. Είναι μια πραγματικότητα αυτό, αλλά δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι διαφορετικό στο σπίτι που ζούμε οι περισσότεροι από εμάς. Όλοι έχουμε wifi, όλοι έχουμε 3-4 κινητά, ανάλογα πάντα με το μέγεθος της οικογένειας, έχουμε μια τηλεόραση που έχει έναν ασύρματο δέκτη, ενώ πλέον πολλοί έχουν ένα wireless κλιματιστικό. Γενικότερα υπάρχει μια τάση η ασύρματη διάδοση να αυξάνεται σε επίπεδο συσκευών.
Εγώ μπορώ να καταλάβω αυτές τις φωνές που διαμαρτύρονται, αλλά ξαναλέω ότι κάποιος μπορεί εύκολα με απλές μετρήσεις να δει τα επίπεδα της ακτινοβολίας μιας κεραίας. 
 
Ο τεχνολογικός πόλεμος για το 5G
Να σημειωθεί ότι κάποια δημοσιεύματα μπορεί να είναι υποκινούμενα, αφού υπάρχουν δύο τεχνολογικοί κολοσσοί στο χώρο της ανάπτυξης των 5G τηλεπικοινωνιών.
Αυτές οι δύο εταιρείες προσπαθούσαν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Hardware που χρειαζόταν για το 5G και θα έκανε τη μετάβαση από τη μια τεχνολογία στην άλλη.
Η μία εταιρεία, η qualcomm, είναι αμερικάνικων συμφερόντων και η άλλη, η huawei, κινέζικων συμφερόντων, η οποία, αντίθετα από τις προβλέψεις, κατάφερε να δημιουργήσει πρώτη το 5g chipset, που επιτρέπει την ταχεία μεταγωγή κυκλώματος από τη μια τεχνολογία διάδοσης στην άλλη. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας εκ των λόγων αυτού του «πολέμου».
Η huawei έκανε και κάνει «τρελές» πωλήσεις και έχει δημιουργήσει ένα μονοπώλιο σε επίπεδο τεχνολογικής αγοράς. Έτσι ασκήθηκε και το εμπάργκο από την Αμερική, ώστε να μην κατακτήσει η huawei και την αμερικάνικη αγορά.
 
Οι «έξυπνες πόλεις» και το 5G
Όσο για τις πόλεις ανά τον κόσμο που αντιδρούν, έχει παρατηρηθεί μια τάση σε όλη την Ευρώπη να δημιουργηθούν οι «έξυπνες πόλεις».
Για να δημιουργηθούν αυτές οι πόλεις, χρειάζεται πολύ ισχυρή τηλεπικοινωνιακή υποδομή, καθώς και διασύνδεση των υποδομών τους με αισθητήρες, συστήματα παρακολούθησης, έγκαιρης ειδοποίησης κ.λπ.
Αυτό είναι που προσφέρει το 5G, το στρώμα της διασύνδεσης, που τόσο είναι απαραίτητο.
 
Τα πιλοτικά πειράματα ανά τον κόσμο
Υπάρχουν πολλές πόλεις που συμμετέχουν σε πιλοτικά προγράμματα, που υλοποιούνται κυρίαρχα σε δύο τομείς. Ο πρώτος τομέας είναι αυτός των έξυπνων μεταφορών και ο δεύτερος των έξυπνων πόλεων.
Στο ΕΜΠ συμμετέχουμε σε σωρεία τέτοιων προγραμμάτων, στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, προγράμματα στα οποία συμμετέχουν μεγάλοι Δήμοι αλλά και βιομηχανίες.
 
-Κάποιες πόλεις στο εξωτερικό δεν έχουν δεχτεί να τοποθετηθεί το 5G. Ένα σχόλιο επ’ αυτού; Σε όλες τις πόλεις υπάρχει μερίδα πολιτών που διαφωνεί με την τεχνολογία του 5G, επειδή θεωρούν ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα κεραιοσυστήματα και, ως εκ τούτου, θα αυξηθεί η ισχύς ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, πηγαίνοντας πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Πρέπει να γίνει κατανοητό, λοιπόν, ότι σε κάθε χώρα στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, είναι θεσμοθετημένα και νομοθετημένα τα επιτρεπτά όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπονται.
Στις παραπάνω πόλεις οι κάτοικοι δείχνουν δυσπιστία, επειδή θεωρούν ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, με στόχο να αυξήσουν την περιοχή κάλυψης και έτσι να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο και υπηρεσίες, θα αυξήσουν και την ισχύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, κάτι που έχει βεβαιωθεί ήδη σε κάποιες περιπτώσεις και σε 4G, αλλά και σε προγενέστερες τεχνολογίες.
Για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω χρειάζεται να ελεγχθεί. Εγώ, από την πλευρά μου, καταλαβαίνω τη δυσπιστία μερίδας του κόσμου, αλλά αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να αποδειχτεί, κι αν ο πάροχος είναι παράνομος, το κράτος να τον συμμορφώσει.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 

Tags: